Street Fighter X Tekken (uitspreken als Street Fighter cross Tekken) is een kruisbestuiving tussen deze twee games. De looks & feel van Street Fighter staan hierbij centraal. Het lijkt dus eigenlijk gewoon Street Fighter IV met als extra de karakters van Tekken. Of is het toch meer?Street Fighter X Tekken werd enige tijd geleden door Capcom aangekondigd. Zowat tegelijkertijd kondigde Namco aan bezig te zijn met Tekken X Street Fighter. Hetzelfde idee alleen dan met de stijl van Tekken. Capcom is geen onbekende wat betreft deze mix games. Zo is er ook al eerder Capcom VS SNK uitgekomen (Capcom karakters gemixt met Neo Geo SNK karakters).

Street Fighter X Tekken bied een totaal van 38 speelbare karakters. Helaas dus niet standaard alle Street Fighter en alle Tekken karakters maar uiteraard wel de meest populaire. De PlayStation 3 (en ook de later te verschijnen Vita versie) hebben nog een aantal extra karakters namelijk Megaman, Pac-Man, Cole, Toro en Kuro. Uiteraard moet je een gegeven paard niet in de bek kijken maar ik vraag me serieus af wat deze karakters in een game als Street Fighter X Tekken moeten. De ontbrekende karakters van Street Fighter & Tekken kunnen later middels DLC worden toegevoegd.

Hoewel de game oogt als een Street Fighter game zullen mensen die ooit Tekken gespeeld hebben zich ook direct vertrouwd voelen met de controls. De combinaties die je kent uit Tekken werken namelijk ook met de Tekken karakters in deze game. Met andere woorden, kende je de special moves uit Tekken dan ken je ook de special moves van de Tekken karakters in Street Fighter X Tekken.

Nieuw in Street Fighter X Tekken is ook het tag systeem (zoals dit bijvoorbeeld ook bij King Of Fighters aanwezig is). Je kan dus nu je favoriete Street Fighter karakter kiezen om samen te werken met je favoriete Tekken karakter. Elke combinatie is mogelijk! Je kan tijdens je gevecht gemakkelijk onderling de karakters wisselen en elke vechter heeft een individuele energiebalk. Maar let wel op, als er 1 van de 2 het loodje legt heb je de ronde verloren. Het is dus zaak dat je verstandig tussen je beide vechters wisselt.

Ook erg goed is het uitgebreide tutorial systeem waardoor eigenlijk iedereen met de game kan beginnen. Het is namelijk wel belangrijk dat je de tactische aspecten kent want anders haal je nooit het volledige uit deze game en blijf je vooral in de online battles verliezen. Dit is ook gelijk een zeer goede eigenschap, het is geen vecht game waar je door wat button bashen ver kunt komen alhoewel de very easy mode ook heel erg gemakkelijk is. Nieuw in Street Fighter X Tekken is het zogenaamde Gem systeem. Iedere vechter heeft standaard 2 Gem’s welke je tijdens je gevecht kan inzetten. De Gem’s zijn een soort van magische stenen, ieder met een andere eigenschap. Zo kan je bijvoorbeeld een Gem inzetten om kort gemakkelijk special moves uit te kunnen voeren. De kanttekening hierbij is wel dat de moves minder schade dan normaal aanrichten.

Naast het Gem systeem is er ook een Pandora modus. Hierbij offer je de energie van 1 vechter op om vervolgens met de andere vechter voorzien van superkrachten het gevecht te winnen. Let wel, hiervoor hetb je maar 10 seconden anders verlies je sowieso de ronde.Uiteraard heeft Street Fighter X Tekken ook weer een online multiplayer waarmee je na ieder gevecht punten krijgt. Zo stijg (of bij verlies daal) je in rang. Mocht je de gewone arcade mode willen spelen is het verstandig om de online mogelijkheid uit te schakelen anders zul je geregeld in je gevecht gestoord worden met een online uitdaging. Dit is het begin best leuk, maar als je net in de 3e ronde zit en bijna van die oh-zo moeilijke tegenstander gewonnen hebt is het hoogst irritant. Na je online gevecht mag je namelijk gewoon weer helemaal opnieuw beginnen.Qua graphics is Street Fighter X Tekken dik in orde, precies de cell-shaded graphics zoals je ze uit Street Fighter IV kent. De achtergronden zijn wel vrij druk, soms zelfs zo druk dat ze je kunnen afleiden.

Kort samengevat heeft Capcom met Street Fighter X Tekken bijna een ultieme 2D vechtgame neergezet. Het is mooi hoe ook de gameplay van Tekken behouden blijft in deze game. Uiteraard moet je wel iets van een liefhebber van 2D vechtgames zijn, anders is het misschien verstandig te wachten op Tekken X Street Fighter. Dezelfde mix alleen dan linksom in plaats van rechtsom gedraaid.Gameplay 9/10Fun 8,5/10Levensduur 9/10Graphics 8/10Originaliteit 9/10Totaal 8,7

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.