Zodra je de game Murdered: Soul Suspect opgestart hebt word je meegesleept in het intrigerende verhaal wat je niet meer loslaat totdat je het einde hebt bereikt.
In de intro gebeurt er iets vrij ongewoons de hoofdrol speler (waar jij dus mee speelt) Ronan O’Connor, een detective in Salem wordt vermoord. Al gauw kom je erachter dat je voort leeft als geest. Je moet er achter zien te komen wie jou heeft vermoord en waarom. Dit moet je zien op te lossen want je overleden vrouw Julia is op een andere plek in het hiernamaals dan jij. Je zet alles op alles om je weer met haar te herenigen.

Je bent vermoord door de zogenaamde ‘Bell Killer’, in de intro achtervolg je hem maar helaas je verliest het gevecht. Hij gooit je uit het raam en je valt keihard op straat. De moordenaar neemt geen risico’s, vervolgens schiet hij nog eens een paar kogels door je borst. Nog even denk je dat je nog leeft en je probeert je levenloze lijf weer in beweging te krijgen. Maar helaas, jouw kortstondige leven eindigt hier. Je hangt tussen de levenden en de doden in. Door je eigen doodsoorzaak te achterhalen kun je naar het verdere hiernamaals. Hoe kun je nou je eigen moord oplossen als je dood bent? Niemand hoort, ziet en voelt je.

Doormiddel van aanwijzingen te onderzoeken, ontrafel je steeds meer van het verhaal tegelijkertijd kom je ook steeds meer te weten over het stadje Salem. Het verhaal leidt je naar verschillende locaties in de stad. Op elke locatie moet je zoeken naar aanwijzingen en verzamelobjecten. Dit verzamelen maakt de game erg leuk. Op een gegeven moment, wanneer je genoeg aanwijzingen hebt gevonden, krijg jij als geest een soort flashback te zien. Zo krijg je een betere kijk op de situatie en weet je waar je vervolgens heen moet lopen.

In het stadje Salem kun je vrij rond lopen, je kunt naar bepaalde locaties terug gaan om bepaalde aanwijzingen en verzamelobjecten te zoeken. Maar let op! Als je op een gegeven moment verder verzeilt raakt in de game kun je niet meer terug naar bepaalde crime scenes en locaties. En dit heeft consequenties als je alles wilt verzamelen in de game.

Als geest heb je de mogelijkheid om door muren heen te lopen. Helaas kun je niet door alle muren lopen, dit komt omdat die bepaalde plekken zijn beschermt tegen geesten door de levenden. Je kunt ook bepaalde mensen en dieren ‘in bezit nemen’. Als je dan vervolgens in een mens zit kun je zijn of haar gedachten lezen. Niet dat dit altijd even interessant is, maar zeker wel grappig af en toe. Dit heb je dus gauw genoeg gezien. Tussendoor kun je ook nog eens een aantal demonen tegen komen, die je niet op een al te moeilijke manier kunt verslaan. Zorg wel dat ze je niet zien, gebeurt dat wel dan wordt je opgezogen naar hun wereld. Dit zijn eigenlijk de enige echte actie momenten in de game.

Over het algemeen is de game heel makkelijk, er is eigenlijk geen moeilijkheidsgraad. Op een gegeven moment heb je precies door hoe het onderzoeken in elkaar zit. Het is vooral logisch nadenken bij het oplossen van de aanwijzingen. Het maakt helemaal niet uit als je een fout maakt, want je kunt gewoon opnieuw het meest logische antwoord bij je aanwijzing aanklikken.

Wat de game zo bijzonder maakt is het verhaal. Voor de rest zit er helaas niet heel veel diepgang in. Zoals ik al eerder zei, het verzamelen is erg leuk en dat geeft voor mijn gevoel de enige diepgang. Het had naar mijn idee nog beter uitgewerkt mogen worden. Zo kun je bijvoorbeeld niet terwijl je door de stad heen loopt toegang krijgen tot een minimap of iets dergelijks. Gelukkig blijf je geboeid door het meeslepende verhaal om tot het einde door te spelen. Na ongeveer 7 uren heb je het verhaal ontrafeld. Misschien heb je dan nog niet alle trophies of achievements gehaald, dit kun je natuurlijk als nog doen om het verhaal nogmaals te spelen. Al is het spel wat aan de korte kant, ik heb mij er in ieder geval erg mee vermaakt. Ben jij ook erg benieuwd naar dit verhaal? Dan is dit wellicht iets voor jou, en ontrafel samen met Ronan de waarheid, zal hij Julia nog weer zien?

 


Mirjams Score
Gameplay: 7/10
Fun: 8/10
Levensduur: 5/10
Graphics: 8/10
Originaliteit: 9/10
Totaalscore volgens reviewer: 7.4

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.