Je hebt het als gamende vrouw vast wel eens gehoord via je koptelefoon in games. Je bent waarschijnlijk dik, lelijk en zou eigenlijk in de keuken moeten staan. Jenny Haniver brengt dit probleem op een leuke manier aan het licht op haar blog “Not in the kitchen anymore”.

Voorafgaande waarschuwing voor grof taalgebruik.Wat begon als haar studentenproject in 2010 is uitgegroeid tot een populaire blog waar Jenny al haar negatieve game conversaties met mannen en soms vrouwen documenteert om zo de buitenwereld een kijkje te geven in wat voor verbale pesterijen en misbruik op haar afgevuurd worden terwijl ze Call of Duty op de Xbox 360 speelt. Veel commentaar van mannelijke tegenspelers komt totaal uit het niets, en is volgens Jenny, totaal onnodig en ouderwets. Haniver (wat overigens niet haar echte naam is), is een mooie vrouw die niet dik of lelijk is, maar haar tegenspelers schijnen het beter te weten.


Omdat dit voor haar zo’n gewoonte was geworden, besloot ze alles op te nemen, uit te typen, en te delen met de rest van de wereld via haar blog. De (vaak seksistische) dingen die ze te horen krijgt van haar mannelijke, en soms zelfs vrouwelijke tegenspelers, vond ze in eerste instantie vooral erg grappig, maar zag er ook een boodschap in. Ze wil het probleem bij een breder publiek bekend maken.

Jenny gebruikt tijdens het gamen altijd haar microfoon, voornamelijk zodat ze met haar vrienden kan praten met wie ze gamed. En waarom ook niet? Je hoort als gamer toch gewoon te kunnen praten online? Hoewel dit heel logisch klinkt, praten veel vrouwen liever niet online via hun microfoon, voornamelijk omdat het niet ongewoon is om beledigingen over zich heen te krijgen. Voorbeelden van Jenny zijn bijvoorbeeld: “That bitch sounds cute. I’mma put my dick in her mouth.”, “Hey Jenny. Oh yeah. About to put it in Jenny’s butt. ’bout to hit Jenny- ’bout to hit Jenny Heavy on our team.” en “Hey shut up Jenny, you little camping bitch.”. Het is niet zo dat Jenny ze daarvoor de huid heeft vol gescholden. Integendeel, soms reageren mannen alleen al op haar scherm naam “JennyHaniver”. “That bitch sounds cute. I’mma put my dick in her mouth.” kreeg ze te horen omdat ze lachte. Jenny noemt geen namen van de beledigende heren op haar blog. Bij haar vallen ze onder de noemer “RMP” ook wel Random Male Player, of RFP, Random Female Player. Daarnaast zijn in sommige conversaties haar vrienden te horen. Fijn is dat ze de conversaties ook uit typt. Soms hoor je dingen en denk je, hoorde ik dat goed? Wat?! Waarna je het fijn kan teruglezen, en vaak tot de conclusie komt dat je het inderdaad goed hoorde.

Wat mij vooral opvalt is dat Jenny het (gelukkig) helemaal niks kan schelen, soms kaatst ze de opmerkingen op een grappige manier terug, en soms steken haar vrienden met de beledigende RMP of RFP de draak. Een ander ding wat mij opvalt is dat het commentaar wat ze krijgt negen van de tien keer echt nergens op slaat. Hoe vaak ik al mijzelf een facepalm heb gegeven tijdens het luisteren naar de audio files is echt ontelbaar.

In elk geval is Jenny ver gekomen met haar blog, zo zat ze op PAX East 2012 in een panel van N00dz or GTFO! Over “Harassment in Online Gaming”, de beelden kun je hier bekijken. Ook werkt ze mee aan de film N00dz or GTFO!. Deze kickstarter film is nog een project in de maak. Ook fatuglyorslutty doet hier aan mee. Zij documenteren alle pesterijen en misbruik die ze via email van vrouwen en mannen opgestuurd krijgen. Je kunt de film N00dz or GTFO! hier en hier volgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.