De rechtbank in Leeuwarden oordeelde vandaag dat het stelen in games ook onder diefstal valt. Zo stalen 2 jongens van 14 en 15 een virtueel masker en amulet op Runescape door middel van het bedreigen van de 13-jarige klasgenoot en eigenaar. Volgens de rechtbank is ook het stelen van virtuele goederen een overtreding. Eerder hielden zij al iemand aan voor het stelen van ongeveer €4000 aan virtuele meubels op Habbo. Ondanks dat de waarde van het masker en amulet niet bekend is, krijgen de jongeren toch een uitspraak van 200 en 160 uur taakstraf.Volgens Corien Prins(Hoogleraar recht en informatisering) is de vervolging zeker een goede zaak:

”Al is het een spel van kinderen, het kan leiden tot regelrechte criminaliteit.”

Volgens Prins valt in-game items stelen alsnog onder stelen. Wel begrijpt Prins dat in sommige spellen stelen juist een onderdeel is, waardoor het in dat geval niet strafbaar is. Rechters moeten eerst kijken naar de regels van het spel, voor het oordeel. Helaas voor de jongens is er in dit geval wel sprake van een diefstal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.