In onze Free to Play Friday-serie spelen we wekelijks een toffe gratis game, zoals dit leuke spel een paar weken geleden. Het is vandaag vrijdag en tijd voor een nieuwe gratis game, want dat willen we elke dag van de week wel, toch? Ik probeerde onlangs de Strato Server Defense Game uit. Dit spelletje werd ontwikkeld door hostingaanbieder STRATO. Voor hostingaanbieders is serverveiligheid natuurlijk erg belangrijk en met dat idee in gedachten ontwikkelden ze deze game. Je kan de game gewoon in je browser spelen.

Bedoeling van dit spel is om de server te beschermen tegen virussen. Bij het openen van het spel krijg je een speelveld te zien met daarop in het midden de server. Nadat je op het speelveld de scanner hebt geplaatst, glijden allerlei virussen het scherm binnen. Tegen die virussen ben je niet weerloos: de server geeft je munten, waarmee je aan de zijkant van het scherm verschillende soorten verdedigingstorens kan kopen. Door de torens op het speelveld te plaatsen, bescherm je de server tegen virussen.

Bij het plaatsen van de verdedigingstorens is het zaak om de verdedigingstorens strategisch langs de band te plaatsen en zo de virussen zo snel mogelijk uit te schakelen. Het leven van de server wordt aangegeven met een wijzertje. Met elk virus dat de server bereikt, begeeft het wijzertje zich langzaamaan richting 0. Laat je te veel virussen door de mazen van het net glippen, dan staat het wijzertje uiteindelijk op ‘0’ en is het game over.

Naarmate de tijd loopt, komen almaar meer virussen het scherm binnen. De verdedigingstorens verdwijnen na verloop van tijd spontaan, en waar het spelletje eerst best makkelijk is, vond ik het na verloop van tijd – zeker in challenge mode – best wel tricky.

De STRATO Server Defense Game is vooral voor kinderen erg leuk, maar ook ik heb me er toch wel mee geamuseerd! Van zijn ingewikkelde setup of revolutionaire layout moet dit spelletje het niet hebben, maar dat het spelletje eigenlijk heel simpel werkt, maakt het des te verslavender. Ook erg leuk dat STRATO kinderen met dit spelletje op een speelse manier bekend maakt met het thema serverveiligheid. Mensen maken zich steeds meer zorgen om internetveiligheid en ik kan me goed voorstellen dat ouders dit spelletje gebruiken als bijvoorbeeld gespreksopener over hackers en online gegevensbescherming. Oh, en trouwens: speel je het spel voor 21 april 2018, dan maak je ook nog eens kans om een gymtas of coffee-to-go-beker te winnen. Gratis gamen en intussen cadeautjes opgestuurd krijgen? Yes, please!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.