Was het spelen van games een jaar of tien geleden nog vooral iets voor nerds, tegenwoordig speelt vrijwel iedereen games. De grote verandering daarin is vooral gekomen door de opkomst van games op de smartphone en natuurlijk de steeds grotere toename in de ontwikkeling van games.

Die ontwikkeling krijgt ook nu nog steeds een flinke duw in de rug, juist door de toegenomen populariteit van games. De budgetten gaan steeds verder omhoog en de games worden steeds beter. Steeds vaker zie je dat een Xbox of een PlayStation vrijwel een standaard item is in de huiskamer. Een multifunctioneel apparaat waarmee je niet alleen kunt gamen, maar ook Netflix kunt kijken of kunt Skypen met je vrienden.

Waarom een gaming headset?
Nu is dat natuurlijk heel leuk voor degene die zit te gamen, maar een stuk minder leuk voor alle andere mensen in huis. Games hebben namelijk de vervelende gewoonte om een flinke hoeveelheid geluid voort te brengen. Moet ook wel natuurlijk, want juist de special effects en de bijbehorende muziek versterken de beleving van de game enorm. Om eventuele boosheid en irritatie van medebewoners voor te zijn is het daarom verstandig om gebruik te maken van een game headset, oftewel een draadloze koptelefoon. Vroeger alleen om ongestoord muziek mee te luisteren, nu een onmisbaar element voor de ultieme game ervaring.

Steeds betere headsets
Behalve de games zijn namelijk ook de game koptelefoon steeds beter geworden. Vaak zelfs stukken beter dan de speakers in je huiskamer. Een goede gaming headset zorgt voor een prachtig surround geluid, waardoor je haast de illusie krijgt dat je echt midden in het spel bent. Een gaming headset haalt daarnaast alle mogelijkheden uit je geluidskaart. Ook zorgen ze voor een betere 3D positionering. Het geluid sluit beter aan bij wat er op het scherm gebeurt. Gaming headsets kun je al kopen vanaf een paar tientjes, maar ook voor 250 euro of zelfs meer. De grote vraag is natuurlijk hoe je bepaalt welke gaming headset voor jou het beste is. Met de beste kwaliteit, zonder dat je er al teveel geld voor neer telt.

Twee categorieën
Gaming headsets kun je onderverdelen in twee basiscategorieën. De ene soort is in ear en de tweede is over ear. Oftewel een game headset die je via dopjes in je oren stopt, of de grote exemplaren die je over je oren heen stopt. Beide categorieën hebben zo hun voor- en nadelen. Voor het beste stereogeluid kies je zonder meer voor een over ear gaming headset. Voor een goedkoper alternatief neem je de oordopjes. Het voordeel is dat je deze natuurlijk ook makkelijk voor onderweg kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om muziek te luisteren. Bij een grotere gaming headset is dat toch minder praktisch.

Over ear headset
De meeste gamers kiezen toch voor een over ear gaming headset. Dit zorgt er bovendien voor dat je jezelf volledig afsluit van je naaste omgeving. Nu is dat ook weer een mogelijke bron van irritatie voor de mensen om je heen, omdat je zo van de wereld bent dat ze je nauwelijks nog kunnen bereiken. Voor het gamen werkt een dergelijke headset echter het beste. Ook heb je zo een ideale controle over het geluid. Je kunt hem zo hard zetten als je zelf wilt. Het nadeel daarvan: je hebt ook een grotere kans op gehoorschade omdat het geluid extra hard binnenkomt. Let dus wel goed op het volume. Gamen kun je altijd nog, maar je oren gaan maar één keer mee.

Stereo gaming
Een beetje gamer kiest natuurlijk voor stereo geluid. Het verschil tussen mono en stereo kun je snel genoeg horen. Bij mono is het geluid links en rechts altijd identiek. Zie je rechts in beeld een ontploffing, dan hoor je de knal links en rechts op je oren. Bij stereo kan er wel onderscheid worden gemaakt. In dat geval hoor je de ontploffing alleen op je rechter oor. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de beleving van het gamen stukken beter wordt. Voor gamen heb je dus weinig aan één enkel oortje in je oortje, voor stereo heb je er altijd 2 nodig.

Surround geluid
Het kan echter nog beter, namelijk met gaming headsets met surround geluid. Om dat te begrijpen moet je eerst het verschil weten tussen stereo en surround. Bij stereo zijn er twee geluidsbronnen of boxen die allebei los van elkaar verschillend geluid laten horen. Bij surround zijn dit er op zijn minst vijf. Eentje aan de voorkant, twee aan de zijkant en nog twee speakers achter je. Het geluid komt dan van alle kanten, wat zorgt voor het zogenoemde 3D effect. Driedimensionaal geluid dus. Bij een gaming headset is dit niet echt mogelijk. Je kunt niet zomaar vijf speakers in een draadloze koptelefoon stoppen. De ontwikkelaars hebben dit opgelost met een geluidstruck, waarmee ze surround geluid simuleren. Je hersenen denken dat het geluid surround is, maar in het echt is dit niet zo. Voor de beleving van de gamer is dit zonder meer het gaafst.

Xbox One headset of PlayStation 4 gaming headset
Een beetje goede gaming headset kun je voor alle spelcomputer gebruiken. Wel is het zo dat een speciale Xbox One headset of PS4 headset beter kan aansluiten bij de geluidskaart van de spelcomputer. Dit maakt in de praktijk echter weinig verschil uit, mits je natuurlijk een goede gaming headset hebt. Wel is het vaak handig om een ps4 gaming headset of Xbox One headset direct bij de spelcomputer te kopen. Met een beetje geluk kun je hem er dan met korting bij krijgen. Wil je toch je oude game headset blijven gebruiken, check dan wel even of hij het ook doet op je nieuwe spelcomputer.

Draadloos of vast?
Een laatste keuzemogelijkheid bij het kopen van een gaming headset is of je een headset wilt met draad of juist een draadloze koptelefoon. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Een gaming headset met snoertje geeft meestal het beste geluid. Ook is het meestal wat betrouwbaarder. Een nadeel is er ook. Het snoer gaat soms in de weg zitten van je controller, wat natuurlijk erg irritant kan zijn. een draadloze gaming headset is wat dat betreft handiger. Het grootste nadeel daarvan blijft echter dat je een draadloos systeem moet opladen. En laat hij nou altijd net op het verkeerde moment leeg zijn.

Tot slot: het kopen van een gaming headset
Een gaming headset zorgt dus niet alleen voor extra speelplezier tijdens het gamen. Het is vooral ook een geste richting alle andere mensen in de kamer. Je kunt dan voluit gamen, zonder dat ze last hebben van het geluid. Denk bij het kopen van een gaming headset goed na over alle mogelijkheden en probeer dan degene te vinden met de beste prijs/kwaliteit aan de hand van jouw wensen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.