Het gebeurt niet vaak dat een Mario-game verschijnt die maar een tientje kost, maar op dit moment kun je op je 3DS het nieuwe Mario and Donkey Kong Minis on the Move downloaden. Een tientje is natuurlijk niet veel, maar is deze game dat alsnog wel waard?Ik ben al jaren fan van de Mario vs Donkey Kong-franchise. Zijn het de schattige mini-Mario’s die dat veroorzaken? Zijn het de grappige puzzeltjes? Of toch de leuke muziek? De kleurrijke graphics? Het is de combinatie van dat alles en op zich bevat Mario and Donkey Kong Minis on the Move die ingrediënten ook wel weer.Hoewel ik niet helemaal begrijp waarom Mario het niet langer opneemt tegen (versus) Donkey Kong maar ineens met hem samen zou werken (and), zijn er sowieso veranderingen aan de franchise toegebracht die mij niet allemaal even goed weten te bekoren. Het puzzelen gaat heel anders, want het is nu veel blokkeriger met een bovenaanzicht.

Laat ik het iets duidelijker proberen uit te leggen. Je ziet een buis waar je mini uitkomt, en er is een speelveld met vakken en daarop moet jij het pad neerleggen zodat de mini de uitgang (de ster) haalt. Dat pad komt rechts in beeld te staan. Soms moet je wachten tot de paden per stuk verschijnen, wat natuurlijk erg lastig is als je mini al aan de wandel is.Het hangt trouwens van de spelsoort af die je kiest. Met Mario speel je Mario’s Main Event en daarin verschijnen de tegels na een tijdje aan de rechterkant zoals hierboven beschreven. Met Peach speel je Puzzle Palace, en daarin staan de tegels er allemaal al, maar krijg je ook daadwerkelijk alleen tegels die je ook moet gebruiken. Dat is dus net weer even anders puzzelen.In de derde spelvariant speel je met Toads, dit is Many Mini Mayhem. Hierin ligt het hele spelbord al vast, maar moet jij bepaalde switches goed instellen door op ze te tikken. Dat klinkt makkelijker dan het is, want als je een switch omzet, dan kan het zomaar zijn dat diezelfde switch op precies het juiste moment weer moet omzetten. Goed opletten dus!

De vierde en laatste gamesoort is Giant Jungle en dit kan wat mij betreft ook omschreven worden als ‘gestoord’. Je bent hierin (eindelijk!) Donkey Kong, en het is een enorm speelveld waarin je weer zoals in Mario’s Main Event af en toe een nieuwe tegel krijgt. Het speelveld is hierin zo groot, dat je je vierpuntsdruktoets nodig hebt om het speelveld te kunnen onderzoeken. Het is hectisch, grootschalig en vooral heel moeilijk, dus ik raad toch aan om elke spelsoort eerst helemaal door te spelen voor je aan die Giant Jungle begint.Wat wel een leuke plus nog is bij deze game, Minigames. Ik heb er bij Mario64 op de DS heel erg van genoten, van de vele minigames die de game telde. Hoewel dat er in deze downloadable natuurlijk stukken minder zijn, is het toch mooi dat Nintendo die traditie er wel in heeft gehouden. Nou ja, heel veel uitleg, maar wat is nou mijn mening over Mario and Donkey Kong: Minis on the Move? Ik vind hem ontzettend leuk, maar ik zie hem wel apart van de Mario vs Donkey Kong-franchise. Deze game is toch heel anders puzzelen dan zijn voorgangers. Bovendien zijn er veel verschillen te constateren in de graphics en de muziek. Waar de versus-franchise altijd achtergrondmuziek heeft die origineel is en tegelijkertijd een soort grappige remix is van bekende Mario-muziekjes, is dat in deze game veel eentoniger en overduidelijk minder overdacht.

Qua graphics is de schattigheid er ook redelijk uitgesloopt. Het ziet er minder mooi uit en bovendien kijk je vooral naar je onderste scherm waarin je heel basic gewoon de blokjes ziet en wat icoontjes. In het bovenste scherm gaat je mini zijn gang wel, maar daar kijk je niet omdat je hem meestal niet gewoon zomaar kunt laten lopen maar je al die tegels gauw moet neerleggen of verschuiven enzovoorts.Al met al ben ik wel verslingerd aan deze game, maar dat is vooral omdat ik deze manier van puzzelen erg grappig en verfrissend vind. Bovendien kun je in elk level drie Mario-munten sparen, en het is natuurlijk een extra uitdaging om niet alleen het sterretje te halen, maar ook drie drie munten. Bovendien komt er dan zo’n mooi sterretje bij het level vakje in het menu te staan, dus daar strijd ik graag voor. Toch vind ik deze game in vergelijking met eerdere delen simpelweg te simpel, dus als je die nog niet hebt gespeeld, dan zou ik eerder voor versus gaan dan deze ‘and’.Laura’s Score:Gameplay: 7 /10Fun: 7 /10Levensduur: 9 /10 Graphics: 7/10Originaliteit: 7/10Totaal volgens reviewer: 7,4

About JennyD

Jenny schrijft graag over games, films en tech. Als ze niet te laat is met op play drukken als haar katten debiel doen, dan is ze in de bioscoop te vinden, cocktails aan het drinken of aan het genieten van een hiphopfeestje.

View all posts by JennyD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.