Voor het eerst in mijn leven ben ik bij het Spellenspektakel in Eindhoven geweest. Afgelopen zondag heb ik mij helemaal verdiept in de wereld van bordspellen. Het spelen van bordspellen vind ik altijd zo gezellig dat ik hier zeker een kijkje wilde nemen en dit was een mooie gelegenheid om mijn geheugen weer eens flink op te frissen, want ik speelde vroeger altijd gezellig bordspellen met mijn vorige buren.

20151108_124125

Op het Spellenspektakel zijn veel verschillende spellen te vinden. Bordspellen voor jong en oud, strategisch en heel simplistisch. Op het event was een aparte ruimte voor bordspelmakers, normalen mensen zoals jij en ik die zonder een uitgever echt alles zelf hebben gemaakt. Hier vond ik een aantal amateuristische spellen tussen zitten. Ik vond het leuk dat dit evenement hen een kans gaf om hun spellen te tonen aan de bezoekers.

Mijn dag begon met het kaartspel Dominion. Bij dit spel begin je met tien kaarten. Hiervan zijn er zeven geld en drie landgoed punten. Elke ronde pak je vijf handkaarten, je mag één actie en één aankoop doen. Het is verstandig om actie kaarten te kopen van je geld. Deze actiekaarten geven leuke extraatjes zoals meer geld, meer acties, meer aankopen of meer kaarten. De bedoeling van het spel is om zoveel mogelijk landgoed punten te kopen. Wie aan het einde van het spel de meeste punten heeft wint. Het spel zelf vond ik een leuk spel maar met twee spelers gaat dit spel snel saai worden.

Na Dominion hebben we een rondje gelopen en zijn we bij twee oude mannen aan de tafel gaan zitten voor een potje Bezzerwizzer. Ik had nog nooit van dit spel gehoord maar ik las dat er een toernooi was dus wilde ik het graag leren spelen. Bezzerwizzer is een quiz spel voor vier personen. Het spel kent 20 verschillende categorieën. Iedere speler pakt vier willekeurige categorieën en legt deze op volgorde van moeilijk naar makkelijk. Voor de eerste vraag is één punt te verdienen voor de tweede vraag twee punten enzovoort. Elke speler heeft één keer de mogelijkheid om twee categorieën te wisselen. Dat kunnen categorieën van andere spelers zijn of je eigen. Naast dat heb je ook de Bezzerwizzer oftewel de Beterweten steen. Mocht er een speler zijn die jou favoriete categorie heeft dan kan je die steen spelen om de vraag te mogen beantwoorden als de speler het antwoord niet weet. Ik ben nog vrij jong dus wist niet heel veel vragen. Ik heb het wel gezellig gehad met de andere spelers en veel kunnen leren van de vragen.

Magazine-Spellenspektakel2015-BEURSPLAN

Het volgende bordspel dat wij gingen spelen was Ticket to Ride: Europe. Dit spel had ik al eens eerder gespeeld maar wilde ik dolgraag nog eens spelen. Er zat een jongeman alleen aan een tafel te wachten tot er meer spelers kwamen. We besloten om gezellig met hem mee te doen. In Ticket to Ride krijg je opdrachtenkaartjes met twee plaatsen op het speelbord. De bedoeling is om met verschillende trein wagonnetjes een trein te maken van punt A naar punt B. Aan het begin van je beurt mag je twee kleuren treintjes pakken. Op het bord zie je gekleurde sporen waar je het treintje kan plaatsen. Tussen Parijs en Frankfurt zitten bijvoorbeeld drie blauwe vlakjes. Om hier je trein te bouwen heb je dus drie blauwe kaartjes nodig. Het spel lijkt heel eenvoudig maar je kan je vrienden flink dwars zitten. Ticket to Ride kent dus een makkelijk en een tactische kant. Ticket to ride kent verschillende borden, zo is er een versie van Europa, Afrika, Nederland, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en nog veel meer.

Het laatste spel dat wij op het Spellenspektakel hebben gespeeld was Splendor. Dit spel hebben wij wederom met twee onbekende mensen gespeeld. Splendor was voor mij een nog onbekende game. In dit bordspel neem je de rol van een rijke juwelen handelaar op je. Het spel kent vijf verschillende juwelen. Je kan er voor kiezen om in één ronde drie verschillende juwelen te pakken, twee dezelfde juwelen te pakken of een kaart in het midden van de tafel te kopen. Kaarten in het midden van de tafel hebben verschillende waardes en verschillende prijzen. Deze kaarten kan je weer gebruiken om mensen van te kopen. Deze mensen hebben een waarde van drie punten. Wie er als eerst 15 punten bij elkaar weet te halen wint het spel.

Mijn eerste keer Spellenspektakel vond ik onwijs gezellig. Je leert allemaal nieuwe spellen kennen en je komt in contact met allemaal mensen. Het kostte mij twee uur reizen met het openbaar vervoer maar dan heb je ook wat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.