​Eindelijk is t zover. Vanaf de eerste reclame-uiting die ik vorig jaar zag tot het eindelijk zo ver is; ik volg Dutch Comic con op de voet. Nu is dat in mijn geval ook wel makkelijk, want ik zit dicht bij het organisatie-vuur. Maar ook als dat niet zo was, dan volgde ik dit event. Wellicht niet om een reden die je verwacht.

Ik volg dit event niet omdat ik wil zoeken naar dingen om het de grond in te trappen, want natuurlijk; als je ellende zoekt, dan kun je dat altijd vinden. Ik volg het, omdat ik het fantastisch vind dat er zoveel geeks bij elkaar gaan komen op een plek. Het is toch awesome dat de geek community in Nederland zo groot is dat er zo’n event kan plaatsvinden.

Eigenlijk is dat altijd zo; hoewel ik niet altijd overal heen kan gaan, word ik er heel enthousiast van als de Tonton Club een weekend organiseert met arcadekasten, of als Gamekings weer met een nieuwe editie van Firstlook op de proppen komt. En ik vond het jammer en verdrietig dat de winter editie van Epicon werd geannuleerd, want ik heb het leuk gehad op de ietwat kleinschalige zomer-editie. En bovenal waardeer ik het dat we in ons land bedrijven hebben die zo’n risico durven te nemen.

Dit is niet iets dat iedereen weet, dus laten we het nog even aanstippen: dit soort grote geekfestivals zijn geen walk in the park voor organisatoren. Niet alleen gaat er veel tijd in de planning zitten, want je moet overal aan denken: veiligheid, kaartverkoop, marketing, gasten regelen, enzovoort enzovoort. Een venue als bijvoorbeeld de Jaarbeurs, die is niet bepaald gratis om te huren. Meestal hebben organisaties helemaal geen winst bij de eerste editie van een event.

Props dus voor ondernemingen die er samen de schouders onder zetten en een vet event willen organiseren waar veel mensen met dezelfde liefde voor comics, games, films, My Little Pony, enzovoorts, terecht kunnen. Het is mijn ervaring dat het ook binnen de organisatie vaak een hele gezellige bedoening is. Je ziet je collega’s weer even en omdat het in een weekend is is de sfeer ook wat losser. Lekker ontspannen; je bent er niet alleen om te werken, maar ook om lol te hebben. Dit is immers een event waar allemaal gelijkgestemden rondlopen.

Natuurlijk zijn er dingen die mis gaan tijdens events, juist omdat er zoveel miljoenen dingen zijn die met de organisatie gemoeid zijn. Dat zijn altijd even harde, zure appeltjes om doorheen te bijten, maar het hoort erbij. En als je een bepaalde verwachting van een event hebt die niet wordt waargemaakt, dan is dat balen. Wat ik alleen niet zo goed begrijp, is waarom sommige mensen meteen een hele appeltaart bakken van die enkele zure appel. Wacht eerst eens af hoe het event is. Als het inderdaad niks is, natuurlijk mag je dan achteraf een woordje klaar hebben. Maar, waarom het plezier van anderen bij voorbaat al bederven?

Wat ik bedoel te zeggen is; waarom zou je er juist enorm zuur over gaan doen, terwijl je er ook voor zou kunnen zorgen dat mensen juist geïnspireerd raken om erheen te gaan? Het is toch sowieso tof om met allemaal supergeeks samen te zijn? En voor azijnplassers die zelf ook events organiseren, vind ik het helemaal bizar dat er zoveel schoolpleinpolitiek in het spel is. Krijg je er hoofdpijn van als andere mensen het naar hun zin hebben? Misgun je je concullega’s succes? Word je er zelf gelukkiger van om zo ongelukkig met andere events om te gaan? Prima om na je bezoek aan te geven wat je er niet zo geslaagd aan vond, een eerste editie blijft natuurlijk spannend, maar het is natuurlijk gestoord om een event bij voorbaat al af te schrijven op basis van een blog en een paar geruchten. Als ze waar blijken te zijn, dan zou dat inderdaad zuur zijn, maar is daarmee het hele event meteen volkomen K?

Waarom nu al zo’n nare sfeer maken terwijl je overduidelijk niet openstaat voor de andere kant van het verhaal, doodzonde vind ik het. Het is een valse start voor de organisatoren die er al ruim een jaar mee bezig zijn en het bederft het plezier van mensen die hun kaartje al op zak hebben. Ik heb heel veel zin in Dutch Comic Con, want we gaan er met Female-Gamers een tarte tatin feestje van maken. We gaan er voor zorgen dat je, zelfs als je er niet bij kunt zijn, voelt hoe het daar was.

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.