LittleBigPlanet, inmiddels een fenomeen in de gamewereld. Op de PlayStation3 heb ik de ‘game of the year’-editie getest. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder.

De game
In Little Big Planet (LPB) speel je met Sackboy, een poppetje dat je geheel naar eigen smaak kan aanpassen. In principe is het een popje van wol, maar je kunt het zo gek niet verzinnen, of je kan het veranderen.De wereld van LBP is één grote droomwereld. Je moet met de door jou ontworpen Sackboy rennen, springen en slingeren. Daarnaast moet je opdrachten uitvoeren voor bijvoorbeeld de koning en ondertussen voorwerpen verzamelen. In principe is het een Mario-achtig spel, maar dan in een totaal ander jasje.

In eerste instantie kleed ik mijn Sackboy aan zoals ik dat leuk vind, en echt, alles is mogelijk. Ik schmink mijn Sackboy als pinguïn, trek hem/haar een jurk aan en zet konijnenoren op. Ik ben helemaal tevreden, want hóe lief is mijn personage geworden! (Ik hoor ondertussen mijn vriend gniffelen om de bizarre creatie.) Je kunt aan je Sackboy alles veranderen wat uiterlijk betreft; kleding, kapsels, brillen, neuzen, maskers, tanden, schoenen enzovoorts. Maar, je kunt de bewegingen en gezichtsuitdrukking van je Sackboy ook zelf bepalen met behulp van je controller. Toen ik eenmaal klaar was, kon ik met mijn Sackboy op pad. Bij aankomst bevindt Sackboy zich in de tuinen van de koning. Deze speelplaats is de perfecte plek om te leren hoe je je staande houdt in de kleurrijke wereld van LBP.

Je komt er al snel achter dat de koning een van de legendarische scheppers is. Zodra Sackboy zichzelf heeft bewezen in het gebied van de koning, wordt hij eropuit gestuurd om nieuwe vaardigheden van andere scheppers te leren. Zo hups je door de prachtige levels heen. Je wordt door de Nederlandstalige stem door het hele spel geleid, zo kom je in steeds andere werelden terecht. De een nog mooier dan de ander. In totaal staan er standaard acht werelden met diverse levels in het spel. Uiteraard worden de uitdagingen steeds moeilijker! Eigenlijk is het de bedoeling dat je met behulp van je Sackboy de wereld (van LittleBigPlanet) wat mooier maakt. Tijdens het spelen van de levels, verzamel je kleding, stickers en versieringen. Met deze stickers en versieringen kun je onder andere je woning en de levels versieren. Een detail is ook, dat je Sackboy in principe niet (met geweld) dood kan gaan. Dit maakt de wereld va LBP toch wat zachtaardiger. Overigens wil dit niet zeggen dat het spel niet moeilijk of frustrerend is, deze momenten zitten er genoeg in!

Maken en delen
Naast dat je de verhaal-modus, zoals hierboven beschreven, kan spelen, kun je ook levels maken. Zo kun je helemaal alles aanpassen naar je eigen smaak! Deze levels kun je online zetten, zodat mensen van over de hele wereld ze kunnen spelen! Uiteraard kun je ook de zelfgemaakte levels van andere spelers spelen. Er staan honderdduizenden levels online, het komt er dus op neer dat je eigenlijk nooit uitgespeeld raakt.


Alleen of online
Eigenlijk speel je LBP standaard online. LBP is zo ontworpen, dat je een heleboel ‘geheime’ plaatsen en voorwerpen alleen met twee of meer spelers kunt ontdekken. Vanzelfsprekend kun je deze levels ook alleen spelen, maar dan eindig je lager op de online scorelijst. Als je online speelt, behaal je dus meer punten en kun je elkaar helpen. Dit maakt het spel erg bijzonder! LBP bevat veel downloadbare content; extra levels, kleding en hele packs. Zo heb je onder andere een Sonic-kostuum pack, een lord of war-pack, een The Incredibles-pack en een Pirates of the Caribbean -pack. En dit zijn nog maar een paar voorbeelden, je kunt oneindig variëren!

LittleBigPlanet en LittleBigPlanet game of the year-editie
In principe zijn de twee games hetzelfde maar, het verschil tussen de twee edities zit hem in het volgende: de game of the year-editie bevat meer kleding, versieringen en een aantal extra levels. Voor de echt LBP-speler dus een musthave!

Conclusie
Wat heb ik me verbaasd over de wereld van LittleBigPlanet! Wat ziet het er sprookjesachtig uit en wat is er veel te doen. Zoals jullie al begrepen, kun je werkelijk alles naar je hand zetten. Jouw wereld ziet eruit zoals jij hem wilt hebben. Voor de creatievelingen onder ons zeker een uitdaging! Ik vind het spel erg leuk om te spelen, ik word er enorm vrolijk van. Er zijn veel levels en opties. Vooral als je de levels van andere spelers speelt, kun je oneindig doorgaan. Deze levels zijn er in zoveel categorieën (makkelijk, moeilijk, eng, puzzel enzovoorts) dat er voor iedere leeftijd wel iets leuks te vinden is. De besturing werkt erg prettig. Het hele spel wordt goed uitgelegd en je bent snel gewend. De Nederlandstalige ‘vertellen’ vind ik absoluut niet irritant; hij maakt leuke grapjes en is duidelijk. Prettig is dat je eventueel de uitleg ook kan skippen. Hiermee voorkom je frustratie die soms om de hoek komt kijken bij sommige gamers… Naast dat het spel er prachtig uitziet en het prettig speelt, zijn de geluiden en muziek ook goed te doen. Zeker een pluspunt! Zoals ik al eerder schreef, is het een Mario-achtige game, tenminste, je moet door levels heen zien te komen en opdrachten uitvoeren zodat je op een eindpunt komt. Het klinkt waarschijnlijk niet origineel, maar voor op de PS3 had ik nooit zo’n soort game gezien. Zoals jullie begrijpen vind ik LittleBigPlanet een echte aanrader!

Algemene informatie:
Ontwikkelaar: Sony Computer Entertainment Europe
Platform: PlayStation 3, PlayStation Portable
Prijs: € 49,99

Score
– Gameplay: 9/10
– Fun: 8/10
– Levensduur: 9/10
– Graphics: 9/10
– Geluid: 8/10
– Originaliteit: 8/10

Totaalscore volgens reviewer: 8,5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.