Ik hou zo van de feestdagen, dat ik in de zomer een keertje extra Kerstmis vier omdat ik het anders te lang moet missen. Uiteraard heb je in de zomer meestal geen winkels vol met kerstdecoratie, dus dan maak je wel eens iets zelf. Zoals deze schattige Mario-sterren.


Droogvilten klinkt heel ingewikkeld, maar het is kinderlijk eenvoudig. Je hebt er bovendien niet heel veel voor nodig en dat is zeker in een crisistijd als deze erg prettig. Je hebt voor de bekende Mario-ster (met kerstmutsje natuurlijk) de volgende kleuren droogviltwol nodig: geel (oker, niet kanarie), zwart, wit en rood. Behalve droogviltwol is ook een viltnaald nodig met een houten houdertje en een onderlegger. Je kunt als onderlegger ook een stuk schuimrubber gebruiken.


Wat je eerst doet is een stuk van de gele viltwol pakken. Je rolt het op tot het een bolletje in je hand is en dan leg je het bolletje tussen duim en wijsvinger op je onderlegger. Vervolgens doe je je viltnaald in het houdertje en begin je er lekker op in te steken alsof het een voodoopop van je ex-vriend(innet)je is. Pas goed op voor je vingers! Het vilt gaat bij elke steek weer wat meer in elkaar zitten en als je lang bezig bent, dan wordt het een steeds harder bolletje.

Als je het bolletje hard genoeg vindt, dan neem je vijf stukjes nieuwe viltwol en daar doe je hetzelfde mee. Let op, zorg dat je er een driehoekje van maakt en niet zozeer een bolletje. Daarvoor is het handig om deze regel te kennen: waar je veel steekt, wordt het dunner. Duw het bolletje zelf dus een beetje in een driehoekje en doe je best om het zo te steken dat het meer en meer een driehoekje wordt. Als je eenmaal vijf puntjes hebt gemaakt, dan pak je het bolletje weer en dan maak je ze erop.

Ook dat is heel erg simpel, want je steekt er gewoon helemaal doorheen terwijl je het driehoekje tegen het bolletje aanhoudt. Herhaal dat vijf of tien keer en je driehoekje zit aan het bolletje vast. Doe hetzelfde met de vier andere hoekjes en je hebt er zo een sterretje van gemaakt. De basis is af. Hoera! Tijd voor de oogjes. Hiervoor pak je een stukje zwarte viltwol, mag heel klein zijn, hiervan maak je een soort langwerpig bolletje/rechthoekje en die houd je stevig bij elkaar. Houd hem zo op het sterretje dat het een oogje van de Mario-ster lijkt en begin er dan een paar keer in te steken tot het goed vast zit.

Herhaal dit met het tweede oogje en je hebt een Mario-ster gemaakt! Maar ja, hij moet natuurlijk ook kerstig worden, dus dat betekent dat je een stuk rode viltwol pakt en die wikkel je om het bovenste driehoekje. Even lekker prikken en je kunt overgaan op de witte viltwol. Hiervan heb je ook slechts een sliertje nodig dat je dan vastmaakt aan de onderkant van het rode en tot slot heb je ook nog een klein bolletje wit nodig voor de bovenkant van het mutsje.


In principe kan je decoratie nu de boom in, maar als je er graag nog een draadje aan maakt, dan kun je met een grote naald een stuk gewone breiwol door het puntje steken (ik zou wel rood kiezen), zodat je het sterretje ook in de boom kunt hangen. Ik hoop dat jullie net zo flabbergasted waren als ik toen ik voor het eerst droogviltte. Het is zo makkelijk en het gaat zo snel! Hele fijne feestdagen dames.

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.