Bij het spelen van een game wordt je vaak ondergedompeld in een andere wereld, vol met de meest spannende verhalen. Daarom is het niet gek dat er van veel games boeken bestaan. In sommige gevallen zijn de boeken zelfs ouder dan de games. Als fanatiek verhalen (en game) fan zie ik het daarom als mijn taak om deze te delen. Maar dan wel zonder spoilers.

Ostatnie życzenie (The Last Wish) (1993, English edition: 2007)

Een van de boeken over ‘The Witcher’ van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski gaat net als de gelijknamige game over Geralt of Rivia. De boeken zijn in dit geval veel ouder dan het populaire spel dat ondertussen al drie delen kent. In The Last Wish staan zeven korte verhalen (verhalen die je zeker zal herkennen na het spelen van de The Witcher games). Dit zijn herinneringen van Geralt waar hij op terug kijkt als hij na verwondingen in een tempel terecht komt. Dit is weer een verhaal op zich. Een goed boek om even te proeven van Sapkowski’s werk. Bevalt het, dan kan je je tanden ook nog zetten in een hele Witcher Saga!

Een fascinerend verhaal is dat Sapkowski de rechten van zijn boeken voor een zak geld verkocht aan CD Project Red. Achteraf had hij dat beter voor royalties kunnen doen. Sapkowski had een klein beetje onderschat hoeveel winst er gemaakt kon worden op een game, zelf geeft hij namelijk weinig om games. Helaas, pindakaas Sapkowski.

 

Renaissance (2009) – Oliver Bowden

Maar daarnaast is er ook een reeks boeken over het spel zoals wij haar kennen. Het eerste boek uit de reeks is Renaissance. Dit boek gaat over Ezio (bekend van het spel Assassin’s Brotherhood): een man die opzoek gaat naar de moordenaar van zijn familie. Hij traint zichzelf als assassin en komt terecht in de eeuwige strijd tussen de Assassin’s Brotherhood en de Templar Order. Deze twee geheime organisaties zijn al eeuwen op zoek naar de Apple of Eden. In totaal zijn er momenteel al negen Assassin’s Creed boeken uitgebracht met veel oude bekenden.

Naar het schijnt is het idee van Assassin’s Creed zelfs losjes gebaseerd op het boek Alamut (1938) van Vladimir Bartol. Het fort Alamut is in dit boek in het begin van de 11e eeuw bezet door huurmoordenaar Hassan-i Sabbah en zijn assassins.

BioShock: Rapture (2011) – John Shirley (Bram Stoker Award-winnaar)

Een prequel van de bekende video-game. Andrew Ryan gelooft aan het einde van WOII dat mensen beter verdienen en probeert een Utopia neer te zetten. Hij creëert Rapture, de stad onder de zee. Het verhaal gaat over het ontstaan van Rapture en (je voelt het aankomen) de val van de stad. Het verhaal wordt verteld uit het perspectief vanuit verschillende –voor de spelers van Bioshock bekende– personages. Het boek verklaart zo ongeveer alles wat je in BioShock tegenkomt.

Het wordt door veel lezers sterk aangeraden het boek te lezen maar wel na het spelen van de games, dit omdat het mogelijk wat moeilijk te begrijpen is en omdat er flinke spoilers inzitten.

Metro 2033 (2002) – Dmitry Glukhovsky

Dit boek blijft voorbijkomen in de zoektocht naar goede boeken over games. Het begin van het ontstaan van het ‘boek’ is al erg interessant. Glukhovsky begon met het schrijven van het boek op zijn 18e en publiceerde het in 2002 op zijn website zodat het gratis gelezen kon worden. Het werd een interactief experiment met meer dan 3 miljoen lezers wereldwijd! Later werd het gedrukt uitgegeven en in 2010 werd het door 4A Games als game uitgebracht.

Het boek vertelt het verhaal van een jongeman genaamd Artyom. Het beschrijft de consequenties van een atoomoorlog die twintig jaar eerder plaatsvond. De overlevenden proberen te overleven in de oude metro gangen van Moskou, dat is de grootst mogelijke schuilkelder die er te vinden was in de stad.

 

Earth Hive (1992) –  Steve Perry

Een boek over de meest gevreesde Aliens ooit. De film Aliens kwam al uit 1986, de boeken gaan nog verder in op de Acid bloedende monsters. De hoofdpersonen Billy en Wilks kennen elkaar al van een eerdere encounter met de Aliens. Wilks is een marinier die op een alien gerelateerde missie wordt gestuurd, voordat hij op weg gaat besluit hij echter Billy uit het gekkenhuis te breken. Hier zit ze vanwege haar Alien-nachtmerries. Onderweg ontmoeten ze Mitch. Samen gaan ze de strijd aan, blijken mensen misschien wel grotere vijanden en gaat er veel niet zoals gepland.

Na dit boek is er uiteraard nog meer Alien materiaal van Perry, dus kan je geen genoeg krijgen van de angstaanjagende alien games en wil je nog net wat slechter slapen? Dan kunnen deze boeken (en de films!) een goede toevoeging zijn aan je meest duistere nachtmerries (of die van je kleine nichtje).

Bewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.