Naar aanleiding van het artikel dat ik met jullie heb gedeeld over cosplay heb ik iemand gevonden in Nederland die dit lekker fanatiek doet. Neem een kijkje in het leven van cosplaygirl Tare!
Zou je jezelf voor willen stellen aan onze lezeressen?
Hallo dames! Mijn naam echte naam is Kaanda, maar op het wereld wijde web noem ik mezelf Tare (spreek je uit als ‘ter’). 21 zomers jong, woon nog bij mijn ouders vlakbij Utrecht en werk parttime in een schoenenzaak. Mijn ‘Player 2’ zit in Engeland, we hebben elkaar ontmoet via online gamen. Ik groeide op in de SNES era, toen begon mijn interesse voor gamen op 4 jarige leeftijd.

Hoe ben je aan je nickname Tare gekomen?
Het begon ergens toen ik 13 was volgens mij, ik melde me aan als TarePanda (een Japans panda character van San-x) op zo’n oud profiel website, jaaaaaren terug. Een vriendin van mij korte het af naar Tare, omdat het makkelijker aanspreken was haha, dus dat heb ik zo gehouden, hoewel mensen het soms nog raar uitspreken.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk als parttime verkoopster in een schoenenwinkel en als ik lekker thuis zit, ben ik aan het gamen (PC) of bezig met het maken van mijn kostuums. Heerlijk de radio aan en lekker achter die naaimachine of mijn vingers vast lijmen met een heet lijmpistool aan een stuk karton. Of filmpjes maken voor mijn Youtube channel over DIY of cosplay.

Welke games speel je graag?
Ik speel vooral op PC dus ik zit hele dag op Steam, daar koop ik ook mijn games. Steam sales zijn zeer verslavend en mijn PayPal huilt van ongeluk. Dagelijks speel ik Team Fortress 2 en Left 4 Dead 2 met mijn vrienden van Steam. Binding of Isaac, Borderlands, Bioshock, Mass Effect 2 en Bit Trip Runner 2, daar ben ik nog mee bezig, note: ik ben erg sloom met het uitspelen van games, I’m such a snail.

Welke game zit je momenteel op te wachten?
Ik moet Bioshock 1 en 2 nog uitspelen en Bioshock Infinite ziet er heel cool uit, dus daar zit ik op te wachten. Verder heb ik nog geen andere games op het oog.

Doe je nog aan DDR-en?
Oh nee, al heel lang niet meer. Mijn conditie is weer terug naar 0, ben al buiten adem als ik voor de bus moet rennen. Meeeh!

Laten we het dan nu over Cosplay hebben! Hoe ben je aan het cosplayen geraakt?
Mijn geheugen is echt niet goed meer, maar ik gok dat ik 14 jaar was en toen door 2 vriendinnen geïnteresseerd raakte in Japanse cultuur en dus ook cosplay. Mijn eerste conventie was Animecon, toen had mijn moeder (ik kan alleen kleine dingen maken met de naaimachine, nu nog) mij een schooluniform gemaakt en ging ik als de karakter Tomo van de anime/manga Azumanga Daioh! Kan geen foto vinden, sorry. Ik ging voor 1 dag en ik vond het echt zo geweldig, al die kostuums en tijd die mensen erin hebben gestoken en alle activiteiten die je daar kon doen. En dat allemaal prikkelde mijn zintuigen met: GA COSPLAYEN! MEER COSPLAYS MAKEN!

Als welk karakter ben je al eens gaan cosplayen?
Tomo – Azumanga Daioh!, Miyavi (Japanse zanger), Misa – Pita Ten, Prince of Cosmos – We love Katamari, Chun-Li – Street Fighter, Cammy – Street Fighter, Spy – Team Fortress 2, Female Commander Shepard – Mass Effect 2, Smooooch – Beatmania IIDX. Cosplays in de maak: Motoko Kusanagi – Ghost in the Shell, Scout – Team Fortress 2, Chell – Portal 2, Lilith – Borderlands.Het zijn er niet zo veel, maar mind you, het kost veel tijd en geld om een mooi kostuum te maken. Ik gebruik altijd wel een oude wanneer ik nieuwe meeneem, anders is het zonde om ‘m na 1x dragen voor altijd in de kast te laten hangen.

