Onze eigen Heather stond afgelopen weekend in het middelpunt van de belangstelling, samen met honderden andere cosplayers. In de jaarbeurs in Utrecht werd Dutch Comic Con gehouden, een Nederlandse versie van de Comic Con in San Diego. Iets kleinschaliger, maar daarom niet minder gezellig.

Op zaterdag was het Female-Gamers-dag op Dutch Comic Con, want niet alleen Heather was er, ook Sam, Kimberley, Maike en ik (Laura). We waren alleen niet helemaal onszelf; Heather was verkleed als Ghostrider, Sam als Scully, Maike als een Pokemon-trainer en ik als Edward Scissorhands. Daarover op een later tijdstip meer, want Heather gaat je –zodra haar ogen weer bruikbaar zijn na alle flitsen- in een apart artikel op de hoogte brengen van haar eerste cosplay-ervaringen.

IMG_DCC15_9

Als je mijn column hebt gelezen, dan weet je dat het een wat rocky start was voor Dutch Comic Con. Dat er op het laatste moment enkele sterren moesten afzeggen (zoals de Canary-chick uit Arrow) was een teleurstelling, maar dat hoort bij cons. Als sterren (Ernie Hudson uit Ghostbusters) een beter aanbod krijgen (bijvoorbeeld een rol) dan zijn ze natuurlijk gek om dan op een con te gaan zitten. Niet dat ze er geen geld mee verdienen om hun fans te zien, want voor een handtekening of foto ben je al gauw 20 tot 40 euro kwijt. Het is iets waar de meningen enorm over verdeeld zijn, maar het is nu eenmaal des cons en dat zal ook zo blijven.

IMG_DCC15_7

Toch kun je ook dichtbij je favo artiest zijn zonder dat je extra hoeft te betalen, want er werden hele toffe Q&A’s gehouden in de grote zaal waar op zaterdagavond een concert van de aanhalige punkband Misfits werd gegeven. Tijdens die vragenuurtjes konden fans uit het publiek een vraag stellen aan acteurs als Giancarlo Esposito (Breaking Bad en Once Upon A Time), Osric Chau (Supernatural), Julian Glover (Game of Thrones) en Michael Cudlitz (The Walking Dead en Band of Brothers). Ik heb twee van deze Q&A’s bijgewoond en ik vond ze allebei fantastisch. Er zit humor in, en je krijgt een kijkje in de keuken bij het maken van films en series. Plus, je kunt echt heel dichtbij staan, dus je ziet de artiest ook echt goed.

IMG_DCC15_3

 

We hebben allemaal weinig gekocht op  Dutch Comic Con, helemaal als je kijkt naar hoeveel kraampjes er waren. In de achterste hal van Comic Con (dit jaar waren er drie hallen gehuurd van de Jaarbeurs) stonden een stuk of honderd handelaars klaar om je t-shirtjes, kunstige robots, comics, figurines, statuettes, busts, knuffels, nepnagels, kleurlenzen, handgeschilderde Allstars-schoenen, stripboeken, games en andere geeky dingen te verkopen. Het was een ietwat kil gebied, omdat het  felle licht en de witte omheiningen van de stands wat steriel aandeden.

IMG_DCC15_5

Verder was het er wel lekker druk, sowieso was Dutch Comic Con razend goed bezocht met een stuk of 25.000 tot 30.000 bezoekers. De zalen waren wel vrij groot opgezet, alleen bij de kraampjes achterin was het af en toe wat hutje-mutje, maar je kon over het algemeen overal wel lekker lang schuifelen. En je blijft het houden op een markt, dat er nou eenmaal maar een x aantal personen vooraan kan staan en de rest erachter wat onhandig om hoofden heen moet kijken naar de waar.

IMG_DCC15_8

Waar wij als Female-Gamers natuurlijk voornamelijk te vinden waren, was bij de game-gedeelten en de auto’s. De prachtig opgepoetste Batman-auto’s, de Ghostbusters-auto en de Back to the Future-auto waren allemaal aanwezig en stalen de show. Kinderen mochten gratis plaatsnemen voor een foto, maar volwassenen moesten betalen. Ik vond het erg leuk om cosplayers die er heel schattig uitzagen, te zien zitten in de duistere Batmobiel.

IMG_DCC15_10

Het gamegedeelte was veel uitgebreider dan ik had verwacht, er stonden diverse PlayStation 4’s, Xbox One’s en andere pods klaar om op te gamen. Excamedia had een Chinese virtual reality-bril meegebracht waar mensen heel nieuwsgierig naar waren, maar ik was vooral gecharmeerd van de Dutch Game Garden die met een stuk of tien Indigo-games op de beurs stonden. Het is altijd leuk om te praten met de makers van een game, vooral als het indie-ontwikkelaars zijn. Die worden niet afgeschermd of afgeremd door een mediatraining; die vertellen gewoon hoe het zit.

IMG_DCC15_6

Prachtig om die passie te horen. Hoe ze van hun eigen spaargeld leven en nu toch maar een Kickstarter zijn begonnen om hun game af te kunnen krijgen. Hoe ze eigenlijk raketgeleerden/ruimtevaarttechnici zijn overdag, maar zo enthousiast zijn over een game-idee dat ze het in hun vrije tijd maar uitwerken. Hoe de game al is verschenen op Steam, maar er op alle mogelijke manieren wordt gezocht naar een manier om het spel op de consoles te krijgen. Heel inspirerend om een kijkje te krijgen in die passie van die mannen.

IMG_DCC15_1

De games waren ook allemaal heel erg tof, zelfs een point and click-game als Herald die mij eigenlijk niet zo heel erg trok, wist me al na een paar minuten te enthousiasmeren voor meer dan alleen de demo. Action Henk, waar ik al veel van hard gehoord, heb ik ook eindelijk even kunnen spelen. Heerlijk om met die dikke dude een heel level door te roetsjen. Zonder dat je het weet wordt er in Nederland aan fantastische, verslavende gameprojecten gewerkt. Leuk om te zien dat de pods allemaal voortdurend volstonden met mensen. Bezoekers komen natuurlijk niet naar Dutch Comic Con voor videogames, dus dat maakt het extra bijzonder dat het gamegedeelte toch nog zo populair was.

IMG_DCC15_2

Was je niet op Dutch Comic Con, zonde! Volgend jaar moet je zeker komen, al is het maar om even wat van die gezellige sfeer te proeven. Het is bijzonder om mensen in cosplay te zien, helemaal als je bedenkt dat we Holland leven waar je maar beter gewoon kunt doen, omdat dat al gek genoeg schijnt te zijn. De cosplays waren ook fantastisch mooi. Mijn eigen was een beetje crappy, ik had gewoon een carnavalsoutfit gekocht, maar de mensen die er uren in hebben gestoken met een zelfgemaakt uberrealistisch pak op de proppen te komen (ja, Heather ook!) die waren er in overvloeden. Door dit artikel heen zie je daarom enkele foto’s die onze eigen Sam op de beurs schoot, maar kijk ook vooral op onze Facebook-pagina voor een roundup van alle pracht die dit weekend in de jaarbeurs voorbij schreed.

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.