Op mijn Twitter-profiel kun je mijn tattoo aanschouwen. Een overwinnelijkheidsster uit een van de eerste Mario-games. Het zijn een paar zwarte stippen en strepen op mijn spierwitte huid, heel simpel, en toch kijk ik al jaren elke keer weer gelukkig naar die versiering op mijn pols. BoxBoy is een game die me net zo weet te fascineren, om precies dezelfde reden: het is zo simpel, en toch zo schattig.

Dat BoxBoy schattig is, is niet heel verrassend. De makers zijn HAL Laboratory, bekend van de Kirby-serie. Echter is er nu niks roze of bol; alles in deze game is zwart-wit en vierkant. BoxBoy zelf is ook slechts een vierkantje met oogjes, maar hij blijkt meer inhoud te hebben dan je zou verwachten.

BoxBoy is een kloner
Hij kan namelijk zichzelf klonen in meer van die vierkante dozen. Heel praktisch, want laat BoxBoy nou net hebben bedacht dat hij steeds naar rechts wil blijven gaan waarbij hij steeds ravijnen en verhogingen tegenkomt waar hij niet langs kan. Door dozen te maken en op slimme wijze aan elkaar te rijgen, kun je zorgen dat BoxBoy toch verder komt in zijn avontuur.

Die uitleg is eigenlijk ook meteen wat deze hele game behelst. Je bent voortdurend bezig met lopen, dozen maken, gooien en springen. Het niveau is niet heel erg hoog, dus je kunt deze game gerust aan je kind geven zonder al te veel uitleg te moeten verschaffen. Toch weet BoxBoy je met zijn charme te verleiden de game uit te spelen. Het is slechts een vierkantje met twee oogjes, maar dit blokje heeft karakter! Helemaal als je hem door voldoende muntjes te sparen een andere outfit aanmeet.

IMG_BoxBoy_1

Nieuwe spel-elementen
In elke wereld van vijf levels krijg je er een nieuw spel-element bij. In de eerste wereld is dat nog niets zodat je rustig kunt inkomen, maar later kom je bijvoorbeeld in een wereld waarbij rijen blokken verdwijnen of verschijnen, afhankelijk van waar jij BoxBoy en zijn dozen neerzet. Weer verderop zal Boxboy oog in oog komen te staan met laserstralen, die hij uiteraard maar op een manier kan omzeilen: dozen maken. Maar dat produceren van zijn oogloze kloontjes is gelimiteerd aan een specifiek aantal per level, want het moet wel puzzelen blijven natuurlijk.

Ik dacht in eerste instantie dat deze game niet zoveel content had en dan later nog met dagelijkse puzzeltjes/levels zou worden geüpdatet, maar BoxBoy heeft meer content dan je denkt. Dat is heel fijn, want dit spel is erg verslavend, makkelijk voor onderweg en wordt pas na een tijdje echt uitdagend. Een ideale puzzelgame, die zo minimalistisch en fantastisch is, dat ik me bijna afvraag waarom Nintendo deze niet als launchgame heeft gekozen voor op de smartphone, nu het eindelijk heeft toegegeven die stap te gaan maken.

IMG_BoxBoy_2

eShop-koopje

Voor slechts 5 euro haal je deze game uit de eShop en dat is echt een koopje. De eerdergenoemde muntjes zijn heel handig voor outfits en extra mogelijkheden, waaronder een optie waarmee BoxBoy ergens aan kan hangen. Dit lijkt een soort pet project wat de mensen bij HAL Laboratory hebben gemaakt zoals wij blokjes en hartjes tekenen tijdens het telefoneren. Even tussendoor.. Maar als je even doorspeelt, dan merk je dat dit veel meer is dan slechts een game voor erbij. Alleen al in het persoontje BoxBoy zit voelbaar veel liefde, terwijl hij geen verhaallijn heeft of wat ook. Charmant is het enige goede woord dat BoxBoy kan omschrijven.

Laura’s oordeel:

BoxBoy is helaas niet supermoeilijk, zeker niet als je net Ori and the Blind Forest hereview_cijfer_8.2bt gespeeld. Echter weet dit doosje je met gemak uren bezig te houden met zijn leveltjes en zul je veel treinritjes aanzienlijk leuker maken dankzij deze game op je 3DS. HAL Laboratory heeft een leuke mix van puzzelen en platformen gemaakt, in een heel rustig stijltje, dat je steeds verder uitgebouwd ziet worden door nieuwe level-elementen en mogelijkheden zoals het winkeltje.

+ BoxBoy is om op te vreten, mooi simplistisch grafisch stijltje, grote verscheidenheid aan heerlijke puzzeltjes om lekker rap doorheen te gaan
– We missen een goede soundtrack, de moeilijkheidsgraad had wel iets omhoog gemogen

Kopen als je: je ook altijd zo ergert aan het staan in de trein. BoxBoy zal met zijn pixel-oogjes zelfs je NS-ergernissen aanzienlijk verzachten.

JennyD

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.