Toen ik begon met mijn review voor Risen 2 dacht ik wat is dit nu weer. Na een trailer met een piraat begreep ik er nog niet veel van en ben ik maar gewoon begonnen. Risen 2: Dark Waters is een role-playing game met een verhaal over piraten en flink wat elementen van een rollenspel.

Dankzij een meer uitgebreide omgeving, een nieuw verhaal, nieuwe personages en een geheel nieuwe technische basis, wil Risen 2 het succes van de Risen-franchise wereldwijd uitbreiden. Hoewel Risen 2: Dark Waters dezelfde naam draagt, heeft het verhaaltechnisch niets met zijn voorloper te maken en kun je zo het verhaal binnen vallen.

Na vijf minuten spelen begin ik mij af te vragen voor welke leeftijd deze game is. Ik heb nog nooit zo vaak fuck gehoord in vijf minuten. Fuck dit, fuck dat ze vliegen om je oren. Na een beetje Googlen vind ik dat dit een game is voor 16 jaar en ouder. Dus ik zal het voorlopig met alle fucks doen.

In Risen 2: Dark Waters draait het allemaal om piraten. Je begint als een half zatte luitenant van de Inquisitie. Eigenlijk ben je niet best in je werk en er wordt geopperd dat je maar undercover moet bij de piraten, misschien dat je daar het wapen kunt bemachtigen om de machtige Kraken te verslaan. Of je nu echt piraat wordt of undercover gaat, blijft een beetje in het midden en hangt af van de keuzes die je maakt.

Toen ik begon wist ik niet of ik dit een leuke game ging vinden. Er zijn veel cutscenes en er wordt echt heel veel gesproken. Je kunt niet alles zomaar door skippen, want als je verkeerde dingen zegt, kies je andere paden. Dit vind ik wel een voordeel van deze game. Je beslist helemaal zelf wat je zegt en je kiest daarmee ook zelf voor de gevolgen. Wil je iemand bedreigen of probeer je humor, gevatte opmerkingen of blijf je bescheiden en zelfs lieg je of vertel je de waarheid. Toch maakt dit de game wel ook erg traag.

In principe heb je geen kaart van een deel waar je bent tot je deze vind, steelt of verdient. Mijn tweede eiland heb ik werkelijk alles gelopen wat je kon lopen tot ik er, na ongeveer negen uur in de game, achter kwam dat je ook kun teleporten. Je drukt op een cirkel op de kaart en je bent in die stad of dat strand. OMG waarom heb ik zoveel gelopen en waarom heeft dit spel me niet uitgelegd dat dit kan. Dat kan ik toch niet weten?! Dit had zoveel sneller gekund dan ik het nu heb gedaan. Niemand legt me iets uit en ik speel veel op goed gelukt. Grote kans dat dingen makkelijker kunnen dan dat ik nu door heb…

Je muis is je machtigste wapen in dit spel. Je loopt wel met je standaard WASD, maar je draait je camera met je muis mee. (Tip: zet de snelheid op half, dan kijk je vaker naar de rug van je character, dan dat je er als een gek omheen draait) Dingen oprapen, muis, kist open maken, muis, iemand in elkaar slaan met je zwaard, muis, muis, muis, muis. Ja, spamklikken is de manier om te slaan tot je meer skills leert. Mijn wapen pakken met mijn scrollwiel vind ik niet altijd ideaal. Skills leren vind ik echt verrot in dit spel. Alles kost je 1000 gold voor een extra skill. Bijvoorbeeld pickpocked; 1000 gold, lockpicking; 1000 gold, maar ook een extra slag kunde, 1000 gold. Nu zegt 1000 gold je niet zoveel, maar als je van een dood beest 5 gold krijgt en van een opdracht 100 dan duurt het best lang voor je dingen kunt kopen die je ogenschijnlijk wel nodig hebt. Zo kom je steeds meer kisten tegen die op slot zitten en die je niet kunt open maken tot je echt de skill lockpicking hebt. Ook zijn er quests die niet verder gaan zonder deze skills. Dit staat er overigens niet bij, weer mijn Google skills, verdorie deze quest lukt me echt niet. Wat moet ik nu doen. Google: lockpick de kist op deze plaats en dan kun je verder, JA MAAR, ik heb geen lockpicking…

Overigens kun je veel later in het spel (voor mij na ongeveer 12 uur spelen) met je eigen boot ook weer terug naar andere eilanden en opdrachten alsnog afmaken. Zeker een quest die je 1000 gold oplevert is het waard om even voor op en neer te varen.

De graphics van Risen 2 vind ik wel goed. De ogen zijn een beetje doods en de monden bewegen bijzonder vreemd. Maar ik vind het water er goed uit zien en ook de bomen en planten geven je het gevoel dat je op een echt eiland bent. Ook moet ik zeggen dat ik de zandstranden wel zandstranden vind. Geen grote gelige vlaktes. Vind je de game te donker worden? Dan zoek je toch gewoon een bed, slaap tot de volgende morgen en alles is weer licht. Ook handig als je iemand in de nacht moet volgen en het maar geen nacht lijkt te worden.

Ik blijf een vrouw en het moet gezegd worden. Ik heb me werkelijk dood gelachen om de opmerkingen in Risen 2. Patty, de piratendochter die je vanaf het begint helpt heeft een mega decolleté. Haar bloes staat een behoorlijk eind open. Seksistisch of tijdspassen… dat kun je je afvragen. De piraten hebben geen hoge pet op van vrouwen, maar daar zal zij zich niks aan aantrekken. Quotes als “Perhaps you can pick me a special new outfit, for any other jobs you can want to rent me out for?” of weigeren een keuken dienst te draaien omdat ze een vrouw is vind ik vet grappig. Dat je haar dan kunt omkopen met rum is zo’n lekker piraten cliché. Je zou dit een vrouw onvriendelijke game kunnen vinden, ik niet. Ik lach me dood om de grappen en een feminist in de piratenwereld lijkt me ook te onrealistisch. Patty is overigens geen van deze. Ze is geen hoer, zoals alle andere vrouwen in het spel, ze is geen piraat, want mannen accepteren geen vrouwelijke piraat. Wat is ze wel? De dochter van een piraat, wat haar geen piraat maakt, maar ze zegt er wel één te zijn, hahaha.

Mijn Mening:Ik heb nu in totaal 29 uur gespeeld en 13 achievements unlocked. Ik weet niet hoe ver ik ben en of dit allemaal veel sneller had gekund, maar ik heb gelachen. Ik ben sinds kort weer vrijgezel en ik kom echt wel wat afleiding gebruiken. Ik ben nu op een stukje met een gnome die Jaffar heet. Hij heeft Engels geleerd van de piraten en hij noemt iedereen Silly Fucker. Als hij in één zin één keer fuck zegt is het weinig.

Er zitten wel veel kleine bugs in het spel hoor, soms kun je een deur niet uit omdat er wachters in de weg staan, staat Patty midden in de lucht omdat ze schijnbaar de trap vergeten is te nemen of klim je een rots op waar je knieën helemaal in de rots verdwijnen. Eigenlijk maakten de bugs me niks uit. Ik vermaak me prima met dit spel en ik ga zeker door tot ik hem heb uitgespeeld en ik die zeekoe van een Mara verslagen heb. Ik vind het een aanrader! Wat is er leuker dan een “turkey” slachten en “raw chicken” looten. Mijn score:Gameplay: 7/10Fun: 7/10Levensduur: 7/10Graphics: 7/10Originaliteit: 7/10Totaal volgens reviewer: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.