Als ik een spel krijg om te reviewen weet ik meestal niet waar ik aan begin. De titel Runespell: Overture zegt mij dan ook niet bijzonder veel. Toen ik las dat ik een RPG met poker mechanics ging spelen dacht ik HUH?! Ik kan niet pokeren wat nu? Geen probleem met dit spel. Je leert snel wat je moet doen en dan blijkt het snel een leuke game die je niet weg wilt leggen. Ik heb er in drie dagen stiekem al meer dan zeven uur in zitten.

Wat voor spel?Ja, ik zei het echt, een RPG met poker mechanics. Je bent een ‘changeling’, een gemaskerd personage die eigenlijk niet goed meer weet wie hij is. Je word geïntroduceerd in een sneeuwlandschap waar je naar verschillende punten gaat reizen. Je loopt van punt naar punt en voor je het weet sta je voor je eerste battle. Met poker/ yahtzee combinaties ga je je tegenstanders verslaan.

BeginnenAls je dit spel begint krijg je eerst een tutorial modus. Deze kun je overslaan, maar als je net als mij nog nooit hebt gepokerd is het een goede om mee te beginnen. Je eerste twee games doe je zelf weinig en wordt je vertelt welke kaarten te verplaatsen. Het scherm bestaat uit twee helften. De bovenste helft zijn jouw kaarten. De onderste helft zijn van je tegenstander. Het lijkt even of je patience gaat spelen, zo ziet het er uit. Door combinaties te maken van vijf kaarten ga je aanvallen creëren. Alles boven een Pair geeft je een aanval. Mocht je onverhoopt toch een slechte stapel maken dan kost je dat tien van jouw health. Per beurt mag je drie zetten doen. Je kunt je eigen kaarten verplaatsen, kaarten van je tegenstander stelen of een aanval doen. Welke mag je zelf weten, drie keer stelen kan ook.

Als je in een dorpje komt krijg je quests van de bewoners. Deze zijn over het algemeen niet meer dan ‘versla die en die daar’, of ‘vecht eerst maar eens met mij’. Op je kaart worden stippen oranje als je er een quest battle moet doen. Soms moet je langs schilden om bij een oranje stip te komen. Een schild is een verplichte battle, die moet je winnen om er langs te mogen. Al het gepraat tussendoor vind ik af en toe wel een beetje veel, maar met doorklikken kun je ook gewoon verder, dan mis je alleen het verhaal van jouw ‘changeling’. Krijg je een tegenstander niet verslagen dan zou ik toch even het gesprek lezen, want je kan een goede tip gemist hebben. Bijvoorbeeld “val niet aan als hij zijn shield gebruikt”.

KaartencombinatiesWat geeft nu een goede aanval? De grootste aanval die je kunt maken is die van 50 en de kleinste aanval doet 8. Deze punten zijn de schade die je je tegenstander toe brengt. De groter de aanval, de sneller hij verslagen is. Royal Flush / 50 punten / 10, boer, vrouw, koning en aas van dezelfde soort Straight Flush / 40 punten / 5 opvolgende kaarten van dezelfde soort, 5-of-a-kind / 20 punten / 5 dezelfde kaarten, zoals 5x een vrouw 4-of-a-kind / 18 punten / 4 dezelfde kaarten en 1 niks kaart zoals 4x een 8 en 1x 4 Full House / 15 punten / 3 dezelfde en 2 dezelfde kaarten, zoals 3x een vrouw, 2x een 8 Flush / 12 punten / 5 kaarten van dezelfde soort, zoals 5x een harten kaart Straight / 11 punten / 5 opvolgende kaarten van verschillende soorten zoals harten2, klaver 3, enz. 3-of-a-kind / 10 punten / 3 kaarten van dezelfde soort en 2 niks kaarten, zoals 3x aas en een 7 en 2 Two pairs / 9 punten / 2x 2dezelfde kaarten met 1 niks, zoals 2x 8 en 2x een boer en een aas Pair / 8 punten / 2x dezelfde kaarten met 3x niks, zoals 2x een boer met een 8,4 en 2Als je het echt even niet meer weet, kun je onder in beeld op de help knop drukken, dan zie je welke combinaties aanvallen opleveren.

Als je verder in het spel komt verzamel je speciale aanvallen in de vorm van kaarten. Zo kun je allianties krijgen. Deze kun je met genoeg rage inzetten en dan vallen zij voor je aan. Rage krijg je van aanvallen doen en krijgen. Als je geen kaart aanval hebt kun je een speciale kaart inzitten. Vuur, ijs, een alliance die heel hard slaat je kunt van alles krijgen. Als je aanvallen ‘leeg’ zijn kun je ze niet gebruiken en moet je deze aanvullen door ze te verdienen met quests.

Mijn MeningIk vond dit echt een heel leuk en verslavend spel. Als je een tegenstander namelijk niet verslaat kun je hem oneindig over doen en ik geef niet graag op en ga dan door tot ik hem verslagen heb. Ook krijg je je specials gewoon terug als je verliest. Ik kon echt niet pokeren en misschien nu nog niet, maar dit spel spelen, dat kon ik wel. Je zal er niet beter van worden in pokeren, daar heeft poker zelf veel meer regels voor.

Ook kun je in Steam achievements verdienen. Deze game is maar €8.99 verkrijgbaar op Steam, maar je kunt er ook een gratis demo uit proberen. Een leuke game om de regenachtige dagen door te komen. Ik vind het een aanrader!

Score:Gameplay: 8/10Fun: 8/10Levensduur: 8/10Graphics: 8/10 Originaliteit: 8/10Totaal: 8/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.