Op 15 juli 2009 kreeg ik voor het eerst een nieuwsbericht over Adam’s Venture: The Search for the Lost Garden onder ogen. Gamer.nl meldt dat de Nederlandse uitgever Iceberg Interactive de game, die door Rotterdams bedrijf Vertigo Games ontwikkeld is, op de markt gaat brengen.Vertigo Games is opgericht door een aantal ex-medewerkers van het gesloten Coded Illusions en maken games met een morele standaard vanuit hun christelijke levensvisie. Dit betekend onder andere dat er geen geweld in hun games voorkomt. Ik heb het nieuwsbericht dan ook snel weg geklikt en links laten liggen. Maar toen ik op het Free Gaming evenement de kans kreeg om het spel toch eens te proberen heb ik me natuurlijk niet laten kennen. Je kunt hieronder mijn bevindingen lezen. In Adam’s Venture speel je de jonge avonturier Adam. Je word bijgestaan door professor Jacques Saint-Omair van de Clairvaux Corporation, Evelyn en een trouwe viervoeter. Het spel begint voor de poorten van het paradijs. Echter ontbreken de puzzelstukken die nodig zijn om de poorten te openen. Aan jou de taak om deze te vinden. Door het opblazen van een paar rotsen aan de zijkant weet je de grotten binnen te komen. Zo begint je zoektocht. Alleen betreedt je de grotten, via de radio houd je contact met Evelyn.Iets wat me meteen opviel is de redelijke kwaliteit van de graphics; karakters en effecten zijn mooi uitgewerkt en de grotten zien er goed realistisch uit. Ze zijn afwisselend met hun begroeiing, belichting en soms tref je er zelfs bewoners (ratten) aan. De eerste keer dat ik door een klein gangetje moest kruipen viel me meteen op dat Adam zijn hoed afneemt. Zulke kleine grappige details maken het spel leuk en verfrissend. Zoals eerder verteld is het verhaal van christelijke aard. Het karakter is echter subtiel neergezet en is nergens echt heel ergerlijk. Waar het voornamelijk op neerkomt is dat je tijdens je zoektocht puzzels moet oplossen waarvan het raadsel ontsluit in een stukje van de Bijbel of een weergave van Bijbelse waarheden. De puzzels zijn helaas niet heel bijzonder en vallen dus best wel tegen. De puzzels zijn pilaren waarvan je de stukken Bijbeltekst in de goede volgorde moet zetten. Zodra je de puzzel hebt opgelost kun je weer verder. Een groot minpunt van het spel is dat zo’n puzzel niet echt een uitdaging levert.Zoals verwacht ben ik in de game helemaal geen geweld tegengekomen, dit betekend echter niet dat je niet dood kunt gaan. Zo moet je bijvoorbeeld meteen in het begin langs heen-en-weer zwaaiende bijlen rennen. Echter leveren ook deze uitdagingen niet veel moeilijkheid op. De dialogen (voornamelijk via de radio) in het spel zijn vlot geschreven en zitten vol humor. Het taalgebruik is makkelijk en daardoor goed te volgen voor ieder die een klein beetje Engels spreekt. Een van de ontwikkelaars vertelde me dat de gemiddelde speelduur van het spel 4 tot 5 uur is, niet heel erg lang dus. Adam’s Venture: The Search for the Lost Garden is het eerste deel van de serie, hoeveel games er hierna nog gaan komen is niet duidelijk. Dit hangt hoogstwaarschijnlijk ook af van het succes van de game. De ontwikkelaar waarmee ik sprak tijdens het Free Gaming evenement liet weten dat ze de game door meerdere vrouwen laten testen. Velen wilden echter niet omdat ze, om wat voor reden dan ook, niet zo van gamen houden. Ze hebben hen gelukkig overgehaald om het spel toch te spelen en hen vervolgens om hun mening gevraagd. Volgens de jongen die ik sprak waren zij alle positief (al stond hij natuurlijk wel een verkooppraatje te houden). Hij sprak de hoop uit dat vrouwen die niet van geweld in games houden toch deze game zullen gaan spelen omdat er geen geweld in zit. We zullen zien wat de toekomst ons hierover leert. Ik denk persoonlijk dat deze game ook uitermate geschikt is voor kinderen die van actiegames houden, maar van wie de ouders niet willen dat ze met teveel geweld in aanraking komen. Dit komt ook door de gemakkelijke besturing en woordgebruik.Na het spel gespeeld te hebben moest ik meteen aan de game Uncharted denken, alleen dan wel zonder het schieten en geweld. Het spel viel me eigenlijk niet eens tegen, ook al heb ik maar eventjes kunnen spelen. Met een prijs van 20 euro is het spel, in vergelijking met andere games, relatief goedkoop. Mij hoor je daar dus ook zeker niet over klagen. Ik vind het ontzettend leuk dat ik het spel even heb mogen spelen. Het was dan weliswaar van korte duur was maar smaakt zeker naar meer.Adam’s Venture is momenteel alleen nog beschikbaar voor de PC. Later dit jaar (of volgend jaar) zal de game ook komen voor de Xbox 360.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.