Ik snapte vroeger niks van al die strategische bouwgames, waarbij je niet te langzaam, maar vooral ook niet te snel, een koninkrijk, stad of eiland moet opbouwen van een paar boerderijtjes tot een volwaardig rijk. The Settlers was een van die games waar ik maar niet in kon slagen, maar er komt een nieuwe kans voor mij want 15 november 2018 wordt The Settlers History Collection uitgebracht en in het najaar van 2019 komt er een volledig nieuwe Settlers!

De eerste The Settlers kwam uit in 1993 op de Amiga van Commodore en het doel van het spel was om land te veroveren, maar daarbij niet te vergeten om voor je eigen volk te zorgen en te voorkomen dat je wordt aangevallen. Best lastig, want er zijn een hoop factoren om rekening mee te houden, zoals de economie van het volk en onderhoud van het leger. Dan moet je dus ook nog zorgen dat je veilig bent, maar ook moet je blijven groeien en andere plekken blijven innemen. Nou, in 1993 was ik nog wat te jong, maar ik ben mee gaan doen vanaf The Settlers III, toen was ik tien. Ik bakte er natuurlijk niks van, maar ik vond het wel leuk om een beetje te prutsen. Ik baalde alleen flink als ik weer eens werd aangevallen, want ik had natuurlijk regelmatig de boel niet op orde. In 2011 werd de reeks uitgebreid met The Settlers online, waarbij je eigenlijk hetzelfde doel hebt, maar je speelt hierbij tegen andere spelers online (goh..). Ik heb dit geprobeerd, maar ik vond het hele online element niet leuk genoeg om ermee door te gaan.

Het is inmiddels 2018, dus The Settlers-serie bestaat 25 jaar en dat betekent natuurlijk altijd groot feest! Om dat te vieren brengen de ontwikkelaars The Settlers History Collection uit via Uplay en de Ubisoft Store. The Settlers History Collection bevat de History Editions van alle Settlers games in de reeks, als dat geen cadeautje is! Het eerste deel in die historische reeks is nu al beschikbaar via Uplay voor maar €4,99. Vanaf 15 november 2018 is de volledige collectie beschikbaar inclusief alle uitbreidingen en verbeteringen voor de moderne PC’s. En dan maakt Ubisoft het nog mooier, want samen met Blue Byte en Volker Wertich, de bedenker van de serie, komen ze in het najaar van 2019 met een compleet nieuwe Settlers game. The Settlers zal lijken op alle voorgangers, maar brengt ook veel nieuwe elementen met zich mee. Zo beschrijven de makers dat ze nieuwe uitdagingen tegen zullen komen, maar ze tevens deel uitmaken van een levens veranderende mysterie.

Naast, zoals het lijkt, een nieuwe verhaallijn zal de game ook betere en natuurlijk modernere gameplay hebben. De nieuwe Settlers heeft een nieuw voedselsysteem, een multi-worker job-systeem en verschillende nieuwe manieren om de game te winnen. De Snowdrop-engine zal The Settlers gaan draaien en nu zegt mij dat niet zoveel, maar de titels die ook de Snowdrop-engine gebruiken zeggen mij zeker wel wat, zoals Tom Clancy’s The Division, South Park: The Fractured but Whole en Mario + Rabbids Kingdom Battle. De game ziet er ontzettend dynamisch en tof uit in de trailer en volgens mij belooft het veel goeds!

Het najaar van 2019 is nog ver weg, maar in de tussentijd krijgen we stukje voor stukje de oude serie in een nieuw jasje terug. Je kunt vanaf 15 november de volledige History Collection kopen, of gewoon je favoriete deel als stand-alone. Meer informatie over The Settlers History Collection vindt je op de bijbehorende site. Ondertussen geeft mij dat wat tijd en mogelijkheid om voor te bereiden op The Settlers, want ik ben erg benieuwd naar al die nieuwe spelelementen en het nieuwe verhaal. Nog even geduld, tot het najaar van 2019!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.