Daedelic komt in januari 2014 met Blackguards, een turnbased strategy game met RPG elementen. Nu is echter wel al de bèta versie te spelen door een early acces via Steam. En die heb ik voor jullie alvast uitgeprobeerd.
Ik kan in deze bèta het eerste hoofdstuk spelen. Het is meteen foute boel als er een prinses vermoord wordt. Mensen verdenken jou, maar jij bent delen van je geheugen kwijt. Dus je weet eigenlijk niet eens zeker of je onschuldig bent. Dat wil je uitzoeken. Onderweg verzamel je zogenaamde adventurepoints waarmee je krachten, spreuken en vaardigheden (verder) kunt ontwikkelen. Dit doe je voor je gehele party. In dorpen kun je rusten, handelen en wapens laten repareren of vervaardigen.


Je mag in het begin je character kiezen. In tegenstelling tot (andere) RPG’s ben je daar geen half uur mee bezig. Je kunt kiezen tussen de rassen warrior, mage en hunter. Daarna kies je nog voor male of female en kun je een uiterlijke stijl kiezen. Ik ben voor! Ik houd niet van lang goochelen met huidskleur, wenkbrauwen en de afstand tussen je ogen. Ik weet niet of de ontwikkelaars voornemens zijn om dit uit te breiden, maar voor mij persoonlijk hoeft dat niet.De map waarop de plaatsen staan die je kunt bezoeken of al bezocht hebt, is lekker duidelijk. Ik vind het fijn dat je niet alles hoeft te lopen. Je klikt op een plaats en flitst daarheen. Dat zal vast niet iedereen even realistisch vinden, ik vind het persoonlijk erg fijn werken. Ook de questlog is erg prettig. Deze houdt precies bij wat de volgende stap is in je main quest en met welke sidequests je bezig bent. Heel overzichtelijk en handig.

Eerst ben ik als hunter op pad gegaan. Dat beviel me niet zo goed. Ik heb graag evenwicht. Ik wil lange afstand wapens en tevens in close combat sterk zijn. Als hunter in Blackguards ontbrak dat evenwicht voor mijn gevoel. En als ik mijn pijl en boog gebruikte bracht ik weinig tot geen schade aan bij vijanden. Dus toen ben ik opnieuw op pad gegaan met de warrior. Tja, ik weet niet waarom. Maar een brute kracht zijn bevalt me in dit spel erg goed.Het turnbased principe, je moet ervan houden. Ik ken het van Chocobo’s Dungeon. Daar werkte dat super. Ik kon vakjes tellen, zorgen dat ik niet als eerste bij de ander was en zo altijd de eerste slag hebben. En als het een keer anders uitpakte, snapte ik waarom. Maar dat was volgens mij RPG en turnbased voor beginners. In Blackguards voelt het allemaal wat meer volwassen en moeilijker aan. Je mag meerdere vakjes in één keer lopen. Je beurt is voorbij na een actie en deze kan healen, wapens wisselen of aanvallen zijn. Je kunt ook niet tijdens een battle bij je complete inventory. Jammer, maar ook wel weer leuk. Want het daagt me echt uit om meer vooruit te denken, oftewel een strategie bedenken.

Qua graphics vond ik het er mooi uitzien. Niet overweldigend, maar mooi en passend bij de game. De avatars onderaan je scherm van je party en vijanden zijn aardig, maar jammer dat alle vijanden er hetzelfde uitzien. Ook de dorpen zijn soms wat teleurstellend, omdat de mensen waar je geen interactie mee kunt hebben gewoon stilstaande plaatjes zijn. De voicecasting kan er op zich prima mee door. Wat ik wel een beetje jammer vind, is als je naar eenzelfde healer of merchant terugkeert hij of zij altijd hetzelfde zinnetje zegt. Als je een paar keer heen en weer bent geweest, begint het je op te vallen.Ik word heel blij van deze game en vind het veelbelovend. Het combatsysteem en de manier van upgraden zitten goed in elkaar. Het verhaal is interessant en er zijn sidequests voor de liefhebber. Het vele gesprekken voeren en luisteren is tot een minimum beperkt. Dat vind ik persoonlijk erg fijn, want daardoor behoudt het zijn tempo. Er zullen vast fanatiekelingen zijn die zeggen deze game te eenvoudig gehouden wordt zo of dat de opties te beperkt zijn. Maar voor mij is Blackguards echt een game om in de gaten te houden en die absoluut naar meer smaakt. Ik moest me echt losrukken, omdat ik deze preview nog moest schrijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.