Zoals de lezers van deze website zich vast bewust zijn, is de hele gaming wereld nog altijd een mannenbolwerk. In de gaming industry werken bijna uitsluitend mannen. Bij computergames denkt iedereen aan puberale jongens die de hele nacht door zombies dood schieten. Die zijn er ook natuurlijk, maar wist je dat er in principe meer vrouwen dan mannen spelletjes spelen? Dat is 52% vrouwen tegenover 48% mannen.

Daarbij worden alle soorten spellen in de berekening mee genomen want spelletjes op je smartphone zoals trivia, puzzels, wordfeud tellen ook mee. Dit soort spelletjes doet bijna iedereen wel eens. De grote videospellen zoals Call of Duty en World of Warcraft vallen niet in die categorie maar tegenwoordig zijn de spelers van first person shooters ook vaak vrouw. Volgens PewResearchCenter is 41% van de Amerikaanse gamers een vrouw.

Angry Birds at Game Design Expo 2011
Angry Birds at Game Design Expo 2011” by Vancouver Film School (CC BY 2.0)

Dus het wordt de hoogste tijd dat vrouwen in games ook niet meer zo puberaal worden weergegeven: dat heldinnen rondborstig rondrennen in miniscule bikini’s. Of natuurlijk andersom: de held die rond rent in een lendelapje en hooguit wat shoulder armour. Wat al veranderd is, is dat je in de grote spellen kunt kiezen om een mannelijke of vrouwelijke hoofdpersoon te spelen. Vrouwen die gamen willen ook een hoofdpersoon die bij hen past en niet altijd een soort gorilla vol met armour.

Online een gezellig spelletje doen
Vrouwen houden vooral van een gezellig spelletje, bij voorkeur te spelen op hun smartphone. Dit geldt echt voor alle leeftijdsgroepen. Daar zijn natuurlijk heel veel gratis spellen te vinden, puzzels, bejeweld, slotmachines of woordspelletjes. Het gaat om ontspanning, even een verzetje uit de sleur van alledag. Online casino MrGreen heeft perfecte slotmachines voor vrouwelijke gamers. Ze hebben ontzettend veel keus in soorten spellen en een eigen aparte uitstraling waardoor er voor iedereen wat wils is. De romantische slots zullen veel vrouwen aanspreken, met een Vampire achtergrond, zoals Immortal Romance en Ariana. Beauty and the Beast is ook heel populair, zeker nu de nieuwste film in de bioscoop draait, met Emma Watson in de hoofdrol. Als je meer een rockchick bent, dan kun je een slotmachine spelen met Motörhead, Jimi Hendrix of Gun’s and Roses. Een spel als Lady of Fortune of Lucky leprichaun brengt natuurlijk altijd extra mazzel.

Eigenlijk is iedereen een gamer!
Vrouwen identificeren zichzelf niet zo snel met de naam “gamer”, zeker jonge vrouwen niet. In de jongere leeftijdscategorie tot 30 jaar zijn er nog altijd meer mannelijke gamers dan vrouwelijke, maar het frappante is dat dat helemaal omgekeerd is bij mensen boven de 50 jaar. Dan zijn er aanzienlijk meer vrouwelijke gamers. In die leeftijdscategorie noemt bijna niemand zichzelf een gamer (3 a 4%), maar dat is gelijk onder zowel mannen als vrouwen. Volgens Krista Hendriks van de Dutch Games Association gaat deze ontwikkeling nog steeds door. Er is voor iedereen een geschikt soort spel want de industrie heeft zich toch wel aangepast.

What was your greatest moment in the game so far? #horizonzerodawn #guerillagames

A post shared by Horizon: Zero Dawn | Official (@horizonzerodawn_official) on

Neerland’s trots: Horizon Zero Dawn van Guerilla Games
Nederland kan echt trots zijn op dit nieuwe spel voor de PlayStation 4, Horizon Zero Dawn, ontworpen door het Amsterdamse bedrijf Guerilla Games, één van de grote namen op het gebied van computergames. De hoofdpersoon in dit spel is een vrouw, het jagersmeisje Aloy. Het is een breed uitgemeten RPG game waarin Aloy haar weg moet vinden, moet leren vechten en ook erachter wil komen waar ze vandaan komt. De wereld in Horizon Zero Dawn is bevolkt door mensen, dieren en ook machines die sterker zijn dan mensen. De vraag hoe dat zo gekomen is, is een belangrijk onderdeel van het spel. Het gaat er dus niet alleen om dat je voortdurend moet hollen en alles neer moet schieten wat je tegenkomt, zoals bij veel first person shooter spellen. Het verhaal en de achtergrond zijn een cruciaal onderdeel van het spel. Dit wordt overgebracht door filmpjes tussendoor en ook voicelogs die verstopt zitten in het spel. Het is een emotioneel verhaal voor Aloy die je als speler volgt vanaf dat ze een klein meisje is. Dit is duidelijk een vrouwelijk aspect aan het spel. Verder is het gewoon een topspel voor iedereen waar je urenlang plezier van hebt.

Het maakt niet uit wat voor spel je kiest, het is gezond om af en toe even te spelen, ook als volwassene!

Bewaren

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.