Ladies and gentlemen; in the left corner there is the Xbox One getting a splash of water from his trainer Microsoft. He’s up against the console in the right corner, the so-called PlayStation 4, getting a back rub from his trainer Sony. Who is gonna win this fight? Let the betting begin!
De E3 staat om diverse redenen in het teken van de grote strijd tussen Microsoft en Sony en hun next-gen-consoles. Dat komt enerzijds door het feit dat Nintendo natuurlijk zijn console al uit heeft en zelfs geen presentatie meer geeft op de gamebeurs. Anderzijds ligt het aan de manier waarop Sony en Microsoft met elkaar omgaan. Waar veel mensen vooral de PlayStation 3 als voorkeursconsole hadden vanwege de aanwezigheid van een Blu-rayspeler, wordt de nieuwe Xbox daarmee ook uitgerust. De verschillen tussen de consoles zijn klein, de gamegiganten zijn elkaar over en weer aan het plagen met gemene advertenties enzovoorts, maar welke verschillen zijn er nu precies?Technische specs:Geen verschil als het gaat om de CPU. Beide consoles zijn uitgerust met een AMD 8-core Jaguar CPU. Het schijnt wel zo te zijn dat de chipset van de PlayStation 4 een kloksnelheid heeft van 2GHz, terwijl de Xbox One het doet met 1.6GHz.Hoe zit het dan met de GPU en RAM? Beide apparaten maken gebruik van een APU-processor waarbij de CPU en GPU in een unit zitten, allebei gemaakt door AMD. De graphics processor van de PlayStation 4 is maar liefst vijftig procent krachtiger met 1152 shader processoren tegen de slechts 768 stuks van de Xbox One. Dat betekent dat de PlayStation 4, net als wij dames, net even iets beter is in multitasken. Niet dat je er dan heel veel dingen tegelijk op moet gaan doen, maar als er veel gebeurt in het scherm, dan komt dat de graphics niet altijd ten goeden en dat schijnt dus te veranderen dankzij die extra processoren.De PlayStation 4 maakt gebruik van GDDR5 RAM en de Xbox One heeft een DDR3-geheugen. Allebei hebben ze 8GB. De bandbreedte van die van de PlayStation 4 is hoger, waardoor hij heftige software beter aankan. Is het gedaan met de Xbox One en zijn ‘slechts’ DDR3? Nee hoor, er zit namelijk een eSRAM buffer in waarmee het gat van 100GB per seconde zou moeten worden gedicht. Graphics:De PlayStation 4 zal de prijs winnen voor de mooiste graphics, want de GPU is krachtiger en het geheugen is sneller. Toch is hier nog niet genoeg over bekend om echt iets te kunnen zeggen over de graphics. Sowieso zijn we nieuwsgierig om ze naast elkaar te zien, want hoeveel mooier kan het nog worden? Het schijnt niet zo te zijn dat je van je stoel valt omdat het zo’n groot verschil in schoonheid van graphics is, maar goed, dat geloven we natuurlijk pas echt als we het zelf hebben gezien. Uiterlijk:PlayStation 4 mag dan winnen als het om technische specs gaat, als het om uiterlijk gaat, dan is het op dit moment nog de Xbox One die leidt. Nu ligt dat ook aan het feit dat Sony tijdens de aankondiging niets van de console zelf heeft laten zien, behalve later een vaag filmpje met het silhouette van het apparaat. Microsoft pakte dat duidelijk anders aan, want zij pleurden meteen een beeld van het apparaat in hun aankondigingspresentatie. Ja ja, schmink je oorlogsstrepen maar vast op je gezicht.. Het komt erop neer dat de Xbox One redelijk enorm is, pikzwart en hier en daar mat en glanzend materiaal met elkaar afwisselt. Hij is ongeveer een tiende groter dan de Xbox 360 die je nu hebt staan, dus ik hoop niet dat je hem precies-pas in je kast hebt gedaan… Of je wacht gewoon een lite-versie aan, want die komen altijd wel natuurlijk. De PlayStation 4 lijkt er in de mini-teaser wel gestroomlijnd uit te zien, maar hoe en wat? Geen idee. Ik hoop nog steeds op een roze met glitter-variant in hartvorm, maar die komt vast niet.. TV-mogelijkheden:Sony zat al in een advertentie te grappen: “We also make use of your tv. For gaming.” De Microsoft-presentatie van de One was nogal op TV gefocust en is sindsdien vaak belachelijk gemaakt door eigenlijk de hele