Het is altijd een gênant moment als ik aan mensen moet uitleggen dat ik LEGO leuk vind. En dat er geen kinderen bij mij thuis zijn die er mee spelen. Er is op dit moment een expositie die over de kunst van het LEGO steentje gaat. En deze expositie is alles behalve kinderachtig.

Mensen kijken je gek aan als je verteld dat je honderden euro’s uitgeeft aan doosjes met steentjes. Dat je aan de LEGO zakjes in de speelgoedwinkel zit om te voelen of je geen dubbele poppetjes koopt. Ze denken al helemaal dat je gestoord bent als je aangeeft liever thuis te zitten en ontspannen een LEGO item in elkaar zet dan naar de kroeg te gaan om te drinken. Nu zijn er een heleboel volwassenen die stiekem nog van LEGO houden, meestal komt deze liefde vanzelf weer terug zodra er kinderen geboren worden. Dan kunnen alle oude LEGO steentjes weer van zolder af.

Nathan Sawaya is zo’n man die niet van de steentjes af kan blijven. In het Amsterdam EXPO exposeert hij zijn kunst en deze bestaat volledig uit LEGO steentjes. Nathan Sawaya werkte als een succesvolle advocaat op Wall Street toen hij zich realiseerde dat dit niet het beroep was dat hem gelukkig zou maken. Hij heeft zijn Wall Street functie opgegeven om zijn droom achterna te gaan, namelijk het bouwen van LEGO kunst. Inmiddels is hij al een aantal jaar bezig en toert zijn werk nu de hele wereld over in de expositie The Art of the Brick.

Ik was als een kleinkind zo blij toen ik hoorde dat ik naar de opening mocht van de LEGO expositie. Vol zenuwen in mijn buik stapte ik dan ook de drempel over. Na het ophangen van mijn jas kreeg ik een audiokastje aangeboden. Meestal vind ik het heel onprettig om een audio tour te doen in een musea, maar al snel kreeg ik door dat het hier essentieel is. De expositie begint met een introductie film waarin Nathan Sawaya verteld hoe hij hier terecht gekomen is. Deze man straalt zoveel passie uit dat ik nog harder begon te stuiteren om de rest van de expositie te zien. Alle audio word trouwens vertaald naar het Nederlands en voor de kinderen is er een aparte audio tour.

Bij bijna elk kunstwerk staat een code. Voer je deze code in op je audiokastje dan krijg je de uitleg van het kunstwerk. Ook staat er bij elk werk vermeld uit hoeveel steentjes het bestaat. Nathan Sawaya heeft van alles in zijn expositie staan. Prachtige kunstwerken van bestaande schilderijen en beeldhouwwerken, bestaande uit duizenden steentjes. Maar ook emotionele beelden die de mens laat zien tijdens pijn en angst. En om je dan volledig omver te blazen staat er in één van de ruimtes een gigantische dinosaurus. Waar jij vroeger dingen probeerde te bouwen met 40 steentjes bouwt hij kolossale werken van duizenden stenen.

De expositie is voor iedereen, als je één van de ruimtes niet zo interessant vind dan loop je door naar de volgende en sta je met open mond te kijken. Zijn kunstwerken bestaan voornamelijk uit weinig kleuren. Hier koos hij bewust voor, zo houdt hij de rust in zijn werk. Tussen alle kunst door zijn er ook een aantal “making of” filmpjes te zien. Zodra je ziet hoeveel werk er in zit wordt de expositie alleen maar mooier.

Je kunt hem nog zelf gaan bekijken bij Amsterdam Expo

Mocht je nu denken dit gaat helemaal niet over games. Dat klopt maar aan het einde staan wel alle LEGO games speelbaar op de console.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.