Dat de Call of Duty reeks altijd een hype met zich mee brengt zijn we wel gewend, maar er kunnen dan twee dingen gebeuren: de game wordt exact zoals je hem had verwacht of hij valt enorm tegen. Lees hier wat ik er van vond.

Nadat Infinity Ward, ontwikkelaar van onder andere Modern Warfare 2, failliet ging, werd het opgekocht door Activision (Blizzard). Meer dan de helft van het personeel stapte op en toen kwam het lot van de Call of Duty serie in de handen te liggen van ontwikkelaar Treyarch. Treyarch mocht voorheen al twee Call of Duty games uitbrengen, namelijk Call of Duty: Big Red One en Call of Duty: World at War. Maar kunnen ze het waar maken om weer een fantastische game te maken in deze franchise.

Het Verhaal.Call of Duty: Black Ops is een first-person shooter (FPS) en de single player word voornamelijk vanuit het oogpunt van Alex Mason gespeeld. In totaal speel je maar een aantal missies met iemand anders. In het intro stukje van de game zie je dat je vastgebonden op een stoel zit, maar wie jou dat aan doet wordt pas later duidelijk. Alle missies die je speelt spelen zich af in het verleden. Het zijn flashbacks die je krijgt omdat je getriggerd wordt ze te herinneren. Het verhaal speelt zich af in de Koude Oorlog tussen 1961 en 1968 en neemt je mee op wereldreis. Je komt op een aantal totaal verschillende locaties terecht, zoals bijvoorbeeld Vietnam, Zuid-Amerika,Cuba, en zelfs in Rusland speel je een aantal missies.

Gameplay.Ik heb voor jullie de Xbox 360 versie gespeeld. De controles zijn natuurlijk op alle consoles net even iets anders en iedereen heeft zijn eigen mening over wat het beste speelt. Met de Xbox controller deden de knoppen exact hetzelfde wat ze altijd al deden, maar dat ze daar niks aan veranderen is ook wel logisch. Één ding wat wel nieuw is, is de Sprint Diving techniek. Als je rent en je drukt de knop in waarmee je normaal gesproken bukt, maak je een duik beweging waardoor je een moeilijker doelwit bent voor de vijand. Mocht je in de game zitten en merken dat het niveau dat je hebt gekozen toch iets te moeilijk vindt, dan kun je kiezen in het menu voor Lower Difficulty. Ik heb dit geprobeerd om te kijken of het nog terug te draaien was, en ik kreeg dat niet voor elkaar. Dus denk eraan, vind je een stukje te moeilijk en wil je een niveau omlaag vooralsnog kun je dat niet terugdraaien. Wat ik erg leuk maar ook lastig vond was dat zodra jij een vijand hebt neergeschoten en die op de grond valt dat nog niet betekent dat hij dood is. Dit is een leuk realistische toevoeging, maar wel lastig omdat de mensen die je support in de game niet doorlopen voordat ze allemaal dood zijn. Dit betekent dat je alle voor lijk uitziende poppetjes nogmaals neer moet schieten.

Grafisch.De single player ziet er grafisch goed of misschien zelfs wel perfect uit. Er is aan alles gedacht, de modder op de broeken van je team of de doorweekte jas als je door de regen moet. Er zit weinig verschil tussen de interactieve filmpjes en de in-game actie stukken. Soms zie je het gezicht van je vijand zo groot in beeld en lijkt het zo echt, dat je bijna vergeet dat het een spel is. Je zou zelfs bijna het angstzweet kunnen ruiken. Tussen de missies door krijg je filmpjes te zien waarin je een goede sfeer krijgt van de verhaallijn. Dit zorgt ervoor dat je de flashbacks ook echt als flashbacks beleefd. Er zitten een aantal afschuwelijke kills in ik heb gehoord en gelezen in reviews dat ze dat omschrijven, maar ik zou jullie de pret niet willen afnemen om deze zelf te ontdekken. Ik ben van mening dat het gruwel effect afneemt als je er al iets over gehoord hebt.

Tijdsduur.Het spel is speelbaar op vier verschillende niveau’s, namelijk Recruit, Regular, Hardened en Vetran. Hoelang je over het spel doet verschilt met jouw kwaliteiten en het gekozen niveau. Gemiddeld duurt het spel 6 à 7 uur. Ik heb hem echter pas na 10 uur uitgespeeld, dit omdat ik niet de beste shooter speler ben. Ik denk dat de lengte van de single player precies goed is. Het lijkt kort, maar doordat je zoveel verschillende locaties bezoekt heb je het idee dat je al dagen aan het spelen bent. Daarnaast is er natuurlijk nog een Multiplayer waar je eeuwig mee kan spelen.

Lags/bugs.Hier en daar zitten nog wat kleine foutjes in het spel, maar Treyarch is er druk mee bezig om alles op te lossen. De PC versie is nog steeds niet speelbaar doordat deze enorm hapert en het maakt hier niet uit hoe goed je PC is. Ik had zelf bij de Xbox versie last van geluid dat af en toe weg viel in één misie. Maar dit was bij de andere Call of Duty’s niet veel anders volgens mij.
Conclusie.Ik vind Call of Duty: Black Ops de hype meer dan waard. Het geeft natuurlijk ook altijd een speciaal gevoel als je met mensen over de hele wereld kunt spelen die allemaal op deze game hebben zitten wachten. Ik kijk nou al uit naar de volgende Call of Duty en dan het verhaal van de single player. Ik kan me namelijk nog een tijd vermaken met de multiplayer, maar het verhaal was dit keer zo ijzersterk dat ik hoop dat ze die weer overtreffen.Algemene informatie.Ontwikkelaar: TreyarchUitgever: Activision.Platform: Xbox 360, Playstation 3, Nintendo Wii,Nintendo DS, PCRating: 18+Richtprijs: tussen de € 39,99 en € 69,99Score:– Verhaallijn: 9/10– Gameplay: 8/10– Graphics: 9/10– Tijdsduur: 8/10– Originaliteit: 8/10Totaalscore volgens reviewer: 8,4

About Dipje

Didi heeft haar eigen Game Mania winkel. Haar tweede naam is events en de derde Indie! Ze is dol op perstripjes en netwerken voor Female-Gamers en dat doet ze niet alleen graag bij haar in de buurt maar ook in de rest van Europa. Daarnaast is zij onze Indiegirl en spot zij de nieuwste games van ons kikkerlandje. Haar favoriete console is de NES, puur uit nostalgie. Maar alle soorten consoles en games worden gewaardeerd.

View all posts by Dipje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.