Het zouden juist bijzondere games moeten zijn, maar het gevoel bekruipt me steeds vaker dat indiegames juist proberen een soort van mainstream te zijn. In ieder geval voelen ze 9 van de 10 keer heel bekend aan..Waarom altijd maar dat retro-gedoe in indiegames? Ik begrijp heus dat het leuk is om weer terug te denken aan die eerste dagen dat games vorm begonnen te krijgen en ook ik houd ervan om herinnerd te worden aan die periode dat ik als klein meisje beter kon gamen dan kon praten, maar zoals ze dat in het Engels zeggen: dat retroding ‘is starting to get old’. Het wordt zo saai als alles zo’n tintje heeft als de games van vroeger.Ik snap wel dat een game waarschijnlijk makkelijker (en dus goedkoper) te maken is als je alles lekker vierkant kunt houden zoals we dat kennen van vroeger, en ik begrijp ook dat indie-ontwikkelaars graag de roots van gaming willen eren. Toch is het een beetje een Inception-dingetje aan het worden voor me. Je weet wel, die film Inception, waarin ze in droomwerelden stappen. Het zijn wel erg realistische droomwerelden toch? Geen rare wezens, geen gekke kleuren, weinig spelen met zwaartekracht etcetera.. Waarom heeft de filmmaker daarvoor gekozen terwijl hij simpelweg alles kon doen wat hij maar wilde want alles kan in dromen. Als gamemaker kun je toch ook alles maken wat je maar wilt? Waarom doen indie-games dan toch meestal wat veiligere dingen?Voor de duidelijkheid, het zijn niet allemaal standaard games. Meestal hebben ze wel een kleine twist en in sommige gevallen zelfs een enorme twist waardoor ze wel heel origineel zijn (The Unfinished Swan bijvoorbeeld), maar ik mis toch regelmatig originaliteit als je meer dieper in de game gaat. Misschien dat onze eigen Indie-Didi hier iets over te zeggen heeft, zo ja, dan ben ik heel nieuwsgierig, maar ik ben de laatste tijd echt een beetje teleurgesteld aan het raken in die indiescene en dat vind ik jammer, want ik vind de mensen die in de indiescene werken ontzettend leuk, creatief en ik weet dat ze keihard aan hun producten werken. Waarom werken ze dan niet aan iets dat volledig origineel is? Dat is toch het hele ding van indie zijn: independent, dus in staat zijn om grote risico’s te nemen? Als ik iets over het hoofd zie, laat het me vooral weten in de comments.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.