Je leest het goed, Assassin’s Creed is een van de betere gameverfilmingen. Dat klinkt allemaal heel erg positief, en dat is het op een bepaalde manier ook, maar het betekent helaas niet dat het een goede film is. De fout die er wordt gemaakt zit hem niet in de special effects, het camerawerk of het acteerwerk: de film vergeet het belangrijkste deel van Assassin’s Creed.

Iedereen die wel eens een Assassin’s Creed-game heeft gespeeld weet dat je via een speciaal soort technologie teruggaat in de tijd om geschiedenis te herbeleven en/of te herschrijven. Dat is in de film niet anders: Cal (gespeeld door de zeer getalenteerde Michael Fassbender) gaat via zijn DNA terug naar zijn voorvaderen die assassijnen waren om zo een soort speciale appel te verkrijgen die de wereld zou kunnen veranderen.

Nu is dit al vergezocht, en als je hem op het apparaat ziet hangen dan zal je helemaal moeite hebben om dit nog als enigszins realistisch te beschouwen, maar dat is niet eens wat ik het meest jammere vind aan de film. Mijn probleem ermee is dat Assassin’s Creed als game juist een prachtig vehikel is om gamers geschiedenis bij te brengen. Natuurlijk gaat het wel om sluipen, in hooibergen springen en spanning en sensatie, maar een ander groot deel zijn de omgevingen en de informatie die echt een stukje geschiedenis toont.

img_assassins_creed_movie_poster

De film bleef daarin enorm achter. Er was wel een klein beetje informatie over de vroegere tijden, maar dit was zeer beperkt. Hierdoor leek Assassin’s  Creed als film meer een soort actieprent, in plaats van dat het een goed voorbeeld kon geven van hoe games ook een soort educatieve invalshoek kunnen hebben. Het ging nu vooral om Cal zelf en dan dat nieuwe centrum waar hij aan die vreselijke onderzoeken werd onderworpen. Jammer, want ik elke keer als we weer in die gevangenis-achtige moderne wereld waren, dan dacht ik: hey, ik was nog niet klaar met deze oude wereld ontdekken!

Het is niet een draak van een film, het is echter voor een gameverfilming wel een prent die je gezien mag hebben als je de games hebt gespeeld. Het is een betere gameverfilming dan de rest, maar dat ben je al gauw gezien alle gameverfilmingen een dikke onvoldoende scoren op RottenTomatoes. Niet dat Assassin’s Creed er zo goed voor staat op dit moment, maar ik vind de score nu wel iets te laag voor het goede acteerwerk van Fassbender.

Sommige actiestukken uit de film van Assassin’s  Creed geven je dat gevoel uit de game, wanneer je achter iemand sluipt en hem stilletjes afmaakt. Of wanneer je die prachtige vogel ziet rondvliegen, dat geeft wel dat wijdse vrije gevoel dat je hebt als je op een gebouw staat. De film is heel mooi gemaakt met goede 3D-effecten en een cast om van te juichen. Ik zie Assassin’s Creed en het bestaan van de filmstudio van Ubisoft dan ook vooral als een mooi opstapje voor hopelijk steeds beter wordende gameverfilmingen in de toekomst.

JennyD

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.