Alles moet steeds moderner worden, games van vandaag zijn al snel vergeten. Al roep je rond dat je Super Mario Galaxy hebt gekocht is de kans groot dat je reacties terug krijgt van mensen die hem allang hebben uitgespeeld. De game die je nu voor kerst wil wordt tegen de tijd alweer van zijn plaats geschopt voor een andere. Toch willen wij de goede oude tijd niet vergeten. Daarom hebben we besloten jullie af en toe aan de ‘oudheid’ te herinneren. Te beginnen met een van de oudste MMORPGS, althans dat beweert de site, Tibia.

Waar laat je toch al die mensen?
Tibia bestaat inmiddels al meer dan 10jaar en er spelen nog dagelijks duizenden mensen. Natuurlijk wordt het iets te rommelig en druk als al deze mensen samen in een wereld gaan, het spel is er simpelweg niet groot genoeg voor en creatures zullen dan al snel voor je neus afgeslacht worden. Daarom is het spel onder verschillende werelden, ook wel servers genoemd, verdeeld. Regelmatig komt Cipsoft met nieuwe servers aanzetten waarbij premium accounts als eerste acces hebben. Pas daarna komen de free accounts aan bod. Er zijn in het totaal 4 verschillende soorten servers, namelijk; PVP-Enforced, Non-PVP, Normal en Premium. Bij PVP-Enforced gaat het vooral om andere mensen vermoorden terwijl het bij Non-pvp juist precies andersom is. Normal combineert juist een mix van twee voorgaande soorten, je mag wel killen maar niet oneindig. Bij premium is het precies hetzelfde geval alleen kunnen alleen premium accounts op de server spelen.

Leuk, maar hoe zit het dan met je personage?
Er zijn 4 verschillende vocations in het spel, elk heeft zijn eigen kwaliteiten. De Druid en Sorcerer zijn magïers en de knight en paladin zijn echte vechters. Druids zijn vooral gespecialiseerd in magie om mensen te helen terwijl Sorcerers meer gespecialiseerd zijn in aanval magie. Knights vechten van korte afstand en zijn goed in verdedigen terwijl Paladins van verre afstand vechten. Het is handig om een team te vormen met mensen die een andere vocation hebben, je kunt de verschillende mogelijkheden dan combineren. Neem als voorbeeld een knight die besluit te verdedigen terwijl een sorcerer van achter met magie op de vijand zit te schieten.

Is er ook nog iets om lekker mee te patsen? Net als bij de meeste MMORPGS draait het bij tibia om je skills. Je hebt verschillende soorten skills en elke vocation heeft hier zijn eigen specialiteiten. Alleen het level systeem staat neutraal. Je level vordert naarmate je meer monsters vermoord. Monsters geven je namelijk experients points, deze heb je nodig om een level omhoog te gaan. Je kan de lijken van gedode monsters openen, hier zitten vaak spullen in. Verder heb je nog fight skills, deze bestaan uit axe, sword, club, distance en fist fighting. Je verbeterd deze door monsters zo veel mogelijk aan te vallen.Welke skill omhoog gaat hangt af van het wapen dat je gebruikt. Er zijn verschillende soorten wapens die onder verschillende soorten categorieën vallen. Deze skills groeien sneller bij Paladins en Knights. Defence is overigens ook in het voordeel van de knight. Deze maak je hoger door zelf aangevallen te worden. De Sorcerer en Druid komen ook aan bod bij het magic level. Het magic level gaat hoger bij elke spreuk die je gebruikt, je hebt sterke en minder sterke spreuken. Sterke spreuken kosten meer mana dan minder sterke spreuken. Je hebt maar een bepaald aantal mana dat stijgt naarmate je level hoger is. Je mana kan je bij laten komen door te eten of een manafluid te drinken. Je fishing gaat omhoog door met een vishengel en wormen te gaan vissen. Je begint echter eerst in Rookgaard, waarbij skills nog neutraal staan en vocations niet bestaan. Naarmate je level 8 bereikt kan je naar main reizen, hier begint het echte spel pas. In main kan je, als het geen non-pvp is, pken en een vocation kiezen. Ook spreuken komen eindelijk aan bod.

