Tijdens Casual Connect was ook Katarzyna Szymczak-Skalska van G2A aanwezig en ik sprak met haar onder andere over de game-keys die geblokkeerd werden van Ubisoft.

Allereerst een stukje achtergrond over wat er speelt. Onlangs blokkeerde Ubisoft een flink aantal gamekeys van Assassin’s Creed Unity en FarCry 4 die volgens hen op onterechte wijze verkregen waren. Hierdoor konden vele gamers die hun game via sites zoals G2A en GameSync gekocht hadden, deze niet meer spelen. Inmiddels is Ubisoft er op terug gekomen en kunnen vele van deze gedupeerde gamers weer gewoon hun gekochte game spelen. Hierover sprak ik dus ook met Katarzyna Szymczak-Skalska van G2A.

Hoe is G2A ooit ontstaan?
In Polen is er een groot illegaal download probleem. Veel gamers kunnen de winkelprijzen van games niet betalen en gaan hierdoor over op het illegaal verkrijgen van games. Wij van G2A wilde dit tegen gaan door de doelgroep, vaak studenten en jongeren met weinig geld, legale keys aan te bieden voor een aanzienlijk lager bedrag. Hierdoor is het illegaal download gedrag in Polen aanzienlijk verminderd en men koopt weer games.

Wat gaat er nu gebeuren met de keys die geblokkeerd zijn?
Uiteraard mag ik niet teveel zeggen over deze zaak, maar we zijn druk in gesprek met Ubisoft over dit probleem. We willen graag een oplossing vinden. Onze keys zijn originele Ubisoft keys die wij via verschillende leveranciers verkrijgen en verkopen. Helaas zijn we nog geen officieel Ubisoft verkoop kanaal en hopelijk kunnen we dat in de toekomst wel worden. Het gaat ons er vooral om dat de gamer gewoon hun games kunnen spelen voor een vriendelijke prijs.

Zijn de games in de winkel veel duurder dan de keys?
De meeste PC games worden in de winkel voor iets minder dan console games verkocht. Echter eenmaal geregistreerd, kunnen PC games niet meer uitgeleend of doorverkocht worden. Wanneer je de game dus minder leuk vind dan verwacht heb je gewoon pech en kan je er niets meer mee dan toch spelen. Terwijl console gamers hun games wel gewoon kunnen doorverkopen of uitlenen wanneer de game niet zo leuk blijkt. Dit is niet helemaal eerlijk tegenover de PC gamer die vaak toch al meer geld kwijt is om de game te kunnen spelen. Er zou hiervoor een oplossing moeten komen.

Wat gaat de toekomst brengen voor G2A?
We hebben onze online winkel Go2Arena gesloten en alle klanten een mail gestuurd waarin we ze doorverwijzen naar onze partner G2A. Uiteraard hebben we daarin ook een link voor hen die nog vragen hebben m.b.t. hun order. Via G2A hopen we ons verder te ontwikkelen en nieuwe contracten met leveranciers te krijgen. We hebben op G2A nieuwe partners met eigen shops en een free to play sectie. De toekomst brengt nog meer nieuws, maar daar zal binnenkort een persbericht over verschijnen.

Mijn gesprek met Katarzyna was ontzettend prettig en als PC gamer begreep ik haar uiteraard. Ik ben een groot voorstander van websites zoals G2A, Humble-Bundle en uiteraard ook Steam en Origin wanneer ze sales hebben. Als PC-gamer ben je vaak veel geld kwijt om je gear een beetje up-to-date te houden. Een beetje grafische kaart kost al snel 400 euro, wat de gemiddelde prijs is voor een complete console. Hoewel ik ook vind dat game-developers beloond dienen te worden voor hun harde werken, merk ik als PC gamer de laatste tijd ook steeds meer dat sommige games die verkocht worden nog niet af zijn. Er worden contracten gesloten met bijvoorbeeld NVIDIA waardoor gamers met een AMD systeem mogen wachten op patches, terwijl consoles ook AMD gear in hun hoesje hebben zitten.

Dat in combinatie met dat als PC gamer je niets meer kan wanneer je de game hebt uitgespeeld. Het is het een dure hobby, die ik wel erg graag uitoefen. Steam heeft hier inmiddels een mooie oplossing voor ingebouwd met Family Sharing. Een game kan zo door meerdere mensen gespeeld worden op een andere PC. Ik hoop dat er in de toekomst meer van dit soort oplossingen worden gebracht en dat er straks een gelijkwaardig systeem ontstaat waarbij de jonge gamer kan genieten van de games die voor hen zijn gemaakt voor een prijs die ze kunnen betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.