Over het algemeen zijn je karakters game-gerelateerd, is daar een reden voor om bepaalde karakters te kiezen?
Reden kan voor iedereen verschillend zijn. Ik vind game characters gewoon leuker om te cosplayen omdat ze wat ‘echter’ zijn dan anime of manga characters, je snapt wat ik ermee bedoel. Ik vind ze meer herkenbaar en er zijn altijd fanboys die je cosplay geweldig vinden.Ik kies gewoon characters die weinig zijn gecosplayt door anderen, vooral hier in Nederland, want het is wel zo leuk om het uniek mogelijk te houden, als in: niet 20 andere meiden die op dezelfde conventie Mega Mindy zijn.Wat ik toevallig onbewust doe, ik cosplay characters van games die ik nog niet heb uitgespeeld.

Doe je aan cosplay omdat je het leuk vindt? Het creatief bezig zijn met de outfit? Of is de aandacht ook wel leuk?
Ik denk dat elke cosplayer het leuk vind om te cosplayen, want.. anders zal je het niet doen toch? Sommige hebben er een droombaan van gemaakt en verdienen er ook geld mee, wat mij echt fantastisch lijkt! Cosplayers die worden ingehuurd op een evenement of als guest op conventies komen, prop makers die hun replica’s verkopen, cosplayers die tutorials maken op Youtube etc.Cosplayers zijn in mijn ogen echt de meest creatieve mensen, ze maken echt van alles, maar ook ALLES wel een kostuum van. En dan denk je: “Hoe heb je dat stukje van je wapen zo kunnen maken?” En dan zegt diegene: “Wasknijpers.”. En zo makkelijk kan het dus zijn. Het is gewoon de tijd die je erin stopt, zoveel mogelijk mooie details erop krijgen, de juiste materialen vinden, juiste print, juiste schoenen, pruiken, lenzen.. En dan is het conventie tijd, de rode loper voor je cosplay. Natuurlijk is aandacht leuk, mensen die complimenten geven of dat ze gaan vragen hoe je het gemaakt heb. Maar te veel aandacht is ook niet leuk, je wilt gewoon lekker met vrienden socializen en af en toe met rust gelaten worden, maar ja, dat ben ik. Er zijn wel ergere attention wh*res op de wereld. Zo was ik mijn vriendje kwijt op MCM Expo London, omdat mensen achter elkaar vroegen of ze een foto mochten maken en toen vond ik hem past 7 uur later bij de uitgang en hij had al mijn spullen!

Maak je al je outfits zelf? Laat je ze maken? Of bestel je ze via internet?
Ik gaf al eerder aan dat ik niet met de naaimachine kan omgaan. Ik kan kleine dingen maken, maar geen kostuums vanaf patronen e.d. Dus zoek ik altijd een andere uitweg, namelijk basic dingen kopen op Ebay of andere webshops en daarmee wat in elkaar flansen. Pruiken draag ik alleen als het nodig is, wanneer ik geen paars of blauw haar heb. En lenzen vind ik een extra detail aan de character. Sommige mensen vinden lenzen niks of het zit niet lekker.

Hoe vaak en naar welke events ga je? Welke is je favoriet?

Ik ga elk jaar wel vaker naar conventies, omdat er steeds nieuwe bij komen. Ongeveer 3 a 4x per jaar in Nederland. Mijn favoriet blijft Animecon, omdat het de grootste van Nederland is en ik beschrijf het altijd als: PARTY HARD! Verder ben ik naar Abunaicon, Tsunacon, YaYcon en MCM Expo geweest.

Ga je ook wel eens in het buitenland naar een cosplay event? Zo ja, welke?
Ik ben afgelopen oktober voor het eerst naar een buitenlands conventie geweest, MCM Expo London (comic con). Het was echt een enorme avontuur om daar naar toe te gaan en echt ZO VEEL mensen te zien op 1 locatie. Wel DUIZENDEN! Vele events, panels, game promoties en andere dingen te doen daar, echt fantastisch! Het is elk jaar in mei en oktober in London, maar ze hebben nog meer locaties in Engeland waar ze het organiseren.

Wat is het eerstkomende event dat op je agenda staat? En als welk karakter ga je dan?
Volgens mij wordt dat Animecon in juni en MCM Expo Manchester in Engeland in juli. Ik heb Chell van Portal 2 op de planning staan en ik ga mijn Commander Shepard N7 suit van Mass Effect 2 weer gebruiken. Misschien nog iets anders, hangt er vanaf of mijn koffer daar wel zo blij mee is.

Fotograaf: Kurnikoff.com

Doe je dan ook mee aan cosplay wedstrijden? Zo ja, ook wel eens iets gewonnen?
Er zijn vele verschillende wedstrijden dat zo ver gaat als National champion, Europees champion, World champion, etc. etc. Het wordt ook in verschillende landen gehouden. Zover ik weet wordt de Europese in London gehouden en gaat de winnaar naar Japan en doet mee aan de World Champion (als ik het goed heb).Er zijn verschillende soorten wedstrijden: acting, character en costume. Kunnen er misschien nog meer zijn, maar dit zijn meestal de hoofd categorieën. Dat kan solo of met een groep (bijv. met iemand uit het buitenland of uit eigen land). Je voert een act uit wat bij je cosplay past en maakt het zo leuk en uniek mogelijk. Character wedstrijden spreekt voor zich. En costume wordt je beoordeeld op je kostuum, hoe mooi het is afgewerkt, wat heb je gebruikt aan materialen etc., soms een catwalk wedstrijd.Je wordt beoordeeld door juryleden, die ervaring hebben met competities, winnaars waren/zijn van bepaalde wedstrijden, etc. Ze beoordelen je dus op verschillende dingen, maar dat hangt natuurlijk van de categorie af. Ik heb nog nooit meegedaan aan een compo, maar lijk me leuk om er een te doen dat je alleen beoordeeld wordt op je kostuum.

Zijn je vrienden/vriendinnen ook bezig met cosplay?
Heel veel! Volgens mij heb ik de meeste ook ontmoet op conventies. Het is beetje een vaste club die je altijd tegenkomt en mee rond gaat hangen hele conventie lang. Vaak zie ik zo ook alleen op conventies, omdat iedereen overal en nergens woont in dit klein landje, maar dat maakt het ook leuker.

Heb je favoriete website met betrekking tot cosplay?
Ik heb een aantal cosplay Facebook pagina’s geliked: Love Cosplay Magazine, Tokyo Otaku Mode, … dat was het lol!). Websites niet echt, alleen als ik wat zoek. Er zijn zoveel websites, fora, pagina’s te bezoeken, ik hou het op een gegeven moment allemaal niet bij. Vind Facebook pagina’s fijner, komt meteen op mijn tijdlijn.

Heb je een tip voor dames (en/of heren) die willen gaan cosplayen?
Allereerst, doe lekker waar je zin in hebt en laat je niet wijs maken door mensen om je heen. Er is veel competities in deze wereld, maar we zijn ook een hechte familie met dezelfde interesses. Wees niet bang om op iemand af te stappen voor een foto en/of informatie, want we bijten niet.Begin lekker met iets simpels en probeer jezelf uit te dagen om iets te maken wat onmogelijk lijkt (lees: dat dacht ik met mijn Mass Effect suit). Zit je een keer in een dip, ga lekker cosplay video’s kijken op Youtube, werkt voor mij erg motiverend en dan ga ik weer in beast-mode om kostuums te maken. Vraag je vrienden om mee te doen, group cosplay is hartstikke leuk en zo help/motiveer je elkaar.Ik zei al eerder dat het veel tijd, geld en moeite kost, cosplay eist vrij veel energie, maar als je terug kijkt en eindelijk je cosplay aan heb, mag je enorm trots zijn op jezelf!Live long and cosplay!Je kan deze cosplay girl Tare ook volgen via de volgende mogelijkheden:

About LadyPatries

Gamer, Moeder, Vrouw van <3

View all posts by LadyPatries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.