gamesindustrie. Xbox One bevat qua TV een HDMI-doorgeefluik voor TV-gebruik en streaming diensten en de PlayStation 4 bevat voor zover we weten ook streaming diensten. Dit is een beetje een lastig puntje, want we weten natuurlijk nooit helemaal wat we in Nederland voor diensten zullen krijgen. Waar in Amerika ESPN sportkanalen heel populair zijn, is dat natuurlijk in Nederland praktisch niet het geval. Het is dus een kwestie van afwachten welke (Nederlandse) diensten we hier zullen krijgen. Waar Microsoft wel veel punten scoort, is dat hij ook echt communiceert met je televisiekastje. Je kunt dus zappen tussen televisieprogramma’s op je Xbox One. En je kunt het met je stem aansturen dankzij Kinect. Geweldig natuurlijk, maar het is de vraag wanneer die mogelijkheden naar ons kikkerlandje komen. Besturing:Een van de belangrijkste dingen aan gamen is natuurlijk dat je de game goed kunt besturen. De verschillen in de nieuwe controllers zijn niet zo heel groot. Vooral Microsoft heeft geen enorme aanpassingen doorgevoerd lijkt het. De sixaxis ziet er anders uit, waardoor je veel meer controle kunt uitoefenen. Er zit een soort touchgedeelte in het midden van de controller, waarmee je ook weer invloed kunt uitoefenen op je game. Je weet wel, zo’n touchgedeelte zoals op de achterkant van de PlayStation Vita. En er zitten wat delen van de Move-besturing in de controller geintegreerd, dus dat is mooi makkelijk. En ja, voor de attentionwhores onder ons (grapje natuurlijk), is er een speciale ‘share’-knop waarmee je meteen je gameplay online kunt delen.Er zijn aan de Xbox-controller veel aanpassingen geweest volgens Microsoft (40!), maar wij zien ze niet echt direct, behalve dan dat de controller een geintegreerd batterijvak heeft, Wi-Fi Direct en nieuwe pookjes. Tja..Bewegingsbesturing:Op het gebied van bewegingsbesturing zijn wel wat meer interessante dingen te constateren. Microsoft heeft de Kinect 2.0 als standaard apparaat bij de console gedaan. De 2.0 zou veel betrouwbaarder zijn en betere camera’s hebben, plus voorzien zijn van een infrarood-sensor om diepte te zien. Toch is het grootste probleem van Kinect, namelijk de vele meters die je van je Kinect/TV af moet staan, nog niet opgelost volgens mijn informatie. Hij kan weliswaar meer zien, maar zou dat ook betekenen dat je niet een enorme huiskamer nodig hebt?De PlayStation 4 blijft gebruikmaken van Move, net als zijn voorganger. Er is op zich niet veel aan de techniek veranderd, lijkt het, maar hij zit nu wel in de controller geïntegreerd. Hierdoor kan de console zien waar je je ongeveer bevindt in de ruimte. Verder is er nog weinig Move-nieuws geweest, maar we verwachten daarover positief verrast te worden op E3, want Sony heeft wat dat betreft echt wel wat in te halen.Het prijskaartje:De consoles moeten allebei aan het einde van 2013 verschijnen en het is de vraag of ze ook in Europa die pre-holiday-releasedata zullen krijgen. Jesse J zegt dat het niet om het geld gaat, maar om nou twee consoles te kopen van 400 euro..? Dat is in ieder geval de prijs die de meeste mensen verwachten voor elke console. Misschien zitten ze zelfs wel tussen de 400 en 500 euro. Dat betekent waarschijnlijk wel dat je ook echt moet kiezen tussen de Xbox of een PlayStation. En ja, wie komt er dan het beste uit deze bokswedstrijd? Welke console mag met dat knappe meisje dat altijd met het rondebord rondloopt mee naar huis? Ik ben bang dat zij nog even alleen slaapt. Er is op dit moment simpelweg nog niet genoeg bekend over de PlayStation 4. We hopen dat we hier over een week iets meer duidelijkheid in hebben, maar dat hangt helemaal van maandagavond en -nacht af. En trouwens ook van het hele tweede handsgames- en altijd-online-debacle die zich inmiddels rondom Microsofts nieuwe apparaat hebben ontpopt. O ja, het hangt natuurlijk ook af van de games die je op de apparaten kunt spelen, want het blijven op de eerste plaats toch gameconsoles hé?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.