Jazeker! Het is weer de laatste zaterdag van de maand. Kortom: het is weer tijd om een oude game uit de schoenendoos te halen. En deze keer een game dat in 1994 voor de Game Boy uitkwam: Wario Land: Super Mario Land 3.

Onvoorstelbaar. Deze game bestaat al ruim 20 jaar. En ook is dit het eerste spel waarin Wario de hoofdrol speelt. De titel brengt wellicht jou wat verwarring op en dat is begrijpelijk. De bijtitel ‘Super Mario Land 3’ is een verwijzing naar Super Mario Land 2: 6 Golden Coins (1993). Het is geen vervolg op dit spel dat veel mensen denken (inclusief ik), maar het sluit er sterk bij aan omdat het verhaal van Wario hier verder gaat.
Wario Land speelt af vlak na de Super Mario Land 2-game. Wario heeft in het eindduel tegen Mario verloren en is nu alles kwijt. Geen kasteel en geen geld meer. Hij vlucht weg en vindt een magische lamp. Hij roept de geest op die verstopt zit in de lamp en vraagt om een kasteel voor hem te bouwen. De geest vraagt om geld om zijn grote huis te financieren.

Ik had nog nooit bij stil gestaan dat dit spel een vervolg is op Super Mario Land 2: 6 Golden Coins. Nu moet ik ook wel zeggen dat ik niet goed Super Mario Land 2  heb gespeeld heb. Niet zo ver tenminste. Ik heb op YouTube de eindbaas gevecht bekeken en inderdaad, het is Wario. Hij vlucht na zijn verlies zijn kasteel uit. Check het gevecht hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=IZWmlkPBvXs

Wario Land is een platformspel uitgebracht op de Game Boy in Europa 1994. Vervolgens is dit spel opnieuw uitgebracht op de Nintendo eShop in 2012. Het is de bedoeling dat Wario alle 7 werelden doorspeelt en zoveel mogelijk geld vindt om zijn ultieme droomkasteel te kunnen bouwen. Deze 7 werelden spelen zich in verschillende gebieden af: vulkaan, piratenschip en op het strand bijvoorbeeld. Deze gebieden bestaan uit levels en bevatten niet dezelfde hoeveelheid levels. Rice Beach bijvoorbeeld (de eerste wereld waar Wario door moet lopen) kent 6 levels terwijl SS Tea Cup 5 levels heeft. Dat maakt het spel niet zo eentonig. Nee, want aan het einde van ieder wereld vindt er een baasgevecht plaats.

Zoals je bij Super Mario-games gewend bent zijn er ook power items aanwezig in Wario Land. Deze items versterken Wario’s krachten. Zo kan hij voor een korte tijd zweven in de lucht, vuurspuwen of sneller de blokobstakels vernietigen. Probeer zoveel mogelijk schatten en geld te vinden in levels, want de vorm van het huis varieert van het aantal munten dat Wario heeft verzameld. En in totaal kan Wario 15 schatten vinden in kisten die alleen kan openen met een sleutel. Dus let goed op waar de sleutel en kist te vinden zijn. Soms zijn ze erg lastig te vinden.


Gameplay van Wario Land: Super Mario Land 3

Wario Land was een van de vele Game Boy-games die mijn broer in bezit had. Als kind speelde ik met regelmaat zijn spellen, waaronder ook deze. Als kleine uk kwam ik niet eens door de eerste wereld heen, omdat ik erg lastig vond met name de eindbaas. Heel begrijpelijk. Paar jaar later, ouder en hopelijk wat wijzer, kwam ik al wat verder. En ik kon eindelijk het spel eens een keer uitspelen, maar ik had nog niet alle schatten gevonden waardoor Wario niet zijn droomkasteel kreeg. Tevens wilde ik het spel 100% uitspelen, dus ik moest en zou alle schatten vinden. En eindelijk na een lange tijd zonder informatie op te zoeken, had ik alle schatten gevonden en kon ik Wario een kasteel geven dat hij zo graag wenste.
Ik vind dit nog steeds een leuk spel om te spelen. Lekker onderuit gezakt op de bank met een dekentje erbij. Heerlijk. Op zijn tijd kan het moeilijk zijn, maar dat is goed. Je moet wel uitgedaagd blijven.

Nog nooit gespeeld, maar wel de Super Mario Land 2: 6 Golden Coins? En benieuwd hoe het met Wario gaat? Probeer deze game eens als je van platformspellen houdt. En zoals ik zei is Wario Land: Super Mario Land 3 verkrijgbaar op de Nintendo eShop.

Written by

Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.