Het zal je niet geheel verrassen, maar na PlayStation 4 komt er een PlayStation 5 en daarover heeft Sony eindelijk wat kleine kruimels informatie over rondgestrooid. Om precies te zijn tegen een journalist van Wired. De Chief Architect van het nieuwe apparaat (dat nog geen naam heeft), Mark Cerny, heeft gezegd dat PlayStation 5 backwards compatible is, dus je kunt er ook PlayStation 4-spellen op spelen. Ook kun je je huidige PSVR-headsetje op het apparaat gebruiken.

Natuurlijk gaat het apparaat er qua CPU (gabaseerd op de derde generatie AMD Ryzen met 8 core 7nm Zen 2) en GPU (een speciale variant van de Navi van Radeon) zeker wel op vooruit, maar er schijnt ook iets genaamd ray-tracing te kunnen (waarmee complete interactie in 3D-werelden kunnen worden gesiuleerd). Dat ray-tracen komt uit de filmwereld en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld water er nog beter uitziet omdat het nadoet hoe licht reageert. 8K is mogelijk met het apparaat, maar dan moet je televisie dat natuurlijk ook kunnen.

SSD

Er zit een SSD in voor extra snel laden, waardoor je niet te lang te hoeft te wachten voor je game opstart. Dat schijnt nogal een ding te zijn, want het was het eerste dat Cerny’s collega’s aangaven er graag in te willen zien. In het apparaat wordt dus een schijf geplaatst zoals we nooit eerder hebben ervaren. En er is 3D-audio mogelijk. Dat laatste vindt Cerny belangrijk omdat hij meent dat het verschil in audio tussen PlayStation 3 en PlayStation 4 niet echt merkbaar was. Die 3D-audio werkt gewoon op je televisie, maar het moet toch gaan klinken als een soort surround-sound-achtig iets, waarbij je voetstappen ook echt hoort aankomen alsof het in je kamer gebeurt.

Waar er verder nogal een cloud/download/stream/schijfloos trend lijkt te ontstaan, zegt de PlayStation 5 schijfjes nog even niet gedag. De next-gen console maakt nog steeds gebruik van fysieke media. Verschillende studio’s zijn al aan de slag met het apparaat en Sony heeft meer haast gezet achter het maken van devkits zodat studio’s voldoende tijd hebben om iets moois op het apparaat te ontwikkelen. Wanneer hij verschijnt, dat weten we nog niet. We weten wel wanneer hij in ieder geval niet komt: dit jaar.

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.