Het is geen makkelijke opgave om een game te reviewen die voor zo’n niche-publiek is, zonder daarmee in cliches te vervallen als: ‘als je van Formule 1 houdt, dan vindt je dit wel leuk en anders niet’. Toch is dat me mooi wel gelukt.

Ik heb jarenlang gekeken naar Formule 1 op de televisie. Elke zondag zat ik uren voor de buis, te kijken hoe David Coulthard het deed. Dit was nogal na zijn glorietijd, dus hij won nooit, maar ik was puur fan van hem omdat hij zo’n mooi karikatuurhoofd heeft. Hij reed altijd voor McClaren, dus besloot ik om in deze Formule 1-game ook voor McClaren te kiezen en niet voor de andere twee mogelijkheden, Red Bull en Ferrari te gaan.Op zich neemt F1 2012 de gamer die aangeeft een beginner te zijn, netjes aan de hand mee. Je krijgt vanuit de pits stapje voor stapje uitgelegd hoe je moet gas geven, remmen, enzovoorts. Lukt een bepaalde opdracht in deze tutorial niet, dan moet je hem net zo lang opnieuw doen tot hij lukt. Wil je opgeven en alvast een race opstarten, dan heb je pech, dat mag namelijk pas als je de eerste dag van de tutorial hebt voltooid.

Formule 1 racen vindt misschien plaats op vier banden, maar verder heeft het eigenlijk weinig overeenkomsten met racen zoals we dat kennen uit Need for Speed en Gran Turismo. Het gaat hard! Een klein tikje tegen de pook en je ligt al bijna in de bandenstapel, dus je moet goed geconcentreerd aan het werk. De moeilijkheidsgraad ligt ook vrij hoog. Vreemd genoeg is het in de menu’s heel ingewikkeld en vrij druk, terwijl het in het beeld tijdens het rijden eigenlijk heel erg rustig is. Soms vroeg ik me af of ik wel in een race bezig was, want wordt weinig prijsgegeven.Het is is raadzaam om je ogen te allen tijde op het scherm te houden, want het is soms lastig te zien waar je naartoe moet. Gelukkig is er een pijl die het aangeeft, maar soms lijkt die door zijn groene kleur een strookje gras, waardoor het zomaar kan zijn dat je met je F1-kar in een verboden gebied rijdt. Je moet in deze game, en dat is waarschijnlijk het grootste verschil met gewone racegames, echt even een paar keer rondrijden voordat je een level kent en niet steeds met je voertuig langs de kant schuurt.

Mocht je wel in de vangrail belanden, neem dan vooral de tijd om de game even goed in je op te nemen. De formule 1-wagens en de omgeving zien er geweldig uit. Soms is het niet van echt te onderscheiden. Ook is de sfeer erg leuk, van het juichende publiek langs de finishlijn tot de mensen die vanuit de pits tips geven. En natuurlijk dat geluid van die Formule 1-motoren die op volle toeren draaien…Op zich is Formula 1 2012 in alle opzichten een goed gelukte game, alleen duurt het erg lang voor je echt aan het racen slaat. Er is zoveel mogelijk, dat de menu’s vooral beginnende spelers erg zullen afschrikken. Je kunt zelfs mailtjes ontvangen en complete Gran Prix-wedstrijden nadoen zoals in het echt. Ik vind het erg tof hoe de game realistisch overkomt, maar toch begrijpelijk is gemaakt voor mensen die iets minder thuis zijn in de wereld van Schumacher en Hamilton. Bovendien is het interessant om eens in een Formule 1-Ferrari te stappen in plaats van altijd weer diezelfde sportauto’s in de iets algemenere racegames.Mijn score:Gameplay: 7/10Fun: 7/10Levensduur: 7/10Graphics: 9/10Originaliteit: 6/10Totaalscore volgens reviewer: 7,2

About LadyPatries

Gamer, Moeder, Vrouw van <3

View all posts by LadyPatries

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.