Ze zijn al wel eens eerder hier voorbij gekomen op de website, pumps of gewone schoenen voorzien van een gamers printje. Erg leuk allemaal, maar hoe doen ze dat? Onlangs kwam ik een tutorial tegen hoe je je eigen Comic Schoes kan maken en dat heb ik samen met Heather gedaan!

Om van start te gaan hebben we een boodschappenlijstje voor je gemaakt zodat je weet wat je in huis moet halen. Daarna nemen we de stappen met je door. Aan het einde kan je ons eindresultaat natuurlijk goed bewonderen! Boodschappenlijst

De tutorial die Heather en ik gebruikt hebben was in het Engels en daar werden pumps met een open teen gebruikt. Misschien ook handig om mee te beginnen, dit is misschien makkelijker omdat je dan op de voorkant een strik kan plaatsen om de naad van de stoffen weg te werken, maar wij hebben gekozen voor de zwarte pump die we bij vanHaren hebben gekocht. Deze heeft een soort suède laagje waardoor de stof die we erop gaan plakken beter zou gaan hechten.Er zijn ook veel verschillende soorten stof die je kan gebruiken. Via Etsy zijn we terecht gekomen bij een aantal game/comic gerelateerde stoffen. De prijzen verschillen heel erg van elkaar, je kan ook altijd even op eBay kijken. Let op dat de stof niet te dik is.

Aan de slag dan maar! We zijn gestart met een doorzichtige plastic zak, je kan hier ook een stevige sealbag voor gebruiken, maar die hadden we niet voor handen. Met een doorzichtige plastic (vuilniszak) die je in stukken knipt kan je deze op de zijkant van je schoen bevestigen met de spelden om de schoen over te trekken met de stift.

Daarna knip je de vorm uit het plastic en kan je deze voorzichtig op de stof bevestigen. Let hierbij op welk deel van je van de stof op je schoenen wilt hebben. Als je het plastic heb vastgespeld kan je de vorm uitknippen. Tip, knip de stof wat ruimer, je moet deze in elk geval aan de bovenkant dubbelvouwen en aan de voor en achterkant de ruimte hebben om deze goed te bewerken. Nog een tip, je moet erop letten dat je jouw figuur (van plastic) omdraait voor de andere kant van de schoen.

Stof uitgeknipt? Dan kan je aan de slag met het lijmen van de schoenen. De bedoeling is dat je hier een laag Mod Podge lijm opsmeert en dan je stof erop plakt. Eerst de ene kant van de schoen dan de andere kant (logisch). De voor en achterkant doe je volgens onze tutorial later. Ik ben met de voorkant wel meteen aan het puzzelen geweest om deze naar wens te krijgen. De stof goed op de schoen en lijm leggen is best lastig, je hebt toch te maken met een iets wat golvende achtergrond van de schoen.

Met een stofschaar heb ik alvast wat randjes weggehaald die me in de weg zaten, terwijl Heather dit later deed, zoals het in de tutorial beschreven stond. Beide gevallen is mogelijk, alleen als je het later doet is de lijm al wat gehard en iets lastiger te knippen. Als de stof op de schoen is geplakt is het tijd om nog een laag Mod Podge lijm aan de buitenkant van de schoen te smeren. Dit moet volgens de lijm gebruiksaanwijzing zo’n 20 minuten drogen. PAUZE!

De voor-, en achterkant moet je onder handen nemen. Omdat ik de voorkant al had gedaan was het voor Heather nog de taak dit te doen. Omdat we gebruik hebben gemaakt van schoenen met een dichte neus is dit een erg pittig karwei. Een eventuele naad is het mooiste in het midden en voor beide schoenen wel zo dat het gelijk zit. je kan de stof ook over elkaar heen plakken, wij hebben gekozen om deze dubbel te vouwen en tegen elkaar aan te leggen en vast te plakken. Ook aan de voorkant, onder, zat je weer met een bocht en teveel stof die niet heel mooi wilde zitten. Kwestie van oefenen en misschien wat inknippen om deze strak tegen de schoen aan te krijgen. Aan de achterkant hebben we de stof gewoon over elkaar heen geplakt, heel makkelijk!

Het afwerken doe je door eventueel stukjes stof nog weg te knippen en de stof om te vouwen naar de binnenkant van de schoen. Hiervoor heb ik wat Mod Podge gebruikt, wat redelijk bleef plakken. Op de stukjes die nog loslieten hebben we secondelijm (Action) gebruikt. en waren de schoenen eigenlijk klaar! Als laatste kan je nog een lijmspray eroverheen spuiten (Action) en ben je helemaal klaar. Maar dat laatste stapje hebben we niet uitgevoerd, vergeten te kopen.

We zijn er zo’n 3-3,5 uur mee bezig geweest, maar hebben wel een paar super unieke schoenen gemaakt! Ze zien er erg gaaf uit en zijn zeker de moeite waard om een middagje mee te fröbelen. Na een nacht gedroogd te hebben is de lijm helemaal uitgehard en kan je ermee de straat op! Zo gezegd zo gedaan, hoe zit het? Daar waar de stof naar binnen is gevouwen kan dit vervelend zijn op je voet, dus blarenpleisters zijn erg ideaal om bij je te hebben. Verder zien ze er erg leuk uit natuurlijk!

Ga jij het zelf proberen? Deel dan vooral de foto’s van jouw creaties! Heb je vragen, dan zijn we graag bereid je te helpen!

Credits voor de tutorial gaan naar Heartx3!!

About LadyPatries

Gamer, Moeder, Vrouw van <3

View all posts by LadyPatries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.