Elk jaar is Rotterdam het toneel van het Camera Japan Festival. Dit jaar kun je van 26 tot en met 30 september 2018 terecht in LantarenVenster en WORM. Female-gamers geeft je enkele tips om je dit weekend in Rotterdam helemaal in Japanse sferen (film, dans, cultuur, fashion) onder te kunnen dompelen. 楽しい時間を過ごします- Tanoshī Jikan o Sugoshimasu – ofwel veel plezier!

Het thema van de 13e editie van Camera Japan festival is Yokai, ofwel Japanse monsters.

Animatiefilm: Mary and the Witch’s Flower
Dé tip van 2018 is toch wel de première van de Mary and the Witch’s Flower, jawel van de maker, Hiromasa Yonebayash,  van Arrietty en When Marnie Was There (in 2015 genomineerd voor een Oscar). Mary vindt een magische bloem die haar in staat stelt voor een dag een heks te worden. Een echte Ghibli-film – nu studio Ponoc. Trailer:

Tijd: zondag 30 september – 19:45 uur – LantarenVenster – Rotterdam

Expositie: Yokai Bentbacks – An Illustrated Collection of the Bizarre
Stef BASTIÀN  (tatoeagekunstenaar) heeft via Kintaro Publishing een boek uitgegeven over yokai. In deze fantastische verzameling combineert hij vijftig yokai-ontwerpen met het klassieke westerse tatoeage-ontwerp van de “bent back girl”, en geeft zijn eigen draai aan deze mengeling van westerse en Japanse kunst. Pas op: verleiding ligt om de hoek door deze mysterieuze wezens!
Tijd: deze expositie is het gehele weekend doorlopend te bewonderen.

Workshop: Butoh
Helaas is de matcha en pickle workshop al uitverkocht, maar er zijn nog genoeg andere dingen te zien, horen, proeven en doen tijdens Camera Japan Festival. Ervaar bijvoorbeeld de puurste vorm van Butoh. Deze theatrale Japanse dansvorm die uitgaat van de zelfexpressie van het lichaam. Er zijn nog maar een paar plekjes beschikbaar voor deze workshop op zaterdag 29 september om 13:00 uur.
Horrorfilm: Black Cat Mansion
Ieder jaar is er een heuse kattenfilm. Dit jaar is dat Black Cat Mansion. In een notendop: Dr. Kuzumi en zijn vrouw Yoriko nemen intrek in het huis van een bejaarde edelman in hun oude woonplaats, hopende dat Yoriko daar snel zal herstellen van haar ziekte. Echter binnen de kortste keren begint de ijlende Yoriko allerlei vreemde dingen te zien die voor normale stervelingen verborgen blijven. De film uit 1958 is voor de doorgewinterde horrorfans.
Tijd: zondag 30 September – 21:30 – LantarenVenster – Rotterdam
© KOKUSAI HOEI
Proeverij: Sake Tasting
Yoigokochi Sake presenteert tijdens een heuse proeverij een aantal hoogtepunten uit hun collectie plus een terugblik op de allerbeste sake. Loopt het water eh… sake je al in de mond?
Tijd: Zaterdag 29 september -21:30 uur – LantarenVenster – Rotterdam – €30,-

Film: Kanazawa Shutter Girl
Kanazawa Shutter Girl is een film uit 2018 van regisseur Terauchi Kotaro en de verfilming van de manga Tokyo Shutter Girl. Ditmaal vindt het verhaal plaats in Kanazawa waar je de 16-jarige Kana volgt die worstelt met de overgang van de onderbouw naar de bovenbouw op school. Met haar camera legt ze alles vast. Een Charmante coming of age-film over vriendschap, nostalgie en volwassen worden.
Tijd: Zaterdag 29 september – 12:15 uur – LantarenVenster – Rotterdam
Komedie-film: Flower and Sword
Deze film wordt gezien als de publiekslieveling van dit jaar. Flower and Sword brengt bloemen en boeddhistische monniken in het 16de eeuwse Kyoto samen, Senko is namelijk een meester in ikebana, de kunst van het bloemschikken. Dit in combinatie met politieke twisten, vriendschappen met theemeesters en noem maar op resulteren in een kleurrijke, historische komedie.
Gaat dat zien! De teaser kun je hier alvast bekijken:

Tijd: Zaterdag 29 september – 19:00 uur – LantarenVenster – Rotterdam
Zondag 30 september – 14:30 – LantarenVenster – Rotterdam

Kid’s Day
Ook aan de kleinste fans is gedacht. Op zondag is er een heuse yokai-middag voor de kleine monstertjes. Neem deel aan ‘maak je eigen yokai’ en toon je monsterlijke aard tijdens de fotoshoot in je zelfgemaakte yokai-kostuum. Een selectie korte animatiefilms sluit de monsterlijke middag af.
Tijd: zondag 30 september – 13:00, Lobby LantarenVenster – Rotterdam

Wil je nog meer? Het volledige programma is hier te zien.
Natuurlijk wordt het festival omlijst door leuke kraampjes vol heerlijk voedsel en leuke goodies.

Gemist? Niet getreurd! Van 4 tot en met 7 oktober vindt het festival plaats in Kriterion en Eye Filmmuseum in Amsterdam.

Bron: camerajapan.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.