Tetris bestaat al sinds 1984. De meeste mensen herinneren ofwel de Game Boy of de NES-versie als doorbraak voor de titel. Tetris was toen al een groot succes. Het belangrijkste: de gameplay is nog net zo leuk als dertig jaar geleden en er is vrijwel niets veranderd aan de oorspronkelijke formule.

Marathon
De basis speeloptie van Tetris is Marathon. Je moet 15 levels zo snel mogelijk verwijderen om een hogere score te behalen. In combinatie met tal van andere singleplayer modi zoals bijvoorbeeld Endless, waar je zo lang mogelijk door speelt. Het is een survival en uithoudingsvermogen test om te zien hoe lang je die Tetris-steentjes in combinatie kan houden. In Sprint moet je 40 lijnen zo snel mogelijk maken. Ultra is een vergelijkbare optie, hierin moet je zoveel mogelijk punten krijgen in slechts drie minuten. Er is ook de optie om Battle Battle Ultimate te spelen tegen de computer.

De belangrijkste factor om op te merken, is dat de spelmodi allemaal al wel eens zijn verschenen in verschillende vormen in de vorige Tetris spellen. Zo is er op het eerste gezicht geen verleiding voor iedereen die al in het bezit is van een Tetris met deze functies. Gelukkig is er een uniek plezier in dit deel. De vier Challenge modi zijn een mix van de gameplay op een manier die je nog niet eerder hebt gezien. Hierin is het de bedoeling, door middel van het spelen hiervan, dat de overige drie Challenge modi vrijgespeeld worden.

img_Tetris_ultimate_2

Uitdagende spelmodi
In Rotatie Lock speel je als normaal, behalve dat je nu de Tetris-steentjes niet kan draaien. Zoals de naam al doet vermoeden zit je vast met de rotatie die het spel je geeft. Op deze manier dien je ervoor te zorgen dat je goed je rechter scherm in de gaten moet houden. Hierin zie je welke steentjes allemaal nog gaan komen. Het is echt verbazingwekkend hoe het verwijderen van slechts één aspect de moeilijkheidsgraad in eens zoveel lastiger wordt.

In Invisible worden je steentjes onzichtbaar zodra ze zijn geplaatst. Dit betekent dat je moet onthouden hoe je scherm eruit ziet na elk stuk dat valt. In deze modus is het niet alleen moeilijk, maar ook zeker frustrerend. Je moet hierin vertrouwen op je geheugen en zal gelukkig zijn als je nog een paar regels in deze modus kunt wissen. Over het algemeen was dit voor mij best moeilijk. Meer ervaren spelers zijn vast in staat om meer plezier te hebben met Invisible.

In Escalation speel je op vergelijkbare wijze als in Marathon en Endless. Nu moet je honderden lijnen meer wissen voordat je de traditionele level 15 behaalt. Deze modus is ideaal voor Tetris junkies! In Master speel je Tetris op de moeilijkste stand. Het is veruit de meest uitdagende modus in het spel: het vereist een vaardigheid die alleen de allerbeste Tetris spelers zullen bezitten.

img_Tetris_ultimate_1

Meerdere spelers
Alle singleplayer modi zijn ook beschikbaar voor meerdere spelers. Helaas heb ik de online modus niet kunnen testen, omdat ik simpelweg geen medespelers kon vinden. Zelf ben ik er van overtuigd dat dit behoorlijk veel uitdaging zal bieden en het speelplezier aanzienlijk kan rekken.

Conclusie
Tetris Ultimate is de meest uitgebreide en de meest betaalbare Tetris op dit moment. Deze Tetris kun je in vele winkels al voor twee tientjes kopen. De Challenge modi zijn duidelijk gericht op de meer ervaren Tetris spelers. Deze versie is en blijft super verslavend om te spelen. Het was alweer een tijdje geleden dat ik het heb gespeeld. Het nostalgische gevoel komt weer mooi naar boven drijven (of moet ik zeggen, naar beneden vallen?). Kortom, heb je al een tijdje geen Tetris meer gespeeld en je hebt nog geen Tetris op je 3DS? Dan is dit een must-buy voor jou!

img_Tetris_ultimate_boxMirjam’s score

Gameplay: 7/10
Fun: 7/10
Levensduur: 7/10
Graphics: 7/10
Originaliteit: 7/10

Totaalscore volgens reviewer: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.