Ik moest toch even een brok in mijn keel weg slikken van emotie en nostalgie. Leisure Suit Larry heb ik halverwege de jaren ’90 gespeeld. Toen ik hoorde dat we bij Female-Gamers deze remake konden previewen, stond ik meteen vooraan. In mijn eentje, want deze foute nerd is niet erg geliefd bij de meeste dames.
Leisure Suit Larry Reloaded is een point and click game. Mijn geliefde genre van een jaar of 15 geleden. Je beweegt je muis over het scherm en onderzoekt alles wat er te vinden is. Zo los je raadsels en mysteries op. Afhankelijk van het spel wat je speelt, zijn het logische of juist minder logische oplossingen. Al bij het titelscherm word me duidelijk dat de ontwikkelaars niets aan de ervaring van weleer hebben willen veranderen. Larry draagt nog steeds z’n foute witte pak en de muziek is minstens even fout.


De ontwikkelaars hebben een speelse manier van leeftijdscontrole ingebouwd. Je vult in hoe oud je bent en vervolgens worden je vijf vragen voorgeschoteld, die je zou moeten kunnen beantwoorden als je werkelijk zo oud bent als dat je hebt ingevuld. Het lastige is wel dat je het hier vooral Amerikaanse kennis betreft. Ik zak de eerste keer voor de leeftijdstest. Echter, ik mag het overnieuw proberen. Na de vijfde keer ben ik geslaagd en kan ik beginnen. Als de game zijn release heeft gehad verschijnt er vast binnen no time een lijst met juiste antwoorden. Dus dan kan gewoon iedereen deze game spelen. Het cartoonachtige van Larry spellen vind ik erg leuk, maar zat ik vroeger naar een berg bij elkaar geraapte pixels te kijken, nu zie ik fatsoenlijke graphics. Het geheel ziet er gewoon beter uit dan 10 á 15 jaar geleden. Dat mag ook wel, we zijn tenslotte een aantal jaar verder qua grafische mogelijkheden. Het kleurgebruik is mooi en ronde vormen zijn nu ook echt rond.

De game begint voor de twijfelachtige bar Lefty. Daar praat een voice over je door de tutorial heen. Het is een point and click game, dus je gebruikt alleen je muis. De besturing is echter niet alleen maar met je pointer over het scherm bewegen. Je mag kiezen of je iets wilt bekijken, aanraken/meenemen, likken/proeven, ergens naar toe lopen of een ritssluiting openen.

In een point and click doe je er goed aan alles te onderzoeken. Alle voorwerpen, mensen en omgevingen wil ik onderzocht hebben. Ik besluit buiten te beginnen bij de Lefty bar. Eerst naar rechts. Ik kom bij wat vuilcontainers, waar Larry een vol busje mondspray vind en ook meeneemt. Het moge duidelijk zijn dat deze man zich werkelijk nergens voor schaamt.Ik loop terug en probeer de linkerkant van de Lefty bar. Daar komt een grote lobbes mij tegemoet en hij slaat me zonder reden in elkaar. Ik mag weer opnieuw beginnen. Grappig genoeg heb ik het busje mondspray wel nog in mijn inventory staan. Dat snap ik niet zo goed. Ik heb geen verkeerde beslissing genomen of ruzie uitgelokt. Maar vervolgens hoef ik niks opnieuw te doen en kan meteen de draad weer oppakken. Dit overkomt me helaas nog een aantal keer in deze game, maar waarom is mij een raadsel, behalve dan dat het ervoor zorgt dat ik niet van locatie naar locatie kan lopen. In plaats daarvan moet ik een taxi pakken. Die taxichauffeur doet dit als werk, niet als hobby. Dus er moet voor ieder ritje betaald worden. Ik realiseer me meteen dat dit het moeilijkste gedeelte van het spel wordt. Niet onnodig heen en weer rijden tussen locaties, anders is mijn geld dadelijk op.

Ik besluit naar Caesars Phallus te gaan. Daar loop ik een blauwtje bij een meisje aan een gokautomaat. Vervolgens loop ik naar achteren en kan met een lift omhoog. Er volgt een scene met een dame van de beveiliging. Ze is echt fantastisch over de top aangekleed. Alles, echt alles is zo overdreven en zwart-wit neergezet. Mannen zijn vrouwenverslinders en vechtgrage gekken, vrouwen zijn hersenloze bimbo’s en alleen maar goed voor seks. Persoonlijk kan ik er wel om lachen.

Ik merk na een paar uurtjes spelen dat ik het vooral leuk vind om een stukje nostalgie te herbeleven. Dit is gewoon een spel voor de fans. We vonden dit vroeger tof, omdat we ook niet beter hadden. En de insteek was erg fout, maar origineel. Inmiddels hebben we wel wat meer games gespeeld en dan biedt deze game gewoonweg niet genoeg nieuwigheid, overweldigende beelden of een goed verhaal. Als je de game vroeger hebt gespeeld en je bent in een nostalgische bui, moet je ‘m vooral gaan spelen. Maar ik denk dat UIG met deze remake geen nieuwe generatie gamers gaat aantrekken. Leisure Suit Larry is vanaf 28 juni verkrijgbaar op Steam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.