Harry Potter, een fan van hem ben ik zeker, lekker dat sprookjesachtige, de geweldige boeken, de films. Ik ben er uren zoet mee geweest. En hoe vaak dat ik gezegd heb was er maar zo’n wereld het want het lijkt me heerlijk om te kunnen toveren!
Nou, met Wonderbook: Book of Spells kom je er dicht bij in de buurt. Ik mocht deze game uitproberen en omdat het een spel gericht is op kinderen heb ik hulp ingeschakeld! Wat is het Wonderbook?Het Wonderbook is zoals de benaming het eigenlijk al zegt een boek. Het boek is gemaakt om voor meerdere games te kunnen worden gebruikt. Book of Spells is de eerste game. Het is dus een boek met meerdere pagina’s. Het boek is voorzien van rare vormen en twee kleuren, kinda boring maar als je hem koppelt aan de game veranderd je boek in een echt boek op je tv. Het heeft kleur en je kunt er van alles mee. Je moet tijdens het gamen dus zo min mogelijk naar beneden kijken want dan zie je het boek zoals het werkelijk is, saai en leeg.

Starten met spelenVoordat je kan starten met de game ben je eigenlijk wel even verder. Wat ik persoonlijk wel meteen een minpunt vind en eerlijk gezegd denk ik dat ik als volwassene nog meer geduld heb dan een groep kinderen van tussen de 6 en 10 jaar. De game moet namelijk gespeeld worden met je PlayStation Eye en PlayStation Move. De Move hoef je gelukkig niet elke keer in te stellen maar de PlayStation Eye daarentegen moet je elke keer opnieuw instellen, ook al ga je weer op dezelfde plek zitten. Zoals ik vertelde had ik hulp ingeschakeld. Mijn neefje van 6 was hier en heeft de game gespeeld. Er was een enorme berg geduld nodig voordat hij wat kon gaan doen. Gelukkig had hij het geduld maar ik moet erbij vermelden dat de game voor een 6-jarige nog te moeilijk is. Mocht je de game voor je kids willen halen, dan is het zeker aan te raden dat ze iets ouder zijn.

Op het moment dat je alles ingesteld hebt ga je starten met de game. Allereerst word er een foto van je gemaakt. En hoe gaaf is het, dat het niet zomaar een foto is maar een bewegende foto. Net zoals omschreven wordt in de boeken en zoals je ziet in de film. Erg leuk gedaan! Op het moment dat de foto is gemaakt kun je kiezen voor welke afdeling je wilt spelen. Voor de niet Harry Potter kenner zijn dit: Griffoendor, Ravenklauw, Huffelpuf en Zwadderich. Op het moment dat je dit gekozen hebt moet je in de verboden bibliotheek een boek halen, dit mag alleen met een briefje. Het oude boek zit helemaal onder het stof en jij als speler moet het boek schoonvegen, het leuke is dus alsof het net echt is. Je veegt het boek af en het word ook echt schoon en de tekst wordt zichtbaar. Het boek blijkt een eeuwenoud toverboek te zijn waaruit jij de spreuken gaat leren.

Het Wonderbook ligt voor je op de grond en je gaat er in de kleermakers zit achter zitten. Het boek kent meerdere hoofdstukken, elk hoofdstuk bevat spreuken die je gaat leren uitspreken, uitvoeren en onder de knie moet krijgen. Ik moet eerlijk zeggen dat je best wel even zoet bent met een hoofdstuk. Voordat je de vier spreuken onder de knie hebt ben je wel eventjes bezig. Het leren van de spreuken gebeurd op een zeer uitgebreide manier. Je leert hem dus uitspreken (ik wist niet dat de move je ook kon verstaan?), je moet dus wel duidelijk praten wil het spel herkennen wat je zegt. Nadat je de spreuk kunt uitspreken ga je het gebaar maken. De Move registreert je beweging. Op het moment dat je geoefend hebt is het aan jou om te laten zien dat je de spreuk onder de knie hebt. Dit doe je door een kleine test uit te voeren waarmee je kan laten zien dat je de spreuk beheerst.

Aan het eind van ieder hoofdstuk moet je een toets maken. Niet zomaar een toets met pen en papier, nee een echte tovertoets. De verhaalverteller verteld je wat je moet doen. Je kunt wel hints krijgen maar je moet het toch allemaal zelf doen. Heb je goed opgelet? Dan weet je de toets te halen en krijg je hiervoor afdelingspunten. Met de afdelingspunten kun je ervoor zorgen dat jouw afdeling kampioen wordt. Ben jij slim genoeg?

Graphics en geluidGrafisch ziet de game er niet verkeerd uit maar helaas zitten er wel nog een behoorlijk aantal bugs in. Over het algemeen registreert de camera je boek goed maar soms is het net of je met je Move die omgetoverd is op je beeld naar een toverstok door het boek heen steekt. Je hebt echt veel licht nodig in je woonkamer om de PlayStation Eye alles te laten registreren. Verder bevat je beeld over het algemeen nog veel blokjes. Wellicht iets waar de ontwikkelaar nog wat gaat bijschaven. Ik stoor me er eigenlijk best wel aan. Sony roept altijd dat de PlayStation krachtige games aan kan maar een game als Wonderbook lijkt grafisch gezien nog niet haalbaar. Het moet voor de ontwikkelaar toch te doen zijn dat deze volledig gaat werken.

Bij het boek is trouwens hetzelfde idee als met de EyePet gebruikt om alles op het beeld te krijgen. Hieronder een filmpje waar het goed uitgelegd wordt.


Het geluid van de game is gewoon af, het past erbij, het is in de stijl van Harry Potter zelf, ik mis wel de filmmuziek een beetje maar als je eenmaal aan het spelen bent merk je er niks meer van.

MeningIk denk dat de game leuk is als je tussen de 7 en 10 oud bent, ik vind de doelgroep erg beperkt. Ik zie mezelf de game echt niet dagelijks spelen, hooguit als ik mijn neefje of nichtje op bezoek heb. Daarbij vond ik de game voor een 6-jarige nog veel te moeilijk en moet je kind over een grote berg geduld beschikken voor hij of zij kan starten met spelen. Gelukkig kun je wel meerdere talen kiezen dus de game kan gewoon in het Nederlands gespeeld worden, wat ik op mijn beurt weer vreselijk vind, ik hoor liever Engels maar daar krijg je weer geen ondertiteling bij. Ook de grafische bugs vind ik erg opvallen, of het feit dat de move zichzelf nog wel eens tegen kan werken. Vanuit mijn oogpunt vind ik de game niet zo heel erg geweldig. Voor kinderen die fan zijn van Harry Potter is de game erg leuk, het idee van het Story Book is wel origineel en onwijs leuk echter ben ik van mening dat het Wonderbook niet tot zijn recht komt bij deze game en dat er wat meer uitdaging in had mogen zitten. Ik hoop dat er nog meer titels komen en hoop dat de games beter gaan worden want het Wonderbook zelf heeft zeker meer in zijn mars. ScoreGameplay: 6,5/10Fun: 6,5 /10Levensduur: 6,5/10 Graphics: 6,5/10Originaliteit: 7,5 /10Totaal volgens reviewer: 6,7

About Witchy

Mama van dochters Tessa en Ize. Werkzaam als doktersassistente en gamed al jaren. Favoriete console is de PlayStation 4 en Nintendo Switch. Het liefste speelt ze games op de laptop games zoals World of Warcraft, Two Point Hospital en de Sims 4 .

View all posts by Witchy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.