Afgelopen weekend was het gros van anime kijkend Nederland weer te vinden in het Koningshof in Veldhoven: drie dagen lang konden fans van de Japanse popcultuur weer hun lol op bij Abunai!, één van de twee grootste animeconventies in Nederland.

Over de jaren worden animeconventies steeds groter en komen er steeds meer bezoekers. Abunai! is geen uitzondering: niet alleen zat het Koningshof maanden geleden binnen een paar uur na het vrijgeven van de hotelkamers volgeboekt en moesten veel bezoekers elders een slaapplaats zien te bemachtigen, ook waren de zaterdag- en zondagtickets al vóór de aanvang van de conventie uitverkocht. Dat de Nederlandse cosplay- en conventiescene sterk groeit is een feit, maar wat houdt zo’n animeconventie nou precies in?

Veel bezoekers komen om te cosplayen en om mensen met dezelfde interesses te ontmoeten, maar de conventie zelf biedt ook verschillende activiteiten. Zo is het mogelijk lezingen te volgen over bijvoorbeeld cosplay, figurines of de Japanse cultuur, kun je je creativiteit loslaten op workshops variërend van het haken van knuffeltjes of het vouwen van origami tot het maken van sushi of bento boxes, of kun je je zangkunsten vertonen bij de karaoke. Verder wordt er anime vertoont in de videorooms en kun je rustig manga lezen in de mangabibliotheek van Manga Kissa. Daarnaast is er een veelzijdige dealerroom met behalve anime en manga allerlei soorten merchandise en games. Ook kun je terecht in de gameroom voor een selectie aan games, waar het vooral ‘s avonds afgeladen lijkt te zijn.

De grote publiekstrekkers zijn toch de wedstrijden: in de Cosplay Fashion Show en de Eurocos kunnen cosplayers hun mooiste kostuums showen, en de winnaar van de Eurocos kan uiteindelijk Nederland vertegenwoordigen op London Expo. De Cosplay Act Compo draait meer om het toneelspel, terwijl men bij de Anime Music Video Compo zijn of haar skills in videobewerking kan meten tegen anderen. Ook in de game room worden er een aantal wedstrijden georganiseerd. Vaak worden er daarnaast ook nog gasten uitgenodigd; dit jaar was er een concert van het Japanse duo Zwei en was Lisle Wilkerson van de partij.

Over het algemeen mis ik zo’n 90% van de evenementen die worden georganiseerd. Ondanks mijn goede voornemen was dit jaar geen uitzondering. Wel heb ik zowel de Cosplay Fashion Show en de Eurocos meegekregen. Abunai! zou Abunai! niet zijn als er íets niet gigantisch uit zou lopen en bij deze compos stond men maar liefst een uur langer in de rij voordat het eindelijk begon, al dan niet zonder enige technische mankementen voor en tijdens de compos zelf. Ik vond vooral de act van de Female Shepard uit Mass Effect erg leuk, wie dan ook de welverdiende eerste plaats als winnaar van de Eurocos kreeg. Ik vond haar kostuum erg indrukwekkend met de lichtjes, en haar act was erg entertaining. Ik kwam haar gelukkig op zaterdag nog tegen voor een snel kiekje in de gang.

img_abucosplay1

Cosplayer: Team Parulana

Verder had de dealerroom een prima selectie: behalve veel anime, manga en figurines (die wellicht wat aan de dure kant waren), waren er voor de liefhebber namelijk ook aardig wat tweedehands games te vinden. Verder heb ik mij erg vermaakt met de wijde selectie aan games binnen de gameroom. Ook zaten er leuke AMVs in de competitie op zondag, wat zoals altijd ook erg vermakelijk was om naar te kijken. Verder is een animeconventie gewoon een prima plaats om rond te hangen en een praatje te maken met bekenden.

De cosplays waren ook weer erg gevarieerd. Behalve anime/manga gerelateerde outfits kom je eigenlijk gewoon van alles tegen; van games tot fantasy tot comics tot Westerse animatie…het loopt er allemaal rond en dat is ook helemaal niet erg. Uiteindelijk gaat het om een gezellig weekend lol maken samen met anderen en daarin slaagt Abunai! met vlag en wimpel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.