In de Amsterdam Expo is tot 27 oktober de expositie Pixar: 25 Years of Animation te zien. En op 22 augustus komt het spel Disney Infinity uit, waar veel Pixar figuren in voorkomen. Een hele goede reden om voor Female-Gamer Diana eens bezoekje te brengen aan deze expositie.
“Animation is real life with the volume turned up.” Aldus Pete Doctor, Vice President van Creative & Feature Pixar Animation Studios. Ik sluit me er helemaal bij aan. Disney heb ik zo’n dertig jaar geleden in mijn hart gesloten. En daar is sinds de samenwerking met Pixar niets aan veranderd. Deze Pixar expositie wilde ik heel graag zien, om bijvoorbeeld het ontwerpproces te zien van figuren uit films als Ratatouille, Toy Story en The Incredibles. En ik werd niet teleurgesteld.


Bij binnenkomst in de eerste ruimte laat Pixar je eerst zien welke mijlpalen en bijzondere gebeurtenissen er in 25 jaar Pixar zijn behaald. Wist je bijvoorbeeld dat Pixar in de beginjaren ook reclame spotjes heeft ontwikkeld? Aan de andere wand wordt duidelijk in kaart gebracht welke stappen er allemaal zitten in het proces om een animatiefilm te maken. Dit proces duurt zo’n 4 á 5 jaar, voordat wij de film in de bioscoop kunnen bekijken.

Vervolgens kun je door een aantal verschillende zalen lopen om ruim 500 geselecteerde kunstwerken zoals storyboards, schetsen en kleifiguren te bekijken van verschillende Pixar animaties. Er is werk te zien die je herkent uit de films in samenwerking met Disney, maar ook uit Pixar Shorts (korte animatiefilmpjes van Pixar).

Daarnaast zijn er ook op verschillende punten in de expositie plekken ingericht om even rustig te zitten en te genieten van Pixar Shorts of een reportage over hoe een animatie is opgebouwd. Van bijvoorbeeld de film Brave wordt uitgelegd hoe het paard van Merida een beweegt. En hoe dat zo realistisch mogelijk kan worden nagebootst in een animatiefilm.

Er zijn twee bijzondere momenten die je niet mag missen tijdens een bezoek aan deze expositie. De Toy Story Zoetrope en Artscape zijn twee speciaal voor de tentoonstelling ontworpen media-installaties. De Toy Story Zoetrope is een schijf waarop figuren van Toy Story staan. Door de schijf te laten ronddraaien en een stroboscoop te laten schijnen, lijken de stilstaande figuurtjes tot leven te komen. De Artscape biedt een intrigerende ervaring van hoe een tweedimensionaal kunstwerk driedimensionaal tot beweging komt. Het voelt bijna alsof je letterlijk een tekening binnenstapt. Deze twee ervaringen kun je niet op foto of film vastleggen, die moet je zelf ervaren tijdens een bezoek.

De expositie is leuk voor kinderen en volwassenen. Iedereen krijgt de kans om zijn eigen favoriete film en personages te zien. Mijn eigen hoogtepunt was om het ratje Remi van Ratatouille te zien. Ik vind die zo schattig.

De expositie was al op 20 locaties over de hele wereld te zien. De 21e en laatste locatie is in ons eigen Amsterdam. Je bent anderhalf tot twee uur zoet met deze expositie. De organisatie raad je aan om tickets online te bestellen. Dat scheelt je wachten bij de kassa en je krijgt korting op de entree prijs.

Mijn foto’s bekijken is natuurlijk leuk, maar zelf zien en ervaren is nog veel leuker. Een mooie dag die wat extra’s biedt is 16 augustus. Dan worden er extra veel Pixar Shorts getoond en je krijgt de gelegenheid om aan een Q&A deel te nemen met een van de ontwikkelaars van de nieuwste Pixar Short. Ik raad iedereen aan om deze expositie zelf te gaan beleven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.