Het is weer vrijdag, de week is voorbij! Het is weekend, tijd om te gamen! Welkom op de Casual Friday! Voor deze Casual Friday bespreek ik het strategie spel The Blue Coats North vs. South.In The Blue Coats North vs. South is het tijd om je even onder te dompelen in de Burgeroorlog in Amerika. Je krijgt de keuze om als de Yankees of als de Confederalen te spelen en je hebt de mogelijkheid de moeilijkheid te veranderen. Vervolgens is het tijd om de gevechten te laten starten. Van beide partijen worden twee bataljons geplaatst in verschillende staten in Amerika. Het is de bedoeling dat je met jouw bataljons de bataljons van de vijand gaat verslaan. Om dit te kunnen bereiken zal je aan de frontlinie moeten vechten, forten innemen en spoorwegen claimen.

Het spel speelt zich af in meerdere fases. Wanneer de beurt bij een partij ligt, kan deze ervoor kiezen om iets te kopen in de winkel, bataljons te verplaatsen en de beurt te eindigen. Bij het verplaatsen van een bataljon kan je ervoor kiezen om staten in te nemen die nog niet door iemand geclaimd zijn. De staat wordt dan van jou en je bataljon zal in die staat verblijven. Het bataljon wat hiervoor gebruikt is, mag je niet nog een keer verplaatsen. Als een staat al van jou is, kan je een bataljon van jezelf naar deze staat verplaatsen. Soms zijn staten van de vijand, om deze te veroveren moet je een bataljon daarheen verplaatsen. Is er geen bataljon van de vijand in deze staat, dan wordt deze overgenomen. Is er wel een bataljon van de vijand dan komt er een gevecht aan de frontlinie. Als een staat van de vijand ook een fort bevat, zal deze apart overgenomen moeten worden. Bij gevechten met de vijand is het belangrijk goed na te denken over je strategie. De vijand zal meteen met zijn troepen aanvallen dus snel handelen is noodzakelijk. Een gemiddeld bataljon bestaat uit een aantal soldaten te paarden, soldaten te voet en soldaten bij kanonnen. De soldaten te paard komen op je af stormen en je zult ze moeten aanvallen of ontwijken. De soldaten te voet kunnen niet ver schieten. Dat kan in je nadeel kan werken, maar ook in je voordeel als je dit goed weet te gebruiken. De soldaten bij de kanonnen kunnen schoten aflossen over het hele veld, maar doen er lang over om het kanon weer te laden.

Met de juiste kennis van je troepen en vooral strategisch denken, moet jij de vijand verslaan. Als je de vijanden weet te verslaan krijg je hun staat. Bij een fort werkt het aanvallen erg anders. Je staat gedekt achten een aantal kisten en de vijanden staan voor je achter vele objecten verschuild. Wanneer ze op je gaan schieten staan ze niet verscholen. Je kunt ze dan neerschieten, maar pas op dat je zelf niet geraakt wordt! Als je 13 vijanden hebt neergeschoten, heb je gewonnen en wordt de staat met het fort van jou. Tussen de beurten door rijden er treinen van fort naar fort. Bezit je een deel van het spoor dan krijg je een aantal geldzakken, dat afhankelijk is van de hoeveelheid spoor dat in jouw staten ligt. Het kan voorkomen dat de vijand probeert de trein over te nemen. Dan volgt er een leuke minigame waarbij jij moet proberen de vijand tegen te houden door spullen naar hem te gooien of obstakels te maken. Ben jij degene die de trein van de vijand aanvalt, dan zal je behendig moeten bukken of springen om alle obstakels te ontwijken. Tussen de beurten door kan het ook gebeuren dat de indianen of de Mexicanen de gevechten zat zijn en proberen een bataljon uit te schakelen. Dit kan een bataljon van jou zijn, maar ook van de vijand. Met het overnemen van staten, forten, vechten aan de frontlinie en aanvallen van indianen en Mexicanen zal je veel strategisch inzicht nodig zijn om jouw troepen te laten zegevieren. Kom jij heelhuids en als winnaar door de Burgeroorlog heen?

Conclusie:The Blue Coats North vs. South is een strategisch spel met vele aspecten. Het verplaatsen van bataljons, gevechten en overnames van forten zorgen voor leuke minigames en constant wisselende gameplay. Ondanks dat dit spel over de Burgeroorlog gaat heeft het een vrolijke uitstraling en met af en toe een grappige animatie heeft het geen beladen gevoel. Het spel is niet altijd even gemakkelijk, met indianen en Mexicanen die af en toe een aanval lossen en treinen die gekaapt worden. Vind je het toch te gemakkelijk of juist te moeilijk? Dan is de moeilijkheidsgraad in het menu snel aan te passen. Verdien goud met je treinen, koop meer bataljons en denk snel maar strategisch na in gevechten. Heb jij genoeg reflexen om de forten over te nemen en denk jij snel genoeg om je bataljons naar de overwinning te brengen? Ontdek het in The Blue Coats North vs. South! The Blue Coats North vs. South is op Denda Games een uur gratis te spelen, heb je er dan nog geen genoeg van? Dan kan je het voor €9,99 zelf kopen. Ook voor meer strategie spelletjes kan je op de website van Denda Games terecht.

About DarkPendula

Dol op Nintendo en stiekem wil ze alle Amiibo nog verzamelen. Met de 3DS, Wii U, PlayStation 3 en PlayStation 4 heeft ze een aardige gameverzameling opgebouwd. Als het uit komt is ze aanwezig op verschillende persevents. Met een afgeronde opleiding Informatica wil ze graag zelf games gaan maken.

View all posts by DarkPendula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.