Waar ik normaal rond deze tijd van het jaar altijd zit te springen om een nieuwe Dance Central en nieuwsgierig ben naar wat Ubisoft met Just Dance heeft gedaan, is dat dit jaar anders. Geen Dance Central, maar gelukkig wel interessante ontwikkelingen in de Just Dance-franchise. Hoe is Just Dance 2014?Nadat er op de Nintendo Wii een wervelwind aan dansgames uit is gekomen, is het nu duidelijk wie daar als winnaar uit kwam. Just Dance staat als een huis en Ubisofts dansgame wordt regelmatig van een nieuw deel voorzien. Soms zelfs in de vorm van spin-offs voor kinderen. Deze maand is Just Dance 2014 verschenen, de allereerste dansgame waarin je tegelijkertijd online tegen anderen kunt dansen.Voor ik daarover los ga, eerst wat over de singleplayer van dit spel. Tenzij je in een studentenhuis woont of kleine kinderen of zusjes hebt in de buurt, is het toch een spel dat je in je uppie doet. Ik heb mijn vriend in ieder geval nog niet zover gekregen om mee te doen, zelfs niet op zijn favoriete liedje (en gratis download) Katy Perry – Roar. Geen man overboord, want Just Dance is altijd al een spel geweest dat best in je eentje te spelen was.In de kleurrijke wereld danst je ‘schaduwdansleraar’ de sterren van de hemel en het is de bedoeling dat jij dat ook doet. Letterlijk en figuurlijk, want je verdient sterren als je veel goede moves doet. Nu komt alleen wel meteen een nadeel van de franchise om de hoek kijken en dat is dat het heel erg moeilijk is om je score te beïnvloeden. Omdat je een remote in je hand hebt, is dat het enige dat wordt geregistreerd. Natuurlijk krijg je geen punten als je je hand stilhoudt terwijl de danser helemaal uit zijn dak staat te gaan, maar als je de bewegingen wel nadoet, dan is het nooit duidelijk waarom je dan soms een ‘OK’ krijgt en soms een ‘Perfect’.

Dat vind ik altijd al een minpuntje aan de serie en dat is nu nog steeds het geval. Een ander nieuw minpunt, is dat er geen losse opdrachten meer bij de nummers staan. Dat was in Just Dance 4 wel zo en dat vond ik heel erg gaaf. Je kon dan voordat je aan een track begon, zien waarvoor je extra punten (Mojo) kreeg. Dat was bijvoorbeeld door een bepaalde beweging goed te doen, of vijf keer achter elkaar een ‘Perfect’ te verdienen. Dat mis ik nu wel, want dat was juist iets wat de game voor mijn gevoel meer geschikt maakte voor de lonely gamer.Verder is het Just Dance 2014 weer hartstikke fijn hoor. De muzieklijst is geweldig. Je hebt hiphop van Chris Brown, pop van Lady Gaga maar ook golden oldies zoals Careless Whisper van George Michael en het liedje van Aladdin. Alle dansers zien er geweldig uit en ook de achtergronden zijn lekker beweeglijk dus fantastisch om naar te kijken. Het is een hele vrolijke, fun game, die het vooral geweldig doet op feestjes.

Ik mag hem dan wel vaak alleen spelen, Just Dance is echt de ultieme partygame. Je kunt het met veel mensen tegelijk doen (vier op Wii U en straks op Xbox One zelfs zes) en daarvoor is ook Just Dance 2014 heel geschikt. Je kunt zelfs met zijn allen (of alleen) online spelen. Het is voor het eerst dat het mogelijk is en het is een geweldige toevoeging. Hoewel er toen ik speelde slechts 20 mensen beschikbaar waren om mee te dansen, is het wel heel tof om te dansen en te zien hoe anderen het doen.Je ziet het trouwens niet letterlijk, want er is geen video stream mogelijk. Je ziet wel of iemand meer sterren in de pocket heeft dan jij, zodat je nog harder je best doet. Wat ook leuk is aan de World Dance Floor, zoals de modus heet, is dat je niet zelf het nummer kiest. Er zijn een x aantal nummers die steeds opnieuw spelen en hoe meer punten dansers met zijn allen halen, hoe hoger de World Community Meter oploopt. Als die vol is, dan is er weer een nieuw nummer beschikbaar om op te dansen. Wat ook fantastisch is, is dat je in die World Dance Floor een videootje kunt toevoegen aan je profiel, waarin je in een paar seconden laat zien hoe je danst. Die video neem je op met Kinect, Move of de camera op je Wii U gamepad. Je kunt zulke filmpjes ook delen via de sociale netwerken.

Op zich is Just Dance 2014 niet heel anders dan de laatste Just Dance. Helaas is die opdrachtenlijst eruit gesloopt, maar verder is er nog steeds een ‘Just Sweat’-modus waarin je dansen als een work-out kunt gebruiken omdat je een tijd kan instellen en gewoon kunt gaan dansen. Er zijn gewone losse nummers te dansen, maar ook ‘mash-ups’, een soort mixen waarbij je dus niet helemaal een nummer danst. Tot slot zijn er ook alternatieve dansroutines. Het leuke van al die andere vormen van bepaalde nummers en choreo’s is dat je ze kunt vrijkopen met de punten die je behaalt (je Mojo). Je kunt zelf kiezen wat je koopt, afhankelijk van of je genoeg Mojo hebt. Er wordt dus niet (zoals eerder) aan een virtueel rad gedraaid waaruit dan je cadeautje kwam.Nieuw is de On-Stage-modus, waarmee je met meerdere personen kunt dansen. Ditmaal dans je niet onhandig naast elkaar, maar is er een iemand die vooraan staat en zijn de anderen achtergronddansers. Wii U heeft ook nog de Party Master, waarmee je kunt bepalen welke bewegingen je dansende vrienden moeten doen.

Just Dance 2014 is een absolute aanrader. Het is nog steeds spijtig is dat er op PlayStation 3, PlayStation 4, Wii en Wii U maar een hand (je controllerhand) wordt geregistreerd (en op Xbox 360 je lichaam middels de Kinect-camera, en mogelijk later ook op Xbox One, want Just Dance 2014 komt ook naar de next-gens). Het is ook nog steeds spijtig dat het niet duidelijk is waarom je geen Perfect-score voor je move krijgt en hoe je die dan beter kunt doen. Toch blijft Just Dance 2014 een geweldige game voor op een feestje. Dankzij de online werelddansmodus kun je ook je in eentje een uitdaging vinden in dit spel. Laura’s Score
Gameplay: 7/10Fun: 10/10Levensduur: 7/10Graphics: 8/10Originaliteit: 7/10Totaalscore volgens reviewer: 7,8

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.