Wormen. Over het algemeen ongewervelde, glibberige, hermafrodiet beestjes die voornamelijk als vogel en visvoer dienen. Maar er is ook nog dat andere eind van het spectrum. Daar vallen Earthworm Jim, de wormen van Worms en Exogorth van Star Wars onder.


De originele game Worms werd door Team 17 in 1995 op de markt gebracht voor de PC. Worms Armageddon volgde in 1999 op de PC, Dreamcast, PlayStation, Nintendo 64 en Game Boy Color en in 2011 verscheen Worms: Ultimate Mayhem voor de PC en Xbox 360. In 2012 kwam Ultimate Mayhem ook naar het PlayStation Network. Nu zijn al deze Worms games verzameld op één schijfje voor de Xbox 360 en PlayStation 3. Daartussenin zaten overigens ook nog games als Worms: The Director’s Cut, Worms: A Space Oddity en Worms: World Party en alle andere varianten van de game Worms maar die vinden we op dit schijfje niet terug. Wat we wel terug vinden zijn nog 6 downloadable content packs, allemaal voor Armageddon. Battle, Forts, Mayhem, Puzzle, Retro, en het Time Attack pack. Ik ga het rijtje even af, glibber vooral met mij mee.

Worms
De klassieke Worms. Geen poespas, geen team naam of worm namen die je kunt veranderen. Gewoon gaan met die explosieve banaan. Je kunt kiezen voor multiplayer online of met vrienden via Xbox Live, of in je uppie in Challenges en Singleplayer quickmatches. Je kunt kiezen tussen een aantal mappen maar echt veel kun je er niet aan veranderen. Maar dat is geen probleem als je even snel een potje wilt spelen. Één keer de tutorial doen en je hebt ook al meteen je eerste Achievement binnen. Je hebt het wapenkeuzescherm van 15 jaar geleden met een niet al te uitgebreid arsenaal aan bommen, granaten, bazooka’s en springtouwen. Wel zo makkelijk als je niet goed kunt kiezen.

 

 

Worms: Armageddon
Hier word het leuk, je krijgt namelijk heel wat meer mogelijkheden. Bedenk je eigen team naam en geef de wormen hun eigen stemmetjes, Frans, Zweeds, Robot, de lijst is enorm en de stemmetjes zijn allemaal even hilarisch. Daarna kun je ook nog eens al je wormen een persoonlijke naam geven. Dus Patricia kan dynamiet naast Heather neerleggen en Marieke kan Yvonne afmaken met een doel zoekende raket. In totaal kun je maximaal 4 wormen in je team hebben. Armageddon bevat ook de meeste downloadable packs en wapens. Ik heb ze nog niet allemaal geprobeerd maar het Forts pack is al erg leuk om in je eentje te doen. Jij en het team waar je tegen speelt staan tegenover elkaar, elk op een ‘berg’ (van spaghetti of monsterhoofden of een Maya stad) met water ertussen. Maak de wormpjes uit het andere team af en ga zo door naar de volgende map. In Forts begin je met makkelijke tegenstanders die maar 10 health hebben, maar des te verder je in de mappen komt des te meer health je tegenstanders krijgen.


De non playable character wormpjes waar je tegen speelt in de Single player zijn gelukkig niet al te snugger, en vaak win je dan ook mede doordat ze een domme zet doen en bijvoorbeeld zelfmoord plegen. Helaas zit dit met de Xbox Live en Online versie wat anders in elkaar. Ik raad aan om de tijd die je tegenstanders hebben om een wapen te kiezen en te gebruiken niet al te hoog te zetten. Ervaren spelers (zoals mijn tegenstander Willem) krijgen zo alle tijd om je af te maken, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Helaas heb je zelf dan ook net zo weinig tijd om een goede move uit te voeren maar het vergroot je overlevingskansen iets.


Er zijn verschillende speltypes die je kunt selecteren om online te spelen met vrienden. Krankzinnige kratten bombardeert je constant met kratjes health of vette wapens die je kunt oppakken, Beginner, Standaard, Pro, Touwracen of Fort.


Hoewel de meeste wormsoorten in zee leven, wil je deze Worms liever niet in het water gooien. Zij kunnen namelijk niet zwemmen, en gaan dus dood. Ook handig om te weten, des te langer je spel duurt, des te hoger het water komt. – ‘H2Go, the only water worth drowning in!’

Worms: Ultimate Mayhem
Ohw ohw, wat slaat dit spel naar mijn mening de plank mis. Zoals de Worms zelf zeggen ‘Booooriiiing’. Het hele 2D principe van Worms werd overboord gegooid en zo werd Worms: Ultimate Mayhem in 3D geboren. Ik zeg, gewoon niet doen. Lekker genieten van Worms en Worms: Armageddon in 2D. Worms: Ultimate Mayhem geeft je misschien een krankzinnig aantal aan opties om te customizen maar Worms is gewoon niet voor 3D gemaakt en het grote aantal opties aan customizable content is eigenlijk teveel van het goede. Voordat je eindelijk kunt beginnen moet je eerst de namen en het team van uiterlijk veranderen, dat zijn 4 wormen, 4 namen, 4 stemmetjes, 1 team naam en nog een rijtje customizable dingen. De gameplay is ook wennen en heel anders dan het origineel maar als je ervan houdt dan hou ik je vooral niet tegen.

 

 

Conclusie
Banaanbommen, heilige granaten en bazooka’s. Worms is back. Ik kan me uren vermaken met deze game, alleen of samen met vrienden. Ik heb heel wat afgelachen de afgelopen tijd, de bizarre replay’s, de schaamte als je je worm per ongeluk zelfmoord laat plegen of de binnenpret wanneer je tegenstander een domme move doet. En dan al die heerlijke stemmetjes en opmerkingen van die kleine roze helden. Ik raad deze game iedereen boven 7 jaar aan, en the more the merrier! – ‘I can’t believe it’s not Oi Nutter!’

Mijn score:
Gameplay 8/10
Fun 9/10
Levensduur 8/10
Graphics 8/10
Originaliteit 8/10
Totaal door de reviewer: 8.2

About MsMarvel

Woont in Groningen en heeft 4 ratjes (Michelangelo, Leonardo, Donatello en Raphael) en 2 katten Loki & Dunya. Heather is 'in charge of the news' en helpt ook mee in de eindredactie. Is dol op de Marvel comics. Favoriete consoles zijn de PC, Wii U en Xbox360.

View all posts by MsMarvel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.