Eerder was er het artikel Nintendo door de jaren heen. Nu is het de beurt aan de Playstation. Sony’s gameconsole bestaat al de nodige jaartjes. En wij zetten ze allemaal voor jullie op een rij.Playstation (PS1)In 1994 kwam de eerste Playstation op de markt. Een apart detail is dat deze voort kwam uit een mislukte samenwerking met Nintendo. De bedoeling was om gezamenlijk een nieuwe console op de markt te brengen. Het gevolg was de Playstation 1 ontworpen door Ken Kutaragi. De eerste Playstation werden verkocht op 3 december 1994 in Japan, 9 september 1995 in de VS en 29 september 1995 kwam de Playstation ook naar Europa. Tijdens het eerste weekend dat de Playstation 1 te koop was werden er 100.000 exemplaren verkocht. Zes maanden later was de Playstation 1, een miljoen keer verkocht.

PS OneSeptember 2000 bracht de PS One naar de winkels. De PS One is de opvolger van de Playstation en ziet er een stuk moderner uit. Een kleinere grootte, ronde vormen waren de verandering. Verder had de PS One dezelfde werking als de Playstation 1. De verkoop van de PS One en Playstation 1 gingen hard. Op 18 mei 2004 waren er in het totaal 100 miljoen exemplaren verkocht. In maart 2004 had de Playstation en PS One maar liefst 7300 games in het totaal zijn er 949 miljoen games verkocht.

Playstation 2 (PS2) In november 2000 kwam de Playstation 2 op de markt. Een groot verschil met de eerdere Playstation waren de graphics. Ook bood de PS2 de mogelijkheid dvd’s af te spelen. Tot op heden wordt de PS2 nog steeds verkocht en er worden ook nog steeds games gemaakt voor deze console. Extra’s werden toegevoegd aan deze consoles. Een dansmat, microfoons en de EyeToy waren extra’s voor de PS2. In 2004 kwam er een kleinere versie van de PS2 op de markt. Op juni 2009 zijn er in het totaal 158 miljoen exemplaren verkocht van de PS2.

PSXOp 13 december 2003 kwam er in Japan een verbeterde versie van de Playstation 2 op de markt. Deze console werd de PSX genoemd. Deze console had als extra functie dat je tv kon kijken en programma’s op kon nemen. Programma’s werden dan opgeslagen op de harde schijf. Deze console is nooit uitgebracht in Europa.

Playstation Portable (PSP)Op 1 september 2005 kwam in Europa de Playstation Portable ook wel bekend als PSP. De PSP is een draagbare spelcomputer en werd aangekondigd tijdens het E3 evenement in 2003. De PSP biedt niet alleen de mogelijkheid om te gamen, de PSP kan ook video en audio bestanden afspelen en foto’s bekijken is mogelijk. In jullie 2007 werd de PSP Slim & Lite in de verkoop. De handheld was 33 procent dunner dan de vroegere versie en 19% minder zwaar. In augustus 2008 werd de PSP-3000 aangekondigd in oktober kwam deze in Nederland op de markt. De PSP wordt nog steeds verkocht. En kent meerdere versies zoals Ice Zilver, Pearl White, Piano Black en de speciale uitvoeringen zoals The Simpsons, spiderman, God Of War en Metal Gear Solid.

PSP 1000
PSP 2000
PSP 3000

Playstation 3 (PS3)De Playstation 3, ook wel bekend als PS3, is de laatste nieuwe console van Sony. Op 27 maart 2007 konden we in Europa deze console kopen. De console die ook een ingebouwde Blu-Ray speler heeft. In het totaal is in juli 2009 de PS3 23,8 miljoen keer verkocht. Helaas voor Sony kwam de PS3 toen op een derde plaats terecht. De PS3 kent meerdere versies. Zo zijn er versies met een 40 gb hardeschijf maar ook met een 60 gb harde schijf. In oktober 2009, dit jaar kwam Sony met een prijsverlaging voor de Playstation 3 en een speciale PS3 slim die zuiniger is en minder herrie maakt. In juli 2009 is de PS3 in het totaal. Speciaal voor de feestdagen dit jaar komt Sony met verschillende Playstation 3 bundels.

In oktober 2009, dit jaar kwam Sony met een prijsverlaging voor de Playstation 3 en een speciale PS3 slim die zuiniger is en minder herrie maakt. In juli 2009 is de PS3 in het totaal. Speciaal voor de feestdagen dit jaar komt Sony met verschillende Playstation 3 bundels.

PSPgoOp 1 oktober brengt Sony de PSPgo op de markt. De opvolger van de PSP-3000 heeft een uitschuifbaar displaypaneel. Ook is er ruimte om games, muziek en video’s te downloaden. Games zijn vanaf najaar 2009 te koop via het PSN (Playstation Network) PSPgo gebruikers kopen dus geen games meer in de winkel maar werken met downloaden. De PSPgo is te koop in de kleuren kleuren ‘Piano Black & Pearl White.

Sony kent niet zoveel consoles als zijn grote concurrent. De consoles gaan veel langer met de tijd mee ten opzichte van Nintendo. En zowel console als games zijn betaalbaar. Ook grafisch is de laatste console (PS3) veel krachtiger dan de Wii, waardoor je als hardcore console gamer je jezelf kan verliezen aan deze console.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.