Picross is alweer toe aan zijn vijfde deel en deze nieuwe uitbreiding op de franchise biedt weer een heleboel nieuwe beeldzoeker-puzzels op Nintendo 3DS. Meer van hetzelfde, of biedt Picross E5 toch iets unieks?

Picross heb ik altijd al een toffe franchise gevonden. Ik verbaas me erover dat ik het zo fantastisch vind, want het heeft te maken met mijn grote vijand: getallen. Toch blijf ik het fascinerend vinden hoe de makers elke keer weer door een paar blokken te kleuren tekeningen weten te creeeren. Picross is precies zoals de Japanse beeldzoeker-puzzels die je wellicht kent van Denksport op papier.

Je krijgt steeds een speelveld van een x aantal blokjes, en daarnaast staan getallen. Zijn er bijvoorbeeld 10 blokjes op een rijtje en staat ernaast: 6 3, dan weet je dat je vanaf het begin al kunt gaan invullen want de eerste zes blokjes zijn ingevuld, dan eentje niet (want de getallen staan los van elkaar) en dan nog drie. Nu is dat toevallig bij elkaar tien, maar soms heb je eerst informatie nodig uit andere velden om te kunnen ontcijferen welke blokjes ingekleurd moeten worden.

IMG_PicrossE5_1

Enorm verslavend om je 3DS weer vol te zetten met een stuk of 150 van deze puzzeltjes. Ze zijn tof om te doen en goed vol te houden, want zelfs als je er helemaal niet uitkomt, dan kun je gewoon gokken. Je krijgt dan wel wat strafseconden, maar als je dat niet te vaak doet dan blijf je nog binnen de tijd en kun je je puzzel met vlag en wimpel slagen.

Tot dusver allemaal leuk, maar brengt deze game ook iets nieuws op tafel? Niet echt. Ik vond het al jammer dat Picross E4 erg afwijkte van mijn eerste Picross-ervaring (namelijk Picross 3D). Nu blijkt dus dat die 3D-Picross eigenlijk juist een rare eend in de bijt was. Picross in de basis is zoals de Picross E-lijn in elkaar zit en op zich kunnen we dan natuurlijk eigenlijk niet klagen over de inhoud.

Maar ja, ik vond het juist heel gaaf om 3D-tekeningen te maken en zegmaar op verschillende vlakken te Picrossen. Bij deze Picross zit wel de modus Micross, waarin je juist op nog kleinere voet aan het Picrossen bent. Maar, dit zat ook al in de vorige Picross, dus vernieuwend is dit absoluut niet.

IMG_PicrossE5_3

Jupiter Corporation, de maker van Picross, biedt fans wel een cadeautje. Als de game ziet dat je eerdere titels uit de reeks op je handheld hebt staan, dan krijg je bonuspuzzels gratis. Ik vond het fantastisch dat Just Dance mij vertelde: “Hey, je hebt eerdere delen ook gespeeld, we waarderen dat, dank je wel!” Picross doet dat niet met woorden, maar geeft je extra content: nog beter!

Picross E5 is niets nieuws onder de zon, maar als je het ziet zoals een puzzelboekje: die blijf je ook elke vakantie weer kopen, zonder dat daar veel aan veranderd. Je wil gewoon meer fijne puzzels en die krijg je. Je kunt ze besturen zoals je wilt: tikken met de stylus, of de knoppen gebruiken. Ik doe meestal het laatste, omdat het sneller is en minder snel misgaat. Picross is een heerlijk spel voor onderweg, omdat de puzzeltjes over het algemeen klein blijven. Het blijft bovendien leuk om te zien hoe er uit heel weinig pixels een plaatje wordt opgebouwd dat je zelf al herkend voordat hij ook maar is ingekleurd.

IMG_PicrossE5_4Laura’s score:
Gameplay: 7/10
Fun: 7/10
Levensduur: 8/10
Graphics: 7/10
Originaliteit: 4/10
Totaalscore volgens reviewer: 6.6

JennyD

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.