Op Eerste Pinksterdag was het zover: de Japanmarkt in Leiden. Een evenement waar tientallen kraampjes met typische Japanse goodies langs de grachten zijn gestald en dan heb ik het nog niet een over het eten gehad.

Het was een uur rijden vanaf mijn woonplaats, samen met mijn vriend reden we naar de Leidse stad toe om deze interessante markt te bewonderen. Ik was wel benieuwd wat we daar allemaal konden beleven en kopen en in hoeverre dat dan ook echt te maken zou hebben met Japan. Ik kon gelukkig de auto dichtbij het centrum parkeren in een overdekt parkeergarage. Vanaf daar was het ongeveer 10 minuten lopen naar de Japanmarkt die in de straten Rapenburg en Groenhazengracht gepresenteerd stonden.

Wonderbaarlijk genoeg, maar misschien ook niet heel gek, was het behoorlijk druk in de stad. Terrasjes zaten vol met dagjesmensen en toeristen en zelfs op het water was het druk met privé- en rondvaartboten. We liepen rechtdoor en op een gegeven moment zagen we een groot spandoek met daarop geschreven ‘Japanmarkt’. We zijn er! Maar damn! Omdat het zo druk was konden we aan het begin van de markt niet rustig de kraampjes bekijken. Heel de straat stond vol met mensen. Gelukkig is mijn vriend behoorlijk lang en kon hij aan mij vertellen wat dat kraampje verkochten.
Op een gegeven moment zijn we een andere straat ingedoken waar ook kraampjes stonden om de grootste drukte te vermijden. Daar vond ik waar ik heel erg benieuwd naar was: Japans eten.

Als we denken aan Japans eten, denken we al snel aan sushi. Het eten is best divers en dat lieten ze ook tijdens deze markt zien. Kare raisu (rijst met curry), Tempura (gefrituurd eten in tempurabeslag), Yakitori (kipspiesjes), Takoyaki (poffertjes gevuld met inktvis) enzovoorts. Alles rook zo lekker! We hadden expres niet veel gegeten toen we naar Leiden reden, alleen even ontbeten. We bleven bij het eerste kraampje staan, waar ze onder andere Onigiri (gevulde rijstballetjes) maakten. We konden kiezen uit vier smaken: kruiden, gehakt, vis en dat laatste weet ik niet meer. Ik koos voor gehakt. Het natte wat zoetige rijst plakte goed aan elkaar met zeewier. Het smaakte heel goed.

Ondertussen keken we onze ogen uit met al dat heerlijke, klaargemaakte eten dat door koks bereidt werd. Aan de andere kant van de gracht kwamen we in de pan gebakken Gyoza (gevulde dumplings) tegen. Ik bestelde twee porties en had op dat moment geen idee wat erin verwerkt zat. Op de Japanse manier (met eetstokjes) aten we ons eten op in een verkoeld, rustig steegje. Ook dat smaakte hemels, ondanks dat er kleine garnalen inzitten waar ik persoonlijk niet gek op ben.

Vervolgens gingen we verder naar de kraampjes waar Japanse waren verkocht werden. We kwamen best leuke en interessante dingen tegen. Ik keek verbluffend naar de (hele) dure Bonsai-boompjes. Zo prachtig, maar ik begreep van de verkoper dat zo’n boompje aardig wat verzorging nodig heeft. Begrijp ik ook wel als je dat prachtig wil laten groeien. Een paar kraampjes verderop stond een Bonsai te koop voor maar liefst 1.000 euro(!). Uhm nee, bedankt. Wat ook leuk was om te zien was een kraampje waar ze Nederlandse manga’s aan het promoten waren. We kennen voornamelijk Japanse manga (ik ook), maar de Nederlandse manga tekenaars van RunRun en Wilde Haren proberen deze traditie te doorbreken. Dus ben je nog op zoek naar leuke manga’s? Probeer deze twee eens te lezen van Nederlandse bodem.

Verder stonden er kraampjes waar ze Japanse manga’s verkochten, bedrukte T-shirts en merchandise van populaire comic- en anime series zoals Dragon Ball Z, Full Metal Alchemist en Naruto. Ook stond ik lang te kijken naar al die prachtige kimono’s en yukata’s. Zo viel mijn oog op een mooi, blauw kledingstuk, dat veels te lang was voor mij.

Tijdens dit evenement kon je ook het Japanse museum SieboldHuis bezoeken waar je de tentoonstelling ‘De Gemaskerde Krijger’ kon bewonderen. Ook werden er diverse gevechtskunsten demonstraties gegeven. We hebben deze door de drukte niet bezocht. Ook leuk trouwens was dat veel mensen verkleed waren in kimono’s met traditionele schoenen en oude vertrouwde cosplayers. Ik hoorde van iemand op de markt dat er een wedstrijd was speciaal voor cosplayers.

De markt was open van 12.00 tot 17.00 uur, maar na twee á drie uur heb je de markt en de mogelijke demonstraties wel gezien. Het is een kleine, maar zeer gezellige markt. Goed eten, leuke kraampjes waar je voldoende tijd aan kunt besteden om ze te bekijken. Persoonlijk had ik wel wat meer kraampjes verwacht voor cosplayers waar ze bijvoorbeeld kostuums, pruiken of accessoires verkopen. Helaas kwam ik er maar eentje tegen. Of eetkraampjes waar ze Japanse zoetigheden verkopen.

Al met al, heb ik er geen spijt van dat ik hier naar toe ben geweest. Het is leuk om een keer mee te maken om het vers bereidde voedsel te eten en leuke Japanse goodies te scoren en nog maar te zwijgen over de bezoekers die verkleed waren.

Wendela

About Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.

View all posts by Wendela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.