Het tweede deel van de originele serie Assassin’s Creed is onlangs uitgekomen en het is te zien dat Ubisoft goed naar de kritiek van het eerste deel heeft geluisterd. In Assassin’s Creed 2 maakt Desmond opnieuw gebruik van een animus. Dit maal gaat hij terug naar de Renaissance en kruipt hij in de huid van Ezio Auditore di Firenze.Naam: Assassin’s Creed IIPlatform: Xbox 360, PS3, PCGenre: Action-AdventureDeveloper: Ubisoft MontrealPublisher: UbisoftReleasedatum: 19/11/09 voor consoles. PC in februari 2010. Rating: 18+Players: singeplayer only.

Het eerste wat me opviel aan de game is hoe mooi het spel grafisch gezien wel niet is. De lichtval is mooi gedaan, gebouwen zijn goed gedetailleerd en ondanks dat we deze keer in de Renaissance zitten, past alles goed in de welbekende Assassin’s Creed-stijl. Dit zorgt dan ook voor een overweldigend moment bij het bezoeken van een van de vele viewpoints. De animaties van Assassin’s Creed II zijn helaas een stuk minder, maar dat is Ubisoft vergeven.Ook de bekende ‘save-the-citizens’, ‘flag races’ en ‘assassinate targets’ formula zijn van de partij, alleen dan natuurlijk in een nieuw jasje. Dit maal hebben we te maken met straatraces, koeriermissies en het in elkaar slaan van vreemdgaande mannen. Daarnaast zijn er ook nog nieuwe varianten van deze side-quests verschenen waaronder het zoeken naar codex pagina’s en het vinden van rare symbolen door gebruik te maken van eagle vision.Een groot punt van kritiek op het eerste deel is het keer-op-keer moeten spelen van deze missies. In Assassin’s Creed II is het daarom niet langer een vereiste om je populariteit op te krikken door het voltooien van deze missies. Daarnaast is het aanbod aan side-quests ook veel groter, waardoor er meer variatie is.

Eén van de grootste veranderingen in Assassin’s Creed II is misschien wel het gebruik van geld. Je verdient geld door bijvoorbeeld quests te voltooien of in winkels te investeren. Met het geld kun je nieuw equipment en medicijnen kopen, guards afleiden, maar ook verschillende (groepen) mensen inhuren (denk aan hoeren voor afleiding en bodyguards). Nog een aantal nieuwe verwelkomingen zijn de mogelijkheden om te zwemmen, lijken in hooibergen te verstoppen en het zoeken naar sarcofagen in oude gebouwen. Nog een groot kritiek op het eerste deel is de moeilijkheidsgraad van het spel. Met de onoverwinnelijke ‘counter-attack’ skill, die overigens toch al redelijk vroeg in het spel te bemachtigen is, kun je vrijwel alle guards aan zonder zelf ook maar een schrammetje op te lopen. In deel II is dit niet langer het geval; guards zijn een stuk moeilijker geworden en counter-attacks worden nu regelmatig afgeweerd. Ook duurt het wat langer voordat je al je skills hebt vrijgespeeld. Dit mede omdat het het spel nu een stuk langer is. Waar je eerst het spel in een paar uurtjes kon uitspelen, zal je nu toch meer tijd moeten vrijmaken.

Hoewel ik het verhaal van Assassin’s Creed (II) zeker een originele verfrissing vind, heeft het tweede deel wat mij betreft toch een gebrek aan diepgang. Vaak ben je bezig met dingen zonder eigenlijk echt te weten waarom je dat aan het doen bent. Een voorbeeld hiervan is wanneer je gevraagd wordt veren te verzamelen voor iemand; je komt er namelijk nooit achter wat diegene van plan was met de veren te doen.

Conclusie:Het is duidelijk dat Ubisoft goed naar de kritiek van het eerste deel heeft geluisterd; Assassin’s Creed II is op meerdere vlakken duidelijk verbeterd. Grafisch gezien weet ook deze keer weer het spel een goede prestatie neer te zetten. Het spel had hoge verwachtingen en heeft deze wat mij betreft zeker waargemaakt.Assassin’s Creed II PS3 Aanvulling door WitchyDe verhaallijn van de Xbox360 en PS3 wijkt niet af. Grafisch betreft zijn er ook niet al te grote verschillen. Beide consoles zijn sterk en laten graphics goed naar voor komen. In eerste instantie waren er bij de PS3 versies wel wat strepen te zien door het beeld heen. Maar na een nieuwe patch is hier al weinig van te zien. Score:Gameplay: 9/10Fun: 9.2/10Levensduur: 7.5/10Graphics: 9.5/10Geluid: 9/10Originaliteit: 9/10Totale score: 8.9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.