Nintendo’s Amiibo, we schreven er al diverse malen over, maar voor veel mensen is het alsnog niet helemaal duidelijk wat deze figuren kunnen. Behalve dan prachtig staan in je woon- of gamekamer, kunnen ze uiteraard ook in games worden ingezet. Hoe? Dat zetten we uiteen in dit artikel.

Amiibo van Nintendofiguren

Je ziet ze al regelmatig in de speelgoedwinkel of gamewinkel staan, de figuren van Nintendo, van onder andere Mario, Peach, Bowser, Samus, Ike, Zelda en de Villager. Zo’n beetje alle vechters uit Super Smash Bros. is omgetoverd tot een Amiibo en de ene is zeldzamer dan de andere. Nu heeft Nintendo vandaag aangekondigd dat er van zeldzame soorten weer een nieuwe run komt (wat natuurlijk erg zuur is als je net die Wii Fit-trainer hebt gekocht voor 50 euro), maar het is fijn om in de winkels wat meer poppetjes te zien dan alleen maar Mario en Peach, die er in overvloeden zijn.

 IMG_amiibo_2

Je koopt een Amiibo voor ongeveer 15 euro en verder heb je niets speciaals nodig. De Amiibo hebben niet een specifieke game nodig, zoals Skylanders of Disney Infinity-figuren dat wel hebben. Eenmaal thuis zet je je Wii U aan, en start je bijvoorbeeld Mario Kart, Super Smash Bros of Hyrule Warriors op. Je gaat in het menu naar het Amiibo-knopje, en dan scan je je Amiibo door hem op het vierkantje linksonderin op je GamePad te houden.

Vervolgens gebeurt er op het scherm iets, want de game leest je Amiibo. Nu wordt het pas echt interessant, want juist omdat Amiibo geen dedicated game hebben voor henzelf, is het effect van het figuur in elke game anders. Zo krijgt je Mii-racer in Mario Kart een shirtje van die specifieke Mii, terwijl het in Super Smash Bros veel verder gaat. In die game wordt je Amiibo namelijk een vechter op zichzelf en die kun je steeds uplevelen. Het bizarre is daarbij dat je niet zelf controle hebt over je Amiibo-vechter, die kan alleen met het door jou gekozen personage meevechten.

 IMG_amiibo_3

Welke Amiibo kan wat, waar, hoe?

Als je wilt weten welke Amiibo het meeste kan in het grootste aantal games, dan moet je op de website van Nintendo zijn. Daar wordt heel netjes bijgehouden voor wat je welke Amiibo kunt inzetten. Het verandert ook steeds, want als er weer een nieuwe game uitkomt waarin Amiibo kunnen worden gebruikt, dan worden ze allemaal weer geupdate. Op dit moment zijn er al tientallen Amiibo uit en zijn er ook al diverse nieuwe Amiibo aangekondigd, waaronder de eerste varianten die niet van plastic zijn gemaakt, maar van wol.

Het fascinerende aan Amiibo is dat het geen grote noodzaak is om ze te sparen. Uiteraard kan elke Amiibo weer iets anders vrijspelen in bepaalde games, maar er wordt op geen enkele manier echt aangestuurd op een verzamel-ze-allemaal-model. Dat is in Disney Infinity en Skylanders wel anders, daar heb je bepaalde personages nodig om dingen in levels te unlocken. Amiibo heeft dat minder, maar gek genoeg zijn die qua uiterlijk zo mooi en herkenbaar, dat je waarschijnlijk moeite zal hebben om die te laten staan in de winkel.

 img_amiibo_1

Exclusiviteit van Amiibo

Er is vooral veel te doen om Amiibo als het gaat om de exclusiviteit ervan. In Amerika zijn er bijvoorbeeld specifieke figuren die alleen bij een bepaalde winkelketen te koop zijn. Nederland heeft dat nog niet, maar er zijn absoluut Amiibo die bijna nergens te krijgen zijn en daardoor snel in prijs oplopen. Vandaar dat Nintendo heeft gezegd: laten we er nog wat meer Amiibo bij maken. Dat is een beetje flauw voor de mensen die veel te veel geld voor die specifieke figuur hebben neergeteld, maar aan de andere kant maakt het zo wel het gebruik van Amiibo wat toegankelijker. Het voelt gewoon niet goed dat er expres hele zeldzame Amiibo de wereld in worden geslingerd, terwijl het gewoon plastic popjes zijn waarvan je er miljoenen zou kunnen maken als je dat zou willen.

Dat gezegd hebbende is het natuurlijk heel erg slim van Nintendo dat ze het wel zo heeft aangepakt. Gamemedia schrijven maar al te graag over hoe Amiibo A is uitverkocht en over hoe Amiibo B nu voor 100 euro op eBay staat. Nintendo heeft er absoluut goed aan gedaan de Amiibo te maken, ze zorgen er ook voor dat gamen voor niet-gamers wat meer tot leven komt. Immers wordt het verzamelen van poppetjes normaler gevonden dan het spelen van videogames, en het de figuren zijn veel aansprekender om aan iemand te geven dan een game, omdat ze er vrolijk uitzien en wat goedkoper zijn waardoor ze handiger zijn om op een kinderfeestje cadeau te doen bijvoorbeeld. Mensen snappen het, games worden vaak minder goed begrepen.

Het is de vraag of er ooit een game komt die iets afhankelijker wordt van Amiibo, want tot nu toe zijn Amiibo vooral manieren om upgrades of goodies te scoren en hebben ze niet direct heel veel invloed op je game. Ze zijn vooralsnog vooral leuke personages om te verzamelen en in je vitrine te zetten, vooral als je geen Super Smash Bros speelt waarin Amiibo wel weer een iets grotere rol kunnen spelen.

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.