Het gamepersonage dat we deze keer onder de loep nemen bij is Donkey Kong. Wie kent deze grote aap nog niet? Wij weten er nog heel veel over! Lees snel verder over deze aap.

Donkey Kong is ontworpen door Shigeru Miyamoto. De naam van Donkey Kon zou eigenlijk domme aap moeten zijn, alleen betekend Donkey iets anders dan gek. Toch klonk de naam komisch en kreeg de aap de naam Donkey Kong. Donkey Kong maakte zijn debuut in 1981 in een gelijknamige Arcade game die in 1981 aan de wereld voorgesteld werd. In de game speel je Mario, die hier nog Jumpman heet. Hij moet op zoek gaan naar Pauline. Pauline stond samen met Donkey Kong boven op de top van het level waar Mario naar toe moest gaan. Helaas was het voor Mario niet altijd gemakkelijk. Donkey Kong maakte het hem behoorlijk moeilijk door allerlei obstakels naar beneden te gooien.

Een jaar na de eerste game zou er een nieuwe game komen. Donkey Kong Junior. In deze game zou Donkey Kong gevangen worden genomen en opgesloten worden door Mario. De bedoeling van de game Donkey Kong Junior is om de aap te redden. In de derde Donkey Kong Game, namelijk Donkey Kong 3, is de aap een echte bad-guy. Hij probeert een broeikas over te nemen. In deze game neemt Stanley het tegen hem op. Mario krijgt namelijk zijn eigen game: Super Mario.

Mario en Donkey Kong groeien uit tot de hoofdmascottes van Nintendo. Donkey Kong kreeg in deze periode een aantal bijrollen in verschillende games, zoals Virtual Boy Mario’s Tennis, Punch Out! en Super Mario Kart. Donkey Kong kreeg in 1994 zijn eigen game voor op de aller eerste Gameboy. Hij kreeg een metamorfose en een stropdas.

In 1994 komt de game Donkey Kong Country uit voor de NES. Deze game is ontwikkeld door een Britse spelontwikkelaar genaamd Rare. De Donkey Kong games kwamen er heel anders uit te zien. In de game Donkey Kong Country wordt de wereld opnieuw voorgesteld aan Donkey Kong. Echter is deze Donkey Kong niet dezelfde aap als in 1981, maar is hij de kleinzoon van de eerste Donkey Kong. De eerste Donkey Kong verschijnt in de game Donkey Kong Country als Cranky Kong. Donkey Kong Junior is echter een andere verschijning dan zijn gevaarlijke opa. Hij is een luie, sterke aap die geïnteresseerd is in het verzamelen van zoveel mogelijk bananen. Helaas probeert King K. Rool zijn bananen te stelen en wordt hij daardoor de grote vijand van Donkey Kong. In de eerste game Donkey Kong Country maken we ook kennis met Dixie Kong. Helaas is het moeilijk te ontdekken of Dixie een neefje of broertje is van Donkey. Je hebt in deze game de keuze om met beide personages te spelen.

Na de game Donkey Kong Junior komt ook de game Diddy’s Kong Quest en Donkey Kong Country 3: Dixie Kong’s Double Trouble voor de SNES. Met de laatste game als inspiratie werd er ook een tv serie gemaakt over deze apen genaamd Donkey Kong Land. Rare maakt nog een laatste game die de naam Donkey Kong 64 krijgt. Dit was een platform spel voor de Nintendo 64. Na deze game heeft Namco met behulp van Nintendo nog een paar muziek games gemaakt voor de GamCube Donkey Kong Jungle Beat. En op 25 januari 2008 werd de game Donkey Kong Jet Race uitgebracht.

Voor de Gameboy Advance werd de game Mario vs. Donkey Kong nog uitgebracht. Mario en Donkey Kong waren in het verleden rivalen en dit zie je in deze game ook weer terug. Donkey Kong neemt namelijk de speelgoed fabriek van Mario over. In 2007 komt de game Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis waar Donkey Kong Pauline weer ontvoert.

In 1999 is Donkey Kong een van de hoofdpersonages in de game Super Smash Bros. Hij komt ook terug in de games Super Smash Bros. Melee en Super Smash Bros. Brawl. Redelijk recent zien we ook dat zijn personage gebruikt is in de game Mario Party 8. Mario Kart voor de Wii en Mario & Sonic op de Olympische Winterspelen. Hieronder is een lijst van alle Donkey Kong games die eruit gebracht zijn:Donkey Kong II (Game & Watch)Donkey Kong 3 (Arcade, NES, Virtual Console)Donkey Kong Jr. (Arcade, Game & Watch, NES, Virtual Console)Donkey Kong Jr. Math (Virtual Console)Donkey Kong Land (Game Boy)Donkey Kong Land 2 (Game Boy)Donkey Kong Land III (Game Boy)Donkey Kong Country (SNES, Game Boy Color, Game Boy Advance, Virtual Console)Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest (SNES, Game Boy Advance, Virtual Console)Donkey Kong Country 3: Dixie Kong’s Double Trouble! (SNES, Game Boy Advance, Virtual Console)Mario vs. Donkey Kong (Game Boy Advance)Mario vs. Donkey Kong 2: March of the Minis (Nintendo DS)Donkey Konga (Nintendo GameCube)Donkey Konga 2 (Nintendo GameCube)Donkey Konga 3 (Nintendo GameCube)Donkey Kong Classics (NES)Donkey Kong 64 (Nintendo 64)Donkey Kong Jungle Beat (Nintendo GameCube)DK: King of Swing (Game Boy Advance)Donkey Kong: Jungle Climber (Nintendo DS)Donkey Kong: Jet Race (Wii)Op dit moment zou er nog een game in de maak zijn. Donkey Kong Jungle Beat. Deze game zou rond 5 juni verschijnen en wordt uitgebracht door Nintendo. Ook via Wii-Ware zijn er Donkey Kong games te koop.

About Witchy

Mama van dochters Tessa en Ize. Werkzaam als doktersassistente en gamed al jaren. Favoriete console is de PlayStation 4 en Nintendo Switch. Het liefste speelt ze games op de laptop games zoals World of Warcraft, Two Point Hospital en de Sims 4 .

View all posts by Witchy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.