Hoe kom ik eigenlijk aan spullen?Er zijn 3 manieren waarop je aan je spullen kunt komen; via gedode monsters, via winkels of via andere spelers. Het eerste wordt vooral gebruikt voor eten en geld. Wanneer je een monster hebt gedood kan je hem openen en zijn spullen eruit halen. Goede schilden, helmen, pantsers, broeken, schoenen en wapens krijg je natuurlijk niet zo snel. Daarom kan je ze in winkels kopen of van andere spelers die ze ‘toevallig’ hebben gevonden. Natuurlijk zijn er ook altijd spelers die je proberen af te zetten door meer te vragen dan het product waard is. Een andere manier om ze van spelers te krijgen is door ze te vermoorden. Als de speler dan iets in zijn tas draagt kan je hem krijgen. De kans dat hij zijn equipment verliest is echter klein. Tibia heeft overigens ook nog een echte winkel voor fans waar t-shirts en meerdere dingen te koop zijn.

Waarom zou ik geld aan een premium account besteden?
Wanneer je een account aanmaakt is hij automatisch free account. Dit wil zeggen dat je er niet voor hoeft te betalen. Je kunt je account upgraden naar premium account voor een bepaalde tijd waarbij je een bepaald bedrag moet betalen. Spelers kunnen ook premium accounts voor andere kopen. Met een premium account kan je in meerdere gebieden komen en heb je keuze uit meerdere outfits. Verder kan je snel naar plekken reizen via de boot of het vliegend tapijt. Ook kan je (vice-) leader van een guild worden en een huis kopen. Meerdere spreuken kan je kopen in een speciale premium winkel.

Ik wil cheaten, ik wil mollen, ik wil irritante noob zijn!
Natuurlijk heeft het spel ook zijn regels. Wanneer je deze schendt kan je voor een tijd niet inloggen op je account. De eerste keer duurt het niet zo lang voor je ban weg is, maar hoe meer bans hoe langer het proces duurt. Je kan echter niet oneindig lang verbannen worden, na een aantal keer wordt je account namelijk deleted. Een van de meest voorkomende bans in tibia is de pk ban. Pk staat voor player kill, wanneer je teveel mensen in een bepaalde tijd vermoord op een normal/premium server kan je verbannen raken. Er zijn twee verschillende soorten player kills; unjustified en justified. Wanneer je iemand gewoon aanvalt krijg je een wit doodshoofd, deze houdt je als je iemand helemaal vermoord. Als je een paar mensen in een bepaalde tijd vermoord krijg je een rood doodshoofd, hierbij raak je alles kwijt als je dood gaat. Beide acties zijn unjustified kills. Wanneer je juist iemand voormoord die een skull heeft is er niks aan de hand, je hebt dan een justified kill. Justified Kills kan je oneindig maken en zijn legaal. Dit wil echter niet zeggen dat het slachtoffer geen wraak zal nemen. Een moord blijft 15minuten duren en je krijgt dan een battle teken. Daardoor kan je niet terecht in een beschermend gebied.

Klinkt leuk..
Dat is het helaas niet. Hoewel Cipsoft regelmatig een graphic update houdt loopt het spel visueel nog steeds een revolutie achteruit. Het spel is in 2D gezet omdat 3D niet in het concept past. Het slechte graphic probleem is echter niet de reden waarom ik het spel niet goed vindt. De echte reden is namelijk dat er niet veel aan bod komt. Betere skills en equipment krijgen is misschien wel leuk, evenals andere mensen goed betaald zetten, maar niet voor lang. Om eerlijk te zijn is het meer de community die het doet. Er hangt altijd een speciale sfeer dat naar mijn mening andere spellen niet hebben. Verder heeft het net als de meeste MMORPGS een enorme verslavingsfactor. Het is alleen erg jammer dat het alleen de community is dat het spel op peil houdt.
Downloaden als:
-Je eenzaam bent en sociaal contact zoekt
-Van de oldschool graphics houdt
-Je een game die je niet kan uitspelen wil

Niet downloaden als:
-Je je leven nuttig wilt besteden
-Je goede graphics wil
-Je iedereen wil doden zonder ervoor verbannen te raken

Zie hier de officïele site

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.