Is het mogelijk om van een kaal, saai, troosteloze hoopje zand in the middle of nowhere een vrolijk, levendig en (waar mogelijk) oh zo zonnig eiland te creëren? Eerlijk? Ja, dat kan in de simulatiegame Castaway Paradise.

Het is net alsof je op vakantie bent. Genieten van de heerlijke rust, hier en daar een praatje maken met een van de eilandbewoners en om toch niet verveeld te raken geef je af en toe de planten wat water. Hm, klinkt net als het echt leven toch? Klopt, maar in plaats van dat je met mensen praat, praat je met dieren. Een eend of hond bijvoorbeeld. Een vrolijke beestenboel.

Stolen Couch Games bedacht dit heerlijke simulatiespel. De inspiratie komt van Animal Crossing en Harvest Moon. Ik herken zeker elementen van beide spellen in Castaway Paradise, maar dan met een ander sausje eroverheen. Het doel is om jouw eiland aantrekkelijk te maken voor de bewoners. Dit kan je doen door bloemen te planten, moestuinen te onderhouden en eilandobjecten te plaatsen. Wat ook leuk is, is dat je een onderdeel van het eiland kan vrijspelen. Hoe? Ik leg het je uit.

Het is van belang dat je regelmatig met eilandbewoners praat, want je moet ten slotte een goede relatie opbouwen. Op een gegeven moment vraagt de bewoner aan jou om een klusje te doen. Dit zijn quests. Deze klusjes zijn bijvoorbeeld: een brief bezorgen bij iemand of een pakketje ophalen bij het postkantoor. Wanneer je dit succesvol afrondt ontvang je ervaringspunten, wat geld en af en toe een puzzelstuk. Zodra je negen puzzelstukken hebt, speel je een stuk van het eiland vrij. Jippie! Nog meer ruimte waarop je kan bouwen en uitbreiden.

Net zoals bij Animal Crossing heb je in Castaway Paradise ook een winkel. De beschikbare objecten die je kan gebruiken om je huis mee in te richten wisselen per dag. Dus neem dagelijks een kijkje in de winkel en ontdek welke meubilair er ontbreekt in jouw huis. Want ook hier kan je je huis inrichten. Of jouw personage een make-over geven zoals een nieuwe outfit of nieuw kapseltje.

Net als in het echte leven, kent Castaway Paradise ook evenementen. Een bewoner is jarig en er wordt trouw Halloween en kerst gevierd. Dus het is bijna niet voor te stellen dat het op een zonnig eiland ook kan gaan sneeuwen en dat in de herfst de bladeren verkleuren. Dat maakt het toch een beetje realistisch.

Het spel is heel vrolijk en is vrij snel onder de knie te krijgen. Tevens gebruiksvriendelijk voor iedere speler, maar ik vraag me wel af waarom het bedrijf deze game niet ook op de Nintendo Switch heeft uitgebracht. Als je even snel jouw oogst wilt bekijken, dan ben ik sneller geneigd om de Switch te pakken in plaats van de PlayStation 4 of Xbox One. Dit spel zou het goed doen op de Switch.

Wendy’s Oordeel:
Castaway Paradise is een leuk, vrolijk simulatiespel, die je ten alle tijden kan spelen. Tijdens jouw vakantie, vrije dag of gewoon lekker tussendoor. Het spel heeft duidelijke elementen uit de vergelijkbare spellen Animal Crossing en Harvest Moon. Bewoners tevreden houden, eiland en huisje decoreren, insecten vangen en op zijn tijd planten water geven. Erg jammer dat Castaway Paradise niet voor de Nintendo Switch is verschenen. Gelukkig is deze game wel beschikbaar op Steam en kan je snel op je PC de dagelijkse dingen doen.

+ Vergelijkbaar met Animal Crossing en Harvest Moon
+ Een eiland decoreren met planten en nog vrij te spelen decoraties
+ Realisme: seizoenen en evenementen
– Niet beschikbaar voor de Nintendo Switch

About Wendela

Fan van Legend of Zelda en Pokémon-games. Een grote zwak voor game merchandise.

View all posts by Wendela

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.