Het is weer vrijdag de week is voorbij! Het is weekend, tijd om te gamen! Welkom op de Casual Friday! Voor deze Casual Friday bespreek ik het zoek en vind spel The suprising adventures of Munchausen.Lang geleden was er eens een prachtig koninkrijk, vol tevreden inwoners… Maar op een dag verwoeste een schurk het ‘hart’ van het koninkrijk – magische steen die licht en welvaart bracht. Nadat de magische steen was vernietigd, raakten de stukken verspreid over het koninkrijk. De rijkdom van de koning verdween het volk werd ontevreden. Het koninkrijk, dat eens een land vol licht was, werd in een diepe duisternis gehuld. Een vreemdeling komt naar de koning, en vraagt om zijn dochters hand, in ruil daarvoor zal de koning een kist met geld krijgen. De koning stemt toe en de dochter schrijft als laatste nood een brief naar Munchausen, waarin ze om hulp vraagt. Jij speelt als Munchausen, en vind de brief van de prinses. Aan jou de taak om dit huwelijk te voorkomen. Ik merk meteen dat dit spel anders is als andere zoekspellen. Ondanks dat ik vaak als gevorderd speel besloot ik per toeval deze keer als beginner te spelen, en daar ben ik blij om! Het duurt even voordat ik doorheb hoe ik voorwerpen moet gebruiken. Rechts in beeld staan voorwerpen die je nog moet vinden, soms in onderdelen en soms één enkel voorwerp. Wanneer je het gevonden hebt of alle onderdelen hebt, komt het volledige voorwerp in je inventaris terecht. Daarna kun je het gebruiken om weer verder te komen in het spel.

Om het huwelijk te stoppen heb je de koning beloofd alle stukken van de uit elkaar gespatte steen terug te vinden. Je zoektocht begint met een minipuzzel om het kasteel uit te komen, want de vreemdeling heeft de uitgang geblokkeerd met meubels! Je moet de meubels op de juiste manier langs elkaar heen schuiven om door te kunnen lopen. Naast deze minigame merk ik dat er heel veel minigames zijn. Zo heb je mechanisme puzzels waarbij je een kettingreactie moet veroorzaken met de voorwerpen die je hebt, om bijvoorbeeld ‘toevallig’ een eend uit de lucht te kunnen schieten. Daarnaast zijn er onder andere schuifpuzzels, mahjong, zoek de verschillen en nog veel meer! Tussen alle minigames door loop je door het verhaal heen op zoek naar de stukken steen. Maar om de voorwerpen rechts in beeld te voltooien, moet je soms goed zoeken! Je kunt het beeld namelijk een klein beetje naar links en naar rechts verplaatsen. Op deze manier kan het zijn dat het ene huis een beetje langs de andere heen schuift, doordat je een beetje schuin langs het huis heen kijkt, en je een voorwerp ziet liggen die normaal net niet te zien zou zijn.

Wat dit spel bovendien uniek maakt, is het feit dat de standaard zoek en vind levels zoals je die in andere games zou vinden, hier een nieuw jasje hebben gekregen. Je krijgt niet de naam van het voorwerp die je moet zoeken op de afbeelding, maar je krijgt rechts allerlei afbeeldingen te zien die je in een ‘associatie’ puzzel moet gebruiken. Dit betekend dat als je bijvoorbeeld rechts in je lijst een plaatje van een egeltje ziet staan, je iets op de afbeelding moet zoeken die iets gemeen heeft met het egeltje, zoals een cactus. Op deze manier wordt je uitgedaagd eens anders te denken terwijl je een zoek en vind spel speelt, want nu moet je nadenken over wat voor voorwerp een verband zou kunnen hebben met een piratenvlag, schoenveter, vampier of een muizenval. Weet jij de juiste voorwerpen te vinden die bij de kleine afbeeldingen passen? Wees niet bang dat je door de puzzels en minigames het bos niet meer ziet, want ondanks dat het verhaal vol zit geladen met deze uitdagende puzzels en minigames, zit er wel degelijk een verhaallijn in! Sterker nog, er is niet alleen een verhaallijn en vele personen die je moet helpen, maar het is ook nog heel grappig! Munchausen is een rare baron, een beetje een vreemd figuur die in sommige situaties heel grappig door de bocht kan komen. Moet je een eend uit de lucht schieten voor een vriend? Maak je zorgen, want terwijl jij een heel mechanisme in elkaar knutselt, valt hij in slaap! En hoe maak je hem wakker? Als je op hem klikt murmelt hij een beetje dat hij niet sliep en dat je het mis hebt, om vervolgens weer weg te doezelen. Heb je al 3 van de 4 hoefijzers en kun je de laatste maar niet vinden, en heb je die laatste na een hele lange tijd eindelijk gevonden? Munchausen zal komisch uit de hoek komen zetten met een opmerking dat dat irritante ding dan eindelijk gevonden is. Munchausen is een komische baron waar je gewoon wel van moet houden. Zal het hem lukken om alle stenen te vinden met jouw hulp? Wat voor andere rare figuren zal je tegenkomen op de reis naar de uithoeken van het koninkrijk?

Conclusie:The suprising adventures of Munchausen is een zeer komisch spel met een heel ander jasje dan de meeste zoek en vind spellen. Ben je al dat zoeken naar voorwerpen een keer zat en wil je eens een ander soort spelletje? Dan is dit het spel voor jou! Met heel veel unieke minigames en erg uitdagende puzzels moet je alle uithoeken van het koninkrijk bezoeken op zoek naar de scherven van de steen. Zoek voorwerpen bij elkaar in de omgeving door ze te combineren, speel associatie-spelletjes om eens op een andere manier voorwerpen te vinden in een zoek en vind level en herstel het hart van het koninkrijk. The suprising adventures of Munchausen is volledig nederlandstalig, heeft uitgebreide animaties en baron Munchausen is gewoon ronduit komisch. Dit is een spel wat je gewoon gespeeld moet hebben!The suprising adventures of Munchausen is op Denda Games een uur gratis te spelen, heb je er dan nog geen genoeg van? Dan kan je het voor €6,99 zelf kopen. Ook voor meer zoek en vind spelletjes kan je op de website van Denda Games terecht.

About DarkPendula

Dol op Nintendo en stiekem wil ze alle Amiibo nog verzamelen. Met de 3DS, Wii U, PlayStation 3 en PlayStation 4 heeft ze een aardige gameverzameling opgebouwd. Als het uit komt is ze aanwezig op verschillende persevents. Met een afgeronde opleiding Informatica wil ze graag zelf games gaan maken.

View all posts by DarkPendula

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.