Fortnite is een spel uitgegeven door Epic Games en is te spelen op de PC, Mac OS, PlayStation 4 en de Xbox One. Je hoeft geen keuze te maken op welk platform je Fortnite wil gaan spelen, je kan je saved game namelijk op elk platform openen en de ene dag op de PC spelen en de andere dag op je PlayStation, alleen de Xbox One ondersteunt dit niet.

“Don’t take shelter. Make it.”

Fortnite is een loot based action building shooter, om het zo simpel mogelijk te omschrijven, maar het spel heeft zoveel meer. Fortnite is een combinatie van aimen, zombies afknallen, bouwen, farmen, craften en missies uitvoeren en al deze aspecten komen naadloos samen in een origineel en zeer verslavend spel.

De wereld van Fortnite is erg gedetailleerd in een getekende stijl weergegeven. De besturing op de PC komt erg natuurlijk over. Je kan zelf instellen welke knop wat moet besturen, maar de standaard besturing is makkelijk aan te leren en lijkt op andere spellen. Het geluid is iets waar je een beetje mee moet spelen. Je hebt verschillende soorten sound en je kan ze allemaal los van elkaar instellen en een keuze maken wat jij zelf het duidelijkste wil horen.

Fortnite is een groot spel en je moet jezelf wel even de tijd geven om alles te ontdekken. Je hebt in het begin een tutorial, maar deze leert je echt alleen de basis, hoe je moet bewegen, farmen en bouwen. Het echte werk begint eigenlijk pas bij de missies en de eerste tien missies kun je ook wel een veredelde tutorial noemen. Op deze manier word je stapsgewijs door alle facetten van het spel geleid en ben je aan het ontdekken hoe alles werkt terwijl je toch voortgang boekt en beloningen krijgt.

Je kunt verschillende personages kiezen om mee te spelen en ze worden in dit spel ‘Heroes’ genoemd. Elke hero heeft zijn eigen sterktes en zwaktes en bijzondere abilities. Ze zijn ook in alle kleuren en maten dus het is een spel waar iedereen zich wel in terug kan vinden.

Hoe speel je Fortnite? Je kiest een personage uit en begint een spel. Dit kan bijvoorbeeld door een missie te kiezen en die te starten. Je kunt met maximaal 4 personen spelen en dit kan door in een party te gaan met vrienden, of door met vreemden te spelen die vanzelf joinen. Elk spel heeft zijn eigen doel die je moet bereiken en die verschillen van elkaar. Je hebt bijvoorbeeld een game mode dat je survivors moet redden, dat je een ballon moet beschermen of dat je op je eigen homebasis bescherming moet bouwen en deze moet verdedigen. Het leuke aan de levels met je eigen homebasis is, dat alles wat je bouwt blijft staan en je dus elke keer kan uitbreiden, tot je een nieuwe homebasis krijgt. Het verdedigen doe je tegen zombies die ‘husks’ genoemd worden in Fornite.  Er zijn verschillende soorten husks en er komen ook, hoe verder je bent in het spel, nieuwe types bij. Ze worden sterker en gaan op een gegeven moment met botten of hoofden gooien. Als een spel begint kom je in de wereld van Fortnite terecht. Je kunt altijd eerst op je gemak rondlopen, vaak moet je het doel van de missie ook eerst zien te vinden door de map te verkennen. Je kunt speciaal materiaal vinden in bijvoorbeeld huizen, om een wapen of kogels te maken. Daarnaast kun je auto’s, bomen, gebouwen en eigenlijk bijna alles slopen voor de drie materialen die je gebruikt om te bouwen: Hout, steen en metaal. Na elk spel krijg je XP en een loot box. Die kan, afhankelijk van hoe goed het ging, box 1 t/m 6 zijn.

Je hebt de mogelijkheid om betere wapens krijgen of door de blauwdrukken die je voor het wapen hebt te upgraden. De blauwdrukken worden ‘schematics’ genoemd en die krijg je door missies te behalen of uit lama’s. Je wapens gaan tijdens het gebruik achteruit en op een gegeven moment kapot, dus je moet wel materiaal verzamelen om een nieuwe te maken. Ook je kogels moet je zelf maken en daarom zie je soms mensen met een zwaard rond rennen, want je hebt niet altijd tijd om rustig kogels te produceren. Je hebt ook blauwdrukken voor vallen, die je op je gebouw kunt plaatsen als extra bescherming. Daarnaast kun je de survivors en ook je heroes upgraden. Fortnite dwingt je om alle facetten onder de knie te krijgen en te gebruiken. Je moet survivors in je squad een rol geven, je skill punten inzetten, en je collection book vullen. Dit is nodig om zelf te levellen dus je kan het niet laten liggen. Zit je op iemand te wachten of wil je even pauze dan is dat het perfecte moment om hier mee aan de slag te gaan.

De loot lama vind ik een erg leuke toevoeging aan het spel. Je kan lama’s kopen met echt geld of met punten die je krijgt door het spel te spelen. Daarnaast krijg je ook lama’s bij het behalen van missies. Deze lama’s sla je kapot als een piñata en dan komt er loot uit. Deze loot kan verschillen tot blauwdrukken, survivors, hero’s, XP en punten. Je kan ook een zilveren en gouden lama krijgen, dit zie je pas als je hem open slaat. Bij een gouden lama is de loot ook veel beter.

Wat het spel leuk maakt om samen met vrienden, maar ook alleen te spelen zijn de vele missies die je kunt doen. Doordat er zoveel missie mogelijkheden zijn is het ook mogelijk om met een vriend te spelen die het nog niet zolang speelt, of juist al veel eerder begonnen is. Je hebt namelijk altijd genoeg te doen. Je hebt Main quests, Tutorial quests, Hero quests, Daily quests, Side quests, Challenges en Live Streaming Quests. Dit laatste is een koppeling met je twitch account. Ben je zelf een streamer? Dan moet je de quest unlocken door hem te halen en krijgen al je viewers dezelfde quest. Dit zorgt voor bijzondere loot en met subscriber quests verdien je nog meer. Ben je een kijker van een streamer die fortnite speelt, dan krijg je dus van de streamer de quest.

Ik speel Fortnite op de PC en dan speel je het via hun eigen platform: Epic Game Launcher. De goedkoopste versie van Fortnite is op dit moment: €39,99. Je kunt deze versie van het spel kopen of een editie met een aantal extra wapens en piñatas en dan nog twee luxere edities. Ik vroeg mij eerst af, als echte Nederlander, waarom je de duurste editie zou kopen als het ook goedkoper kan, maar de twee duurste edities komen met 1 of 2 extra keys en meer loot. Je kunt het dus samen met een vriend kopen of cadeau geven. Heb je de goedkope versie al gekocht en bedenk je nu, ik had het samen moeten doen. Geen probleem je kan je eigen versie gewoon upgraden.

Amber haar oordeel:
Epic Games heeft in mijn mening ook echt een epic spel uitgebracht. Het is leuk om te spelen en zeer verslavend. Er zijn veel verschillende game modes en genoeg mogelijkheden om uren met het spel bezig te zijn. Het is ook een spel die niet altijd 100% van je concentratie nodig heeft dus goed te doen als je bijvoorbeeld kinderen rond hebt lopen die af en toe je aandacht nodig hebben of tijdens het streamen. Daarnaast wordt Fortnite in 2018 free to play!

+ Zeer origineel spel.
+ Blijft leuk om te spelen, omdat er steeds nieuwe mappen en game modes bij komen als je verder komt.
+ Goede aim helpt, maar is geen noodzaak.
+ Het is een spel die je heerlijk alleen kan spelen, maar ook heel gezellig is met vrienden
– Dat je alleen in een level kan craften en ook alleen daar je inventory kan bekijken.
– Beperkte inventory ruimte, je kunt het vergroten met skill punten, maar ik heb hem alsnog altijd vol.
– Voor mij duren sommige levels ook te lang en moet je  wachten tot de timer afloopt, misschien als het straks moeilijker wordt dat dit gevoel minder zal worden.

Verder zijn er nog heel veel leuke elementen die je zelf moet gaan ontdekken, dus haal het spel nu of wacht tot 2018, maar Fortnite is zeker een aanrader!

Bewaren

About Amber

Historicus, lezer en fanatiek gamer!

View all posts by Amber